Van YYÜ'de Öğrencilerle Buluşan Dış İşleri Bakanı Önemli Açıklamalarda Bulundu

Abone Ol

Van YYÜ'de Öğrencilerle Buluşan Dış İşleri Bakanı Önemli Açıklamalarda Bulundu

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Sayın Mevlüt Çavuşoğlu, “Girişimci ve İnsani Türk Dış Politikası Buluşmasıˮ programı kapsamında Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’ne teşrif ettiler. Rektörlük makamını ziyaret eden Sayın Mevlüt Çavuşoğlu, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Şeref Defterini imzaladı. Rektörümüz Prof. Dr. Hamdullah Şevli tarafından Sayın Çavuşoğlu’na hediye takdiminde bulunuldu.
 
Dışişleri