Van YYÜ Dursun Odabaş Tıp Merkezi Acil Servis’te “Domuz Gribi vakalı hasta var” iddiaları üzerine sosyal medyada hızla yayılan Hasta Acil Servisi tamamen karantinaya mı alındı? Acil hastalar kabul edilmiyor mu? Soruları üzerine ulaşlan Başhekim Dr. Ümit Haluk İliklerden Van Postası Gazetesi’ne açıklama yaptı.

BU GÜNE KADAR DOMUZ GRİBİ VAKASINA RASTLANMADI

Son günlerde Van’da acil servislere yapılan yoğun grip salgını başvuruları üzerine günlük yaklaşık 10-15 hastanın şüpheli H5N1 virüsü (domuz gribi) vakası olarak değerlendirildiği, izolasyon karantina şartlarının sağlandığı ve henüz bir domuz gribi vakasının tanı alıp bildirilmediği ortay çıktı.

Tüm şüpheli vakalarda hastalara tedbir amaçlı karantina uyguladıklarını ancak bugüne kadar Van’da domuz gribi vakası ile karşılaşmadıklarına dikkat çeken Dr. Ümit Haluk İliklerden, “Domuz gribi vakası tam net değil, bu şikâyetle günde müracaat eden hasta sayısı yaklaşık 10-15 civarında oluyor. Bu şüphe ile acil servislere müracaat eden hastaların tanıları, bulaşıcı hastalıklar sağlık birimine ulaşılıp bakanlığa gönderiliyor ve 10 gün sonra geri dönüyor. Şu ana kadar domuz gribi tanısı konan hasta çıkmadı ve çıkmıyor.

Son vaka da böyle bir şüphe ve ona karşı alınan tedbirdir. Hastanemizdeki ilgili hocalarımız ‘bu konuya biz şüphe ile yaklaşalım, önlemlerimizi alalım, vaka yoksa da yoktur, en azından hiçbir kaygımız olmaz’ şeklinde yaklaştılar. Domuz gribi ve bulaşıcı hastalıklarda kullanılan izolasyon odası dediğimiz bir odamız var, burada bir hastamız zaten vardı. Bu nedenle yeni hastamızı Van Sağlık İl Müdürü Doç. Dr. Mahmut Sünnetçioğlu ilgilendi ve Bölge Hastanesi’nde Başhekimliğim döneminde yaptırdığımız bir izolasyon odasına sevk etti. Hasta bu anlamda kontrol altına alınmış oldu.” dedi.

VAN YYÜ DURSUN ODABAŞI TIP MERKEZİ ACİL SERVİSİ HASTA KABUL ETMEYE DEVAM EDİYOR

Sosyal medya hesapları ve whatsapp üzerinden “Van YYÜ Dursun Odabaşı Tıp Merkezi Acil Servis’te DOMUZ GRİBİ Şüpheli Vaka var, karantinaya alınmış, zorunlu olmadıkça Bölge Hastanesinin kullanılması uygun olacaktır” şeklindeki iddialar üzerine Van Postası Gazetesi’ne açıklama yapan Başhekim Dr Ümit Haluk İliklerden, hasta kabul etmeye devam ettiklerini belirtti.

Van’ın il sağlık altyapısının bu hastalıkları yönetmekte hem hastaneler altyapısı olarak hem de akademik olarak yetkin olduğunu ifade eden İliklerden, Sağlık Müdürlüğü ile Üniversite Hastanesinin koordineli çalıştığını söyledi.

HASTANEYE DEĞİL, ENFEKSİYON ŞÜPHELİ HASTALARA ÖNLEMLER UYGULANDI

Hastane Acil Serviste genel bir karantina uygulaması olmadığını ve acil servis hizmeti vermeye devam ettiklerini belirten Başhekim İliklerden, “Hasta kabul edildi sıkıntımız yok hamdolsun, hastanemizde izolasyon önlemleri mevcut, damlacık enfeksiyonu dediğimiz yayılım şartlarına karşı tüm önlemi var ve alındı. Hasta izolasyon resüsitasyon odasında izolasyon önlemleriyle korumaya alındı, diğer alanlarımızda acil servis hizmetleri devam ediyor. Mevcut izolasyon odası başka bir şüpheli hasta nedeniyle dolu olması nedeniyle hastamızın izolasyon şartlarının sağlandığı Van Bölge Eğitim Araştırma Hastanesine transferi sağlandı” dedi.

KARANTİNAYA ALINAN HASTALIK VAKASI NEDİR?

Hastanın izolasyon şartlarında takip edildiğini belirten Başhekim İliklerden, “Hastamız H5N1 virüsü şüphesi ile takip edilmiştir. ilgili sağ Bakanlığı ve il sağlık müdürümüz bulaşıcı hastalıklar birimi bilgilendirilmiştir. Bu hastaların gerçek tanısı PCR örneklem ve sürüntü örneklemeleriyle 1 hafta sonra kesin tanı konulmaktadır. Her ihtimale karşı şüpheli olan vakalar bu vakada olduğu gibi izolasyon
şartlarında takip edilmektedir” dedi.

KARANTİNAYA ALINAN HASTA İÇİN NE YAPILIYOR?

Her hastanede olduğu gibi Van YYÜ Dursun Odabaşı Tıp Merkezi’nde de şüpheli vakalarda izolasyon işlemi yapıldığına dikkat çeken Başhekim İliklerden, “İlimizde de bu şartları sağlayan ( izole oda ve negatif basınçlı oda ) şuan hastamızın hizmeti sunulmuş ve transfer sağlanmak üzeredir. Transferi de bu şartlarda hazır durumda. Takip ve tedavisi YYÜ Enfeksiyon Göğüs Hastalıkları ve Van Bölge Eğitim Araştırma Hastanesi Göğüs hastalıkları uzmanları tarafından yoğun bakımda izolasyon odasında yapılacaktır.” dedi.

GRİP HASTALARI NEYE DİKKAT ETMELİ

Hastaların grip semptomları ile ilgili Van YYÜ Dursun Odabaşı Tıp Merkezi Acil Servisi’ne başvurmalarını isteyen Başhekim İliklerden, “Hastalarımızın acil başvurularında grip semptomlarını önemsemeleri (ateş, öksürük ile birlikte seyreden ciddi nefes darlığı) gibi şikayetlerde duyarlı davranmaları, el ve oda hijyenine dikkat etmeleri ve akademik kadrosu güçlü olan Hastanemiz Acil Servisi’ne
başvurmalarını öneririz” dedi.

Kaynak: Van Postası Gazetesi

Editör: Nihat Işık