Van Haberleri

Van'da Uçak Bilet Fiyatları İsyan Ettirdi

Van Uçak Bilet Fiyatları

Abone Ol

En çok uçuşun yapıldığı kentlerden biri olmasına rağmen Van, talebin karşılanmadığı, uçak biletlerinin en yüksek fiyattan satıldığı kent olmaya devam ediyor. Bir çok kentin iki katı fiyatına İstanbul, Ankara gibi kentlere uçmaya çalışan Vanlılar, bir türlü çözülmeyen bu sorundan dolayı adeta isyan ediyor.

Sefer sayılarındaki sıkıntılardan dolayı birçok vatandaş acentelerin kapılarından elleri boş dönmek zorunda kalıyor. Ferit Melen Havalimanı’nda 2018 senesinde yapılan çalışmalar nedeniyle düşen sefer sayıları son dönemde de Türk Hava Yolları’nın var olan seferlerinden birkaçını çekmesi ile daha da çıkmaz bir hal aldı.

Konuyla ilgili sosyal medya üzerinden bir kamuoyu oluşturan vatandaşlar sefer sayılarının yeterli bir potansiyele ve makul fiyatlara ulaşmasını bekliyor. Sefer sayılarındaki düşüşlerin vatandaşa olan etkilerini ve fiyatlarda neden olduğu artışa birebir şahit olan şehrin önde gelen acenteleri ise özel firmaların kar amacı güderek Van’a olan seferlerinin bazılarını geri çektiğini ve Türk Hava Yolları’nın da seferlerini geri çeken kurumlardan biri olduğunu belirttiler. Van’ın hak ettiği sefer sayısına kavuşması için gereken başvuruların yapılması gerektiğini belirten vatandaşlar ve sektördeki acente yetkilileri son zamanların en yoğun döneminde olduklarının altını çizdiler. Vurgulanan konulardan birisi de Van’daki bilet fiyatlarının bir çok yurt dışı seferinden ile yüksek olduğu!

Türkiye’nin en çok yolcu sayısına sahip kentlerden birisi olan Van’da uçak ve bilet fiyatları isyanı yaşanıyor. Uzun süredir uçuşların azaldığı, yer sıkıntısının yaşandığı kentte bilet fiyatları bir türlü düşmüyor. Vanlılar seferlerin artırılmasını, fiyatların da diğer kentlerle aynı seviyeye gelmesini bekledikçe işler daha da kötüye gidiyor. Öyle ki son bir kaç yılda sayısız defa gündem olmasına bilet fiyatlarının düşmemesi ve yer sıkıntısı Vanlılar’ı isyan ettirdi. Defalarca konuyla ilgili beklentileri dile getiren kuruluşlar, STK’lar ve turizmcilerden sonra Vanlılar sosyal medyada da konuyla ilgili isyan etmeye başladı.

OTOBÜS FİYATLARI ARTINCA İNSANLAR UÇAĞA YÖNELDİ AMA...

Otobüs fiyatlarının yüksek olmasından dolayı uçak bilet fiyatlarına vatandaşların dikkat etmediğini ifade eden Genç MÜSİAD Van Şube Başkanı ve Flyone Turizm Acentesi sahibi Muhammed Enes Özkılıç, “Bu yıl otobüs fiyatlarının 250 TL yükselmesiyle beraber vatandaş otobüsle gitmektense uçakla seyahat etmeyi tercih ediyor. Otobüs fiyatları bir anda yükselmesi bir anda herkesin uçakla seyahat etmesine yöneltti. 2018 Nisan ayında havaalanın tadilata girmesiyle uçuş sayısı azaltıldı. Yaklaşık olarak 20 uçak seferi vardı, 20 seferden 12’ye düşürüldü. 12 seferden sonra firmalar koydukları seferleri tekrar koymadı. Şu an havaalanı bitti, ilimizdeki uçuşlardan zarar ettikleri veya istedikleri kârı elde edemeyince seferler başka illere kaydı. Seferlerin düşmesiyle birlikte bir daha yükselişe geçemedik. İstanbul seçiminden dolayı birkaç sefer aktarıldı ama 15 dakika içerisinde ek sefer olarak sattık.” diye belirtti.

Van Uçak Bilet Fiyatları Uçuyor

“HAVAALANI VAN’DAKİ POTANSİYELİ KALDIRMIYOR”

Özkılıç, Van’ın dışında diğer iller ve İran üzerinden gelen yolcularında buradan yolculuk ettiğinin ifade etti. Özkılıç, “Van Havaalanı ilimize yetmiyor. Diğer illerden gelen yolcular ve üstüne İran’dan gelen yolcularla birlikte yetersiz kalıyor. Van’a gelip te transfer olan yolcu sayımız çok fazla, bu anlamda çok ciddi bir aktarma konumunda yer alıyor. 12 uçak seferi ilimize yetmiyor. Geçtiğimiz yıl Ankara seferi 5 iken şimdi 3 sefer bulunmaktadır. Sabah 6 ve gece 11 uçağı vardı şimdi o da kaldırıldı.” dedi.

