Van Mutfağından Çiriş Otlu Pilav ve Çiriş Mıhlası
Van mutfağını ve yemeklerini gönüllü olarak tanıtan Mavi Fularlılar Grubundan Tülay Sümer, Edremit TV'de Ramazana özel olarak yayınlanan İftar Doğru Programda Van Mutfağından (Özellikler Nisan ayında taze ve bolca bulunan) Çiriş Otlu Bulgur Pilavı ve Çiriş Mıhlası ile muhteşem bir sunum yapıyor...
Çiriş Otu Nedir? Çiriş Otu Nerede Yetişir? Çiriş Otu ile Yapılan Yöresel Yemekler Nelerdir?
Van Mutfağının Yabani Pırasası
Çiriş otu, ilk bakıldığında pırasaya bezeyen bir bitkidir. Zambakgillerden bir bitki olan çiriş otu, farklı yörelerde pek çok isimle adlandırılıyor. Özellikle Doğu ve Güneydoğuda yaygın olan bu bitki, yabani pırasa, sarı zambak, dağ pırasası, çiviş gibi isimlerle de anılır.
İlkbaharın gelmesiyle Van halkı, dağlardan toplanan çiriş otunun sağlığa yararlı olmasından dolayı büyük rağbet gösterir.
İsteğe göre; çiriş otlu şile, çiriş otlu bulgur pilavı, yumurtalı mıhla, az sulu yemeği veya yoğurtlu sarımsaklı seçenekleri ile yapılarak Van Mutfağına ayrı bir tat ve zenginlik katar.
Çiriş Mıhlası Tarifi
Kendine has kokusu olan bu bitki dipleri kesilerek ayıklanır, bol suda yıkandıktan sonra doğranır, mümkün olduğunca kısık ateşte kendi suyunda haşlanmaya bırakılır. Suyu kâfi gelmezse çok az su ilave edilir, pişirilir. Ocaktan alınır, eli yakmayacak kadar soğuduktan sonra suyu sıkılır, bir tavaya yeterince yağ bırakılır, pişmiş olan çiriş bu yağda bir iki kez karıştırılır, karabiber, tuz ilave edilir, iyice yağlanmış olur.
Ayrı bir tavada Kayganak yapılır. Çirişler tabaklara konulduktan sonra üzerine Kayganak bırakılarak fındık turp ya da turşu ile servise sunulur. (Afiyet Olsun)
Çireş Otlu Pilav
Malzemeler
1 kg çiriş
1 büyük boy kuru soğan (kuru soğan isteğe göre ilave edilmeyebilir)
Bir miktar sıvıyağ veya zeytinyağı
2 su bardağı bulgur
(Ölçüler isteğe göre değişebilir)
YAPILIŞI
Önce yağda kuru soğan kavrulur,
Çok kavrulmadan, çiriş ve bulgur eklenir ve bir miktar daha kavrulur
Tuzu ve suyu ilave edilir ve pişmeye bırakılır.
Suyu pilavın 1 cm kadar üstüne çıkana dek ilave edilmelidir ( Afiyet olsun)