Van Rehberi

Vanlı Dengbej Kazo Efsanesi Belgesel Oldu

Van'ın yetiştirdiği önemli sanatçılardan Kazım Buzoba'nın hayatını, sanat yılının 65. yılı anısına 'Dengbêj Kazo Efsanesi' adıyla anlatan belgeselin galası İstanbul'da yapılacak.

Abone Ol

Vanlı Dengbej Kazo Efsanesi Belgesel Oldu

Van'ın yetiştirdiği önemli sanatçılardan Kazım Buzoba'n hayatını, sanat yılının 65 yılın anısına 'Dengbêj Kazo Efsanesi' adıyla anlatan belgeselin galası İstanbul'da yapılacak. 
 

Usta Gazeteci-Yazar'ın Kaleminden Belgesele Dönüşen Efsane


Gazeteci-Yazar Adnan Deniz, Anadolu'nun kültür ve sanatını zenginleştiren muteber şahsiyetlerini yüceltmeye devam ediyor. Daha önce "Mavi Ülkenin İnsanları" adlı röportaj belgeseliyle büyük bir başarı elde eden Deniz, bu kez de Dengbej Kazo'nun etkileyici hayat hikâyesini anlatan "Dengbej Kazo Efsanesi" belgeseliyle karşımıza çıkıyor.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ve Aydın Doğan Vakfı İletişimciler yarışmasında 1'incilik ödülüne layık görülen Deniz, Dengbej Kazo'nun 65'inci sanat yılını ve eşsiz müzik mirasını kutlamak için hazırladığı bu belgesel ile bir kez daha dikkatleri üzerine çekiyor. Belgeselin 18 Şubat 2024 tarihinde gerçekleşecek galasında, Dengbej Kazo özel bir dinleti sunacak. Anadolu'nun mistik atmosferini ve zengin kültürünü yansıtacak bu gecede ayrıca, Kazo'nun 65'inci sanat yılı sevenleriyle kutlanacak.

Sanatta 65 Yıl Anısına

Adnan Deniz, belgesel için yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Dengbej Kazo'nun derin sanat mirasını ve yaşam öyküsünü anlatma fırsatı bulmaktan büyük bir mutluluk duyuyorum. Kazo'nun müzikal yeteneği ve sanatındaki sıradışı derinlik, benim için gerçek bir ilham kaynağı oldu. Onun 65'inci sanat yılını kutlamak ve bu efsanevi Dengbej'i anmak, benim için ayrı bir gurur kaynağı. Umarım bu belgesel, Kazo'nun sanatına ve kültürel mirasına olan saygımızı en iyi şekilde yansıtır ve izleyicilerimiz için anlamlı bir deneyim olur.


Bir Umut Efsanesi

“Ülkelerin türkülerini yaratanlar kanunlarını yaratanlardan daha güçlüdür” 5 Ocak 2022’de fikir aşamasından uygulama aşamasına geçirdiğimiz bir halk ozanının öyküsü, “Dengbej Kazo Efsanesi” belgeselini nihayete erdirmenin mutluluğu ve gururu içerisindeyiz. Çocukluk hayalime ortak olan ve “vefa ruhuyla” varlıklarını her an hissettiren, umutlarını umutlarıma yakınlaştıran, can dostlarım Deniz Zeybek ve Farid Huseynzade’ye ve bu eserin oluşmasında katkıları olan büyük ozan Dengbêj Kazo’ya, Celal Çetintaş’a, Rohat Alakom’a, Enes Akkoyun’a, Nergiz Carav’a, Burak Enes Gönültaş’a, İlayda Aydın’a, Meltem Ayyıldız’a, Shamil Aslanzade’ye, Lala Aliyeva’ya ve Muzaffer Buzoba’ya şükranlarımı sunarım'

Kazım Buzoba (Namı Diğer Dengbêj Kazo) kimdir?

Van merkeze bağlı Ermanis (Gövelek) köyünde 1950 yılında doğan Kazo, dengbêj olan babası ve dedesi sayesinde çok erken yaşlarda dengbêjlik sanatı ile tanıştı. Dedesi Ecemê Kının, Zor Hüseyin Paşa’nın divanında dengbêjlik yapmıştır.

Daha genç yaşta Hecî Ebdülkerim ve Tahıro gibi bir çok dengbêj ile birlikte stran söyleyen Kazo, söz konusu dengbêjler ile birlikte 50’ye yakın kaset yapmıştır. Mıhemed Arifê Cızrawî ve Erivan radyosu dengbêjlerinden Şeroyê Bıro’dan etkilenmiştir. 1990’lı yıllardan sonra Kürtçe müziğin serbest olması ile birlikte aile üyelerinden Koma Şirvan adında bir müzik grubu kurdu. Bu süreç içerisinde toplam 26 bandrollü albüm çıkarmıştır.