Van’da trafik nasıl rahatlar?
Van Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Mehmet Emin Tuğrul, Van’ın en büyük sorunlarından biri olan trafik sorununun çözümü için çeşitli önerilerde bulundu. İlk olarak şehrin açılması gerektiğini belirten Tuğrul, çevre yolu ve raylı sistem konusunda da kararlı çalışmaların olması gerektiğini ifade etti.
[ads2]
Son yıllardaki nüfus artışıyla birlikte Van’da yapılaşma hızla artarken, artan araç sayısı ile birlikte, şehir trafiği bazı noktalarda içinden çıkılmaz bir hal aldı.
Van Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Mehmet Emin Tuğrul, Van’ın bugünkü trafik durumu ile çözüm önerilerini Prestij Gazetesinden Adil Harmancı'ya anlattı.
“ŞEHİR AÇILMALI”
Trafik sıkışıklığının önemli nedenlerinden birinin şehrin bir-kaç caddeye sıkışmış olması olduğunu belirten Tuğrul, şunları söyledi:
“Van’da trafiğin rahatlaması için öncelikle şehrin açılması lazım… Şu anda şehir Cumhuriyet Caddesi’ne, Maraş Caddesi’ne kitlenmiş durumda. İkincisi İki Nisan Caddesi çok güzel bir cadde idi, kafeler caddesi oldu ve akşam ambulans bile geçemiyor oradan. Burayla ilgili acil bir önlem alınması lazım, bir otopark yerinin açılması lazım buraya. Yer de var, bir an önce yapılması lazım. Şehrin açılması konusunda da yeni gelecek belediye başkanları imar konusunda bir şeyler düşünür umarım.”
YAYALARIN ETKİSİ
Yayaların da var olan karmaşanın daha da büyümesine yol açtığına dikkat çeken Tuğrul, “Bir diğer konu ise, yayaların da artık yaya geçitlerini kullanması lazım. Işıklara riayet etmesi lazım... Soydan Kavşağı’nda mesela yeşil ışık yandığında yayalar araçlara yol vermiyor. Beşyol’da, Ziraat Bankası’nın önünde yine aynı sorun yaşanıyor.” diye konuştu.
"CUMHURİYET CADDESİ YAYALAŞTIRILMALI"
Resmi kurumların da birkaç cadde üzerinde toplandığını ve bunun da trafiği ciddi bir şekilde tıkattığını belirten Tuğrul, Cumhuriyet Caddesi'nin de yayalaştırılması gerektiğine vurgu yaptı. Tuğrul şöyle dedi:
“Resmi kurumlar da artık şehir dışına çıkmalı. Cumhuriyet Caddesi yayalaştırılmalı. Işık ayarlarında bazı sıkıntılar var, Cumartesi Pazar günleri İki Nisan Caddesi Van AVM Kavşağı çekilmez hale geliyor. Uzun Sokak’ın Vali konağına çıktığı bölge çekilmez hale geliyor. Bir an önce buralar için bir tedbir alınması lazım.” arım.”
RAYLI SİSTEM...
Raylı sistemin Van için bir gereklilik olduğunu ve böyle bir uygulamaya ilk başta kendilerinin altına imza atacaklarını ifade eden Tuğrul, şöyle devam etti:
“Raylı sistem üzerinde durulabilir. Hiçbir ilde raylı sisteme şoförler ve şoför odaları rıza göstermez, karşı çıkar ama biz karşı değiliz, keşke yapılmış olsa. Böyle bir şey yapılsa ilk imzayı biz atacağız. Sonuçta memleket meselesi… Trafiğin rahatlaması adına, şehrin güzelleşmesi adına biz buna taraftarız. Yüzlerce insanımız raylı sistemden yararlanacak, dar bakmayacağız, geniş bakacağız, keşke olmuş olsaydı. Şimdi olmasa bile ileriye dönük böyle bir çalışma yapılabilir.”
ÇEVRE YOLU
Çalışmalar başlatıldığı halde çevre yolu konusunda gerekli adımların atılmadığını belirten Van Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Mehmet Emin Tuğrul, şunları söyledi:
“Çevre yolu olayı gerçekten Arap saçına döndü. Çevre yolunun biran önce açılması için hep söyledik ve bir kısmı da yapılmış, ama bir türlü ilerleme olmuyor. Çevre yolu biterse Van’daki trafik sıkışmışlığı sorunu da yüzde 60-70 oranında biter. Çevre yolu olduğu zaman herkes oraya yönelecektir. Bazı yolların yönünü oraya çevireceğiz, taksi duraklarımızı oraya yönlendireceğiz. Ayrıca yol üzerindeki arsa büyük bir değer görecek. Vatandaş da ona göre orada yatırım yapacak. Mesela çevre yolu olduğunda Edremit’e gitmek isteyen, rahat yolculuk yapmak için İpekyolu'nu kullanmaz, çevre yolunu kullanır. Trafik de bu sırada ister istemez rahatlayacak.”
“GÖRÜŞÜMÜZ ALINMALI”
Yol ve diğer bağlantılı işlerle ilgili ilde yapılan çalışmalar hakkında kendilerinden de görüş alınması gerektiğini belirten Tuğrul;
“Diğer yandan yapılan bazı işlerde, yetkili kurumlara da danışılmalı, görüşleri alınmalı. Mesela bugün bir yol, bir kavşak yapıldığı zaman Belediyenin, Şoförler odasının görüşleri alınmalı. Mesela Van Süt’ün Alaköy’e yapılmasına ben karşıyım, hayvancılığın merkezi Gürpınar’dır, Alaköy’e yapılıyor. Orada turizme yönelik çalışma yapılması lazım oysa. Mesela oraya, girişe bir kavşak yapılabilirdi, çok söyledik, ama yapılmadı. Milli Egemenlik Caddesi için biz yıllarca söyledik, dereye bağlanması konusunu... Milli Egemenlik Caddesi Akköprü Deresi’ne bağlanırsa yüzde 20 bu şehrin trafiği rahatlar... Umarım, kentimiz için yapacağımız çalışmalarda görüş alışverişinde bulunarak hepimiz kentimize en iyi hizmeti sunarız" ifadelerini kullandı.
Adil Harmancı (Prestij Gazetesi)