Van'ın kadim ilçelerinden Bahçesaray (Müküs) ilçesinin tarihi, doğal ve kültürel zenginliklerinin anlatıldığı, Bahçesaray Kaymakamlığı tarafından çekilmiş tanıtım filmi...
Van Bahçesaray Nerede? Van Bahçesaray Gezilecek Yerler? Van Bahçesaray Tanıtım Blog? Van Bahçesaray Neyi Meşhur?
Bahçesaray Hakkında Bilgi
Asıl adı Miks olan Bahçesaray’ın Büyük İskender’in doğu seferi milattan önce 330’da kurulduğu rivayet edilmektedir. Bu iddiayı destekleyen tarihi emareler mevcuttur. Bilinen tarihi ise 800 ve 900 yılları arasında Vaspurakan Ermeni Hanedanlığına bağlı bir prensliktir. Daha sonraları ise 1064’te Selçuklu Sultanı Melikşah tarafından fethedilmiştir. O günden sonra ise Müslüman devletlerin egemenliğinde kalmıştır.
En son Safevilerin egemenliğinde iken 1548 yılında bir daha el değiştirmeden Osmanlı topraklarına katılmıştır. Osmanlılar dönemindeki idari statüsü bazen sancak bir dönem de Mirlivalık olarak tahsisi yapılmıştır. Tanzimat Fermanının ilanı ile irsi yönetimlere son verildiğinden statüsü kaza olarak belirlenmiştir. Van beylerbeyliğine bağlı olan Miks 1891 yılında Nahiyeye dönüştürülüp Van’ın Gevaş ilçesine bağlanmıştır. 1927 yılında ise Siirt’in Pervari ilçesine bağlanmıştır. 1964 yılında Bahçesaray adını alarak yapılan bir plebisit ile halk tercihini Gevaş’tan yana kullanmış, Nahiye Gevaş’a bağlanmıştır.
1987 yılında 04.07.1987 tarih ve 19507 sayılı Resmi Gazete ile Van iline bağlı ilçe statüsüne kavuşmuştur.
Bahçesaray Gezilecek Yerler
Dağların arasında bir ilçe olan Bahçesaray Van iline bağlıdır. Geçit vermeyen dar yolları ve kışın yağan karı ile ünlü olan Bahçesaray içerisinde tarihi ve doğal güzelliklere sahip bir cennet saklıyor. Bahçesaray; Van merkezine 110 km uzaklıktadır. Van’dan kalkan Başkale arabaları ile dağlar arasında uzun ve dar yollarda dağ manzaralı bir yolculuk yapacaksınız. Bahçesaray; kara kovan balı, ceviz ağaçları, ağaç işlemeciliği ve türbeleri ile ünlüdür.
Müküs Çayı Bahçesaray da bulunan ve ilçenin su ihtiyacını karşılayan Müküs Çayı; berrak, temiz suyu ve coşkulu akıntısı ile ilçeye can veriyor. Kayalar arasında büyük bir coşku ile akan bu çay hem görüntüsü hem sesi ile huzur veriyor. Ervani köyüne kadar vadi boyunca dar bir dere gibi akan bu çay yol kenarındaki berrak görüntüsü ile kendine hayran bırakıyor.
Yaz aylarında coşkulu akan bu çay da yapılan rafting ile keyifli zamanlar geçirebilirsiniz. Her yıl düzenli olarak yeşillik arasında berrak suyu ile görsel bir şölen oluşturan bu çayda rafting ve su sporları yapılmaktadır. Bu çayda yaşayan kırmızı benekli alabalık ilçenin balıkçılık ile gelişmesine katkıda bulunmuştur.
Bahçesaray da su üstüne kurulan çay evlerinde çay içebilir ve yine su üzerinde bulunan lokantalarda buraya özgü alabalıklardan yiyebilirsiniz. Suyun üstünde olmanın vereceği keyif ve serinlik tarif edilemez bir duygu yaşatacaktır.
Ayrıca Müküs deresinin yanında bulunan mağaralar harika bir güzelliğe sahip. Doğal güzelliklere sahip olan Bahçesaray tarihi bir çok yapıya da sahiptir. Urartu döneminden kalma ve günümüzde hala kullanılan Müküs Çayı üzerindeki Kırmızı Köprü ve su kanalları görülmeye değer.
Tarihi ve sağlam mimarisi ile su üzerindeki muhteşem görüntüye sahip Kırmızı Köprüyü mutlaka görmelisiniz. Bahçesaray çok sayıda türbe ve camilere sahiptir.
Yeşillikler arasında gizlenmiş Feqiye Tayran türbesi mimari yapısı ile dikkat çekmektedir. Bu türbe yöre halkı tarafından yoğun ilgi görmektedir. Ünlü bir şair olan Feqieya Tayran için her yıl rafting zamanında Feqiya Tayran festivalleri yapılmaktadır.
Ayrıca Bahçesaray da bulunan Kırmızı Cami, Şeyh Şemsettin Cami, Mehmet Çavuş Türbesi, Hasan Veli Zaviyesini de ziyaret edebilirsiniz.
Geçimini hayvancılık ve arıcılık ile sağlayan Bahçesaray da yöreye özgü kara kovan balının tadına bakmalısınız. Cevizleri ile ünlü olan bu ilçede çok sayıda ceviz ağaçları bulunmaktadır. Ayrıca ceviz ağacından yapılan yöreye özgü ağaç işlemelerini muhakkak görmelisiniz.
İçerisinde büyük bir emek barındıran bu eserlerden satın alabilirsiniz. Doğal güzelliği ile baş döndüren bu ilçeye mutlaka uğramalı ve coşkulu akan deresinde rafting yapmanın keyfini çıkarmalısınız.