Van’da arefe günü ile Kurban Bayramı’nın 1 ve 2'nci günlerinde koronavirüsten dolayı 6 kişi hayatını kaybetti.

Son 3 gün içinde hayatını kaybeden 6 kişi ile birlikte Van'da koronavirüsten ölenlerin sayısı 23'e yükseldi.

2'NCİ VE 3'ÜNCÜ ÖLÜM NEDENLERİ; KORONAVİRÜS


Dünya Sağlık Örgütü koronavirüs testi pozitif çıkan ve hayatını kaybedenlerin ölüm nedenleri ile ilgili bir düzenleme yaptı. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre hayatını kaybedenlerin içinde kronik rahatsızlığı olanların kronik rahatsızlığı birinci ölüm nedeni olarak kabul ediliyor.

Kronik rahatsızlığı bulunanlardan aynı zamanda koronavirüs testinin pozitif çıkması halinde ise, koronavirüs ikinci ölüm nedeni olarak kabul ediliyor. 

Pandemi süreci başladığında, Türkiye'de de  kronik rahatsızlığı olsa da koronavirüs testi pozitif çıkan ve hayatını kaybedenlerin ölüm nedeni koronavirüs olarak istatistiklere geçiyordu.

Dünya Sağlık Örgütü'nün ilan ettiğİ yeni yönergesi doğrultusunda, Sağlık Bakanlığı da birinci ölüm nedeni kronik rahatsızlığı olup, ikinci veya üçüncü ölüm nedeni koronavirüs olanları pandemi ile ilgili istatistik içerisinde değerlendirmiyor.

VAN’DA SON 3 GÜNDE HAYATINI KAYBEDENLER


Van’da kronik rahatsızlığı bulunan ve koronavirüs testi pozitif çıkan 6 kişi son üç günde hayatını kaybetti. 

Dünya Sağlık Örgütü ve Sağlık Bakanlığı sisteminde birinci ölüm nedeni kronik rahatsızlığı olan ve koronavirüsü ikinci veya üçüncü ölüm nedeni olanlar, koronavirüs ölümleri arasında yer almıyor. Ancak koronavirüs testleri pozitif çıktığı için, defin işlemleri yine koronavirüs kurallarına uygun olarak gerçekleştiriliyor. 

30 - 31 Temmuz ve 1 Ağustos tarihlerinde hayatını kaybedenler; 


1-    Asibe Evregen 57 yaş, kalp yetmezliği
2-    Muhammed Yürek 25 yaş, down sendromu 
3-    Muhlis Barçin 51 yaş, kalp krizi
4-    Ferzende Oyanıker 74 yaş, koah 
5-    Nasri Elçiçek 76 yaş, koah
6-    Hacer Kaya 58 yaş, koah

YAŞLILAR VE KRONİK RAHATSIZLIĞI BULUNANLAR DİKKAT!


Koronavirüs tedbirleri kapsamında alınan kısıtlamaların kaldırılması ile sosyal hayatta meydana gelen hareketlilik ve tedbirler konusundaki dikkatsizlik kronik rahatsızlığı bulunanları olumsuz etkiledi.

Genç nüfus ve kronik rahatsızlığı bulunmayanlarda ölümcül etkisi olmayan koronavirüs, kronik rahatsızlığı bulunanlarda istenmeyen sonuçların ortaya çıkmasına neden olabiliyor.

Yaşlılar ve kronik rahatsızlığı olanlarda bağışıklık sisteminin çok zayıf olması, koronavirüsün bulaşması halinde kronik rahatsızlığı tetiklemesi, tedavi sürecini olumsuz etkilemesi ve hastanın hayatını kaybetmesine neden oluyor. Bu nedenle herkesin uyması gereken sosyal mesafe, maske ve hijyen kurallarına, yaşlılar, kronik rahatsızlığı bulunanlar ile yakınları azami derecede özen göstermeli. Düğün, taziye ve toplantılar gibi kalabalık ortamlardan uzak durmalı ve zorunlu olmadıkça toplu taşıma araçlarına binmemeli.

Kaynak: Van Postası Gazetesi (Ziya Türk Özel Haberi)

Editör: Nihat Işık