Muradiye

Van'ın Bir Değeri Daha Doğal Sit Alanı Olarak Tescil Edildi

Abone Ol

Van'ın Bir Değeri Daha Doğal Sit Alanı Olarak Tescil Edildi

05.05.2023 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan karar ile Van'ın bir değeri daha 'Doğal Sit Alanı' olarak tescil edildi.

Her nevsim ayrı bir doğal güzelliğe bürünüp her yıl binlerce turist çeken, Van'ın Muradiye ilçesinde bulunan Muradiye Şelalesi, Doğal Sit Alanı olarak tescillenerek korunma altına alınması süreci başladı.

Resmi Gazetede yayımlanan ilanda şu ifadelere yer verildi;

'Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğünden:

Van ili, Muradiye ilçesi sınırları içerisinde yer alan Muradiye Şelalesi Doğal Sit Alanı aşağıdaki haritada gösterildiği şekliyle Bakanlık Makamının 13.04.2023 tarihli ve 6218549 sayılı Olur'u ile Doğal Sit-Nitelikli Doğal Koruma Alanı ve Doğal Sit-Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı olarak tescil edilmiştir.

Doğal Sit-Kesin Korunacak Hassas Alan tesciline yönelik yürütülen idari süreç devam etmektedir.


27 Ekim 2017 tarihli ve 30223 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan "Korunan Alanların Tespit, Tescil ve Onayına İlişkin Usul ve Esaslara Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" in 2. maddesinin (j) bendinde yer alan

"Anıt ağaçlar hariç, tabiat varlıklarının ve doğal sit alanlarının tescil kararları Resmi Gazete'de yayımlanır ve Bakanlığın internet sayfasında bir ay süre ile duyurulur." hükmü gereği ekteki haritada belirtilen doğal sit alanının tescili tebliğ olunur.


Alana ait koordinat ve parsel bilgileri https://says.csb.gov.tr adresinde mevcuttur.

Doğal Sit ne demektir?

Doğal sit, 2863 sayılı Kanunun 3.Maddesinin a bendinde yer alan tanımlara göre;

Jeolojik devirlere ait olup, ender bulunmaları nedeniyle olağanüstü özelliklere sahip yer üstünde, yeraltında veya su altında bulunan korunması gerekli alanlardır.

Doğal Sit ve Tabiat Varlığı arasındaki fark nedir?

Doğal sit, “jeolojik devirlere ait olup, ender bulunmaları nedeniyle olağanüstü özelliklere sahip yer üstünde, yeraltında veya su altında bulunan korunması gerekli alanlar,” Tabiat Varlığı ise “jeolojik devirlerle, tarih öncesi ve tarihi devirlere ait olup ender bulunmaları veya özellikleri ve güzellikleri bakımından korunması gerekli, yer üstünde, yer altında veya su altında bulunan değerler” olarak tanımlanmıştır.

Bir başka ifade ile, “tabiat varlığı” mağara, anıt ağaç ve ağaç toplulukları gibi korunması gereken doğal varlıkları ifade ederken, “doğal sit” korunması gerekli doğal bir alanı ifade eder.

Adını Sultan IV. Murat'tan Almıştır

Bend-i Mahi Üzerinde Görkemli Şelale Muradiye Şelalesi, Muradiye ilçe sınırlarında yer alır.

Van lmerkezine 80 km uzaklıktadır.

Adını Bağdat seferine çıkan Osmanlı Padişahı IV. Murat’tan almıştır.

Tendürek Dağı’ndan beslenen Bend-iMahi çayı üzerindedir. Şelalenin yüksekliği 50 metredir.

Her Mevsim Ayrı Manzara bir şelale için çok da yüksek sayılmayan Muradiye, bend-i mahi çayının kuvvetli akış gücünden dolayı görkemli bir manzara sunar.

Muradiye Şelale, sadece görüntüsü ile değil çevresini güzelleştiren tabiatıyla da görülmeye değerdir. Her mevsim ayrı bir manzaraya bürünür.

Bahar aylarında rengârenk çiçekler Muradiye Şelalesi’nin güzelliğine güzellik katar.

Kış aylarında ise donan şelale suları buzdan kristallere dönüşür. Doğanın Yaptığı Bir Beste Muradiye Şelalesini dinlemek insana eşsiz duygular yaşatır.

Doğanın yaptığı her beste gibi insana huzur verir. Özellikle yaz aylarında giderseniz, şelalenin altına iner inmez doğal bir beste ve müthiş bir serinlik sizi karşılayacaktır.

Muradiye Şelalesi kamp yapmak için de ideal bir mekândır.