Uçan Van Balıklarının Büyüleyen Göçü Devam Ediyor
Van Gölü'nde yaşayan ve Mayıs ayından itibaren suyun akışının tersine yüzerek tatlı sulara yumurta bırakmak için göç eden inci kefalinin engelleri uçarak geçmeye çalışması, hayranlık uyandıran görüntüler oluşturuyor.
Van’ın Erciş ilçesindeki Deli Çay'a göç eden inci kefalinin görsel yolculuğunu bölgeye gelen binlerce insan izliyor. Van Gölü Havzası’nda balık göçünün en güzel izlendiği yerlerden biri olan Erciş ilçesindeki Deli Çay’da bulunan balık bendine gelen ziyaretçiler, suyun akışının tersine yüzen ve önlerine çıkan engelleri zıplayarak aşmaya çalışan balıkların eşsiz yolculuğuna şahit oluyor. Balık bendine gelen vatandaşlar uçan balıkların hayranlık uyandıran görüntülerini izlerken, doğa fotoğrafçıları da eşsiz anları fotoğraflayarak arşivlerine katmaya çalışıyor.
Uçan balıkları öğrencileri ile birlikte izlemeye gelen Öğretmen Yıldırım Dinç, “Buraya öğrencilerimle beraber geldik. Güzel bir manzara var karşımızda. Bunu da herkesin görmesini istiyoruz. İnci kefali balığının bu şekilde yolculuğu özellikle Türkiye’de sadece Van’ın Erciş ilçesinde var. Çok güzel bir manzaramız var, özellikle herkesin görmesini istiyoruz” dedi.
Su Ürünleri Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Akkuş, “Van Gölü'nde yaşayan inci kefallerinin 29 Nisan tarihinden itibaren akarsulara girişi başladı. İnci kefalleri yaşamlarını Van Gölü'nde sürdürüyor fakat Van Gölü'nün tuzlu ve sodalı suları balığın üremesi için uygun değil. Bu sebepten dolayı üreme tarihleri olan 15 Nisan ve 15 Temmuz arasında Van Gölü'nde yaşayan milyarlarca balık üremek için göle dökülen akarsulara göç ediyor. Burada üremesini gerçekleştirip tekrardan Van Gölü'ne geri dönüyorlar. İnci kefalinin Van Gölü'ndeki 800 bin yıldır devam eden varlığının yegane temel unsuru başarılı bir üreme dönemi geçirmesidir” dedi.
“Ülkemizdeki iç sularda avlanan yaklaşık 30 bin ton balığın her yıl 10 bin tonunu oluşturuyor”
Dr. Öğretim Üyesi Akkuş, “İnci kefali, ülkemizdeki iç sularda avlanan yaklaşık 30 bin ton balığın her yıl 10 bin tonunu oluşturuyor. Yani ülkemizde önemli bir ekonomik değer. Balıkçılığın yanı sıra şu anda bulunduğumuz yer Erciş balık bendi ve binlerce insan buraya toplanmış vaziyette. Kimisi diğer şehirlerken, kimisi Van merkezden yüzlerce kilometre yol kat edip buraya gelmişler. Hepsi balığın muhteşem yolculuğunu görmek için. İnci kefali 20 santimetre boyunda ama hemen arkamızda göründüğü gibi 2 metrelik yani kendi boyunun 20 katındaki kayaları zıplayarak yukarıya geçiyor. Ve vazgeçmeden bu yolculuğu sürdürüyor. Çünkü omuzlarında 800 bin yıllık bir devam etmenin yükü mevcut. Balık hepimizin, balığa sahip çıkarsak gelecek nesillere aktaracağız, bu görüntüleri gelecek nesildeki insanlar da görecek” dedi.
#vanbalığı #incikefali #balıkgöçü