MİLLETVEKİLLERİNE BÜYÜK İŞ DÜŞÜYOR”

Trabzon’daki vekillerin bilet fiyatlarına meclise soru önergesi verdiğini anımsatan Özkılıç, “Biz burada uçak sefer sayımızın arttırılmasını istiyoruz. 3 Ak Parti’den 5 HDP’den milletvekilimiz var. Burada hangi partiden olduğu önemli değil, herkesin bu konuda eline taşın altına elini koyması lazım. Milletvekilleri uçuş firmalarıyla görüşüp ilimize sefer yapmaları konusunda çözüm üretmeleri gerekiyor. İlimizde şu an 80 tane acente var. Bizim elimizden olan bir durum değildir. Bu anlamda iyi bir ses getirmemiz lazım. İki tarafta bulunan vekillerin görevidir.” diye ifade etti.

“TURİSTLER VAN YERİNE ÇEVRE İLLERE KAYIYOR”

Temmuz veya Ekim ayında Van’a tur düzenlemek istediklerini belirten Özkılıç, “Tur düzenlemek istiyoruz ama uçaklarda yer yok, gidiş ve dönüşleri denk getiremiyoruz. Uçuş saatlerinin uygun olmaması ve sefer azlığından dolayı sıkıntı yaşıyoruz. Sefer azlığında yaşanan sıkıntıların bir diğer ise, İran’dan gelen yolcuları çevre illere kaydırmak zorunda kaldığımız oluyor. Buraya gelen İranlı turistler ilimizde uçak bileti ya da yer bulamayınca çevre illere kayıyor. İlimiz ve turizm açısından bir şeylerden fedakârlık etmemiz gerekiyor ki bir şeyler gelsin.” şeklinde konuştu.

“THY KAR GÜTMEMELİDİR”

Türk Hava Yolları’nın Van’a yaptığı seferlerde kar gütmemesi gerektiğini belirten Haldi Turizm Yetkilisi Murat Beyaz “Van’da daha önceden de yoğunluklar yaşanıyordu fakat bu yoğunluklar genel anlamda kısa süreli oluyordu. Maksimum 4-5 günü buluyordu. 5 yıl önce nüfusumuz 1 Milyona daha varmamışken var olan sefer sayımız ile nüfusumuzun 1 Milyon 200 Bine ulaştığı içinde bulunduğumuz dönemlerde de sefer sayımız artması gerektiğinin aksine daha da düşüş gösterdi. Firmalar kendi çıkarlarını düşünerek Van gibi şehirleri ikinci plana attılar. Tamamen ticari yaklaşımla yapılan hamlelerdir bunlar. Özel firmalar için bir haklılık söz konusu olabilir kendilerince ama bu ülkenin firması olan Türk Hava Yolları için aynı durum söz konusu olamaz. Sonuçta milli bir havayolu ve bu devletin firması olarak kar gütme amaçlı yaklaşamazsınız. Daha karlı ve avantajlı bir uçuş güzergâhı oluştu diye buradaki seferlerinizi geri çekemezsiniz.” Diye ekledi.

“VAROLAN SEFERLER DE DÜŞÜRÜLDÜ”

Van’da var olan sefer sayılarının ciddi anlamda düşüşlere uğradığını belirten Beyaz “Dünyanın en çok ülkesine uçan havayolu firması olarak tanıtımlar yapılıyor fakat Türk Havayolları kendi ülkesi içerisinde mevcut olan potansiyelini güçlendirmiyor. Türk Hava Yolları’nın bu şekilde tüm dünyaya hitap etmesi bizim için bir gurur kaynağıdır, illaki bizi de mutlu eder ama Afrika ülkelerini mutlu ederken biz de aynı duyguları yaşamazsak eğer buna bir itirazımız olur. Bizim şehrimize tahsis edilmiş iki uçaktan biri geri çekilip farklı bir rotaya doğru hizmete konulursa bu kabul edilebilir bir durum olmaktan çıkar. Türk Hava Yolları Van’ın en yoğun olduğu dönemde İstanbul’a günde 2 olan sefer sayısını bire düşürdü. Ankara için Anadolu Jet bazı günleri 1’e bazı günleri 2’ye düşürdü. Genel anlamda 3-4 uçak kaybımız ve sefer sayısı eksikliğimiz var.” şeklinde konuştu.

“İRANLILAR YARI YOLDA KALIYOR”

İran’da Van’ı aktarma merkezi olarak kullanmak için gelen vatandaşların zaman zaman burada kalakaldıklarını belirten Beyaz “Biz yaz sezonu açıldı diyoruz, turizm kenti olarak anılmamız gerekiyor diyoruz fakat turisti Van’a getirecek bir ulaşım aracı bulamıyoruz. İşin turizm boyutunu bir kenara bıraktığımızda Van halkının uçamadığını görebiliyoruz. İran’dan gelen misafirler kapıdan Van’a gelip buradan uçak bileti alarak Türkiye’nin diğer şehirlerine uçmak istiyor fakat en az 1 hafta beklemesi gerektiğini öğrenince zaten 3-4 gün için geldiği tatilini yaşayamadan geri dönüyor. Çünkü Van’da kalmayı da planlamadıkları için rezervasyonsuz kalıyorlar ve dışarıda kaldıkları zamanlar oluyor. Bunun yanında şu son 1 haftalık süre içerisinde bize gelen aramaların içerisinde taziyemiz var, hastamız var gelmemiz-gitmemiz gerekiyor diyorlar ama doluluk olunca ve boş yer olmayınca elden bir şey gelmiyor.” Dedi.

“YOLCU KAPASİTESİ YÜKSEK UÇAK LAZIM”

Soruna çözüm olması açısından var olan uçakların kapasitelerinin de arttırılabileceğini belirten Beyaz “Yıllardır bu şehirde bu sektörde hizmet veriyoruz fakat bu seneki kadar bir yoğunluğu ve sıkıntıyı daha önce yaşamamış görmemiştim. Geri çekilen seferlerin tekrardan yerine konulması gerekiyor. Bunlar tekrardan aktif olduğunda bile Van’a yetersiz kalıyor ve ekstra seferlere ihtiyaç duyuyoruz ama yeni seferler eklemek yerine var olan seferler kaldırılıyor. Dediğim gibi sefer sayıları arttırılmalı, arttırıldıktan sonra eğer tekrardan bir eksiklik yaşanırsa gelen uçakların tiplerinde değişikliğe gidilerek daha yüksek kapasiteli uçaklar gönderilerek yolcu taşıma kapasitesi arttırılmalıdır. Yani 190 kişilik bir uçak gönderileceğine 220 kişilik bir uçak gönderilirse eğer 30 kişilik bir kapasite farkı oluşacak ve bu her güne yayıldığında bir nebze de olsa rahatlık yaratacaktır. Yine bir yığılma olacaktır olmayacak demiyoruz ama insanlar 5-6 gün bekleyeceklerine 2-3 gün beklemiş olurlar gitmek istedikleri yerlere gitmek için.” İfadelerini kullandı.

Vanlılar Uçamıyor

“ACENTELER SATACAK BİLET BULAMIYOR”

Birçok acentenin son günlerde günü çok düşük kar marjları ile kapattığını ifade eden Beyaz sözlerini şu şekilde noktaladı: “Son dönemlerde müşteri oluyor fakat müşteriye satacak bilet bulamıyoruz. Bir bilet üzerinden acentelerin kar ettiği tutar 10-15 TL oluyor ve günde bir iki bilet satarak gününü bitiren acenteler oluyor. Sabah saatlerinden akşam saatlerine kadar da hizmet veren bu iş alanlarında oluşan bu tablonun ne kadar yanlış bir tablo olduğunu da açıkça görebiliyorsunuz. Van’da 50’nin üzerinde seyahat acentesi var ve bunlar günlük 30-40 lira kazanç ile kapatıyorlar dükkânlarını. Yolcu var, müşteri var, acente var ama uçak yok.”

“UÇAK TİPLERİNİN YASAKLANMASI BAHANE DEĞİL”

Geri çekilen seferlerin sebepleri arasında yasaklanan uçak tipleri olduğunu belirten Şevliler Turizm Yetkilisi “Bazı uçak tiplerinin yasaklanmasından dolayı sefer sayılarında düşüş yaşanıldığı söyleniyor fakat bugün baktığımızda Türkiye’de bu uçaktan 12 tane var aktif olarak seferlerde kullanılan. Yani bu durum uçak sefer sayılarının düşürülmesine bir sebep olmamalıdır. Bodrum’dan İstanbul’a bir uçak bileti kesecektik geçtiğimiz günlerde baktığımda 20 ayrı sefer olduğunu gördük bu seferlerin de tümünün dolu gidip geldiğine inanmıyorum. Buraya ayrı bir önem gösterilmesi gerekiyor çünkü burası İranlılardan tutun bölge illerinin tamamının gidiş gelişlerinde kullandığı bir bölgedir. Uçak bileti fiyatlarına gelen ekstra bir zam olmadı. Bilet fiyatları genel anlamda hep aynı seyirdeydi.” Diye konuştu.

“VAN’A AYRI BİR ÖZEN GÖSTERİLMELİDİR”

Van için ayrı bir özen gösterilmesi gerektiğine inanan Şevliler Turizm Yetkilisi “Şu an Ankara’dan Van’a ayın 6’sına kadar yer bulunmuyor. Bırakın Van’da oraya gitmeyi oradan gelişte bile ayın 6’sına kadar beklemek zorundasınız. Bu yeni askerlik sisteminin yarattığı erken terhislerinde yine seferlerde yaşanan dolulukta büyük bir etkisi var. Uçakların ciddi anlamda doluluk yaşadığı ve acentelerin iş yaptığı dönem bu içerisinde bulunduğumuz dönemdir. Fakat Van’da şu an bunu kaldıracak yeterli sayıda uçak potansiyeli yok. Bu iş 1-2 sefer ile çözülecek bir iş olmadığı gibi Van’daki yolcu potansiyeli de var olan sefer sayıları ile yürümez. İstanbul gibi bir şehre en az 4-5 sefer olmalı diye düşünüyorum. Diğer şehirlerdeki seferler de hakeza öyle.” Diyerek sözlerini noktaladı.

“VAN FİYATLARI DİĞER KENTLERİN İKİ KATI!”

Öte yandan Van’daki aşırı yüksek bilet fiyatları, azalan seferler ve yer bulamama sıkıntısı sosyal medyanın da en çok konuşulan konusu oluyor. Vanlılar bir çok platformda konuyla ilgili sıkıntısını dile getirip yetkililerden çözüm beklediğini ifade ediyor. İşte o çağrılardan bazıları: Van Fısıltı Gazetesi: Van ve Erzurum karşılaştırması yaptığımızda uçak fiyatlarının iki katı olduğu görülüyor. Bugün Erzurum İstanbul seferleri 295 TL iken Van İstanbul yarın için 613 TL. Van turizm şehridir. Bilet fiyatları gözden geçirilmelidir. Hekim Karabıyık: Van kaderi ile baş başa bir il. Van’da uçak ile yolculuk yapanların Vay haline! Bilet ararsan bulamazsın (çünkü yer yok). Bilet bulsan alamazsın çünkü fiyat 500 TL. Zar zor uçtunuz diyelim! Van’a Geri dönüşünüz daha da rezalet. 3 Kez rötar yapan yine Van uçağıdır!

“CANIMIZA TAK ETTİ!”

Zahir Kandaşoğlu: Van’daki uçak seferleri canımıza tak etti. 4 gündür çök acilen Ankara’ya gitmemiz gerekiyor bir türlü gidemiyoruz. Yüksek fiyattan vazgeçtik şimdi de yer bulanmıyoruz. Av. Doğan Bayer: Türkiye’nin her yerine uçak seferleri sürekli bulunmasına ve uygun olmasına rağmen, Van gibi yoğun turist akımına uğrayan yoğun nüfus transferi olan bir büyükşehire yetersiz sefer ve tavan fiyat uygulayanlar bu şehre zulüm ediyor.

SEFERLER ARTMASI GEREKİRKEN DÜŞTÜ!

Sadece Van: Van zaten turizm şehri bu fiyatlar geçerli oldukça şehrine gelen sayı çok azalır. Çünkü senin hesabına göre bir uçağın yarısı 300 geri kalanı fahiş fiyatlar. Biz de diyoruz ki Van İn ziyaretçisi çok ise 16 uçak sayısı 10’a düştü 20’ye çıkması gereken yerde. Sercan Yörük: Otomotiv sektöründe önemli bir yatırımcı haftaya Van’a gelecekti. Uçak fiyatları ve yer bulamamaktan adam Erzurum’a inecek haftaya. Erzurum’da yatırımcıyı ziyaret edip çalışma yapacağız. Sadece bir selamıyla küçük kapasitede 20 kişi istihdam edecekti. Basit ama ciddi bir sıkıntı.

VAN MİLLETVEKİLİ’NDEN AÇIKLAMA GELDİ

Vanlılar’ın en çok konuştuğu konu gündemi meşgul etmeye devam ederken beklenen açıklamalardan birisi AK Parti Van Milletvekili Osman Nuri Gülaçar’dan geldi. Gülaçar, sıkça dile getirilen konuyla ilgili çalışmalar yapıldığını dile getirerek: “Değerli Hemşehrilerim, yaz aylarında yoğunlaşan uçak biletlerinin kontenjan azlığı ve fiyat pahalılığından kaynaklı problemlerden ötürü geçen hafta THY Genel Müdürü ile görüşmelerimiz oldu. Problemin bir an önce çözülmesi talebimizi ilettik. Kısa zamanda çözüleceğine inanıyoruz.”

Şehrivan Gazetesi (Ömer Faruk Toktaş Özel Haberi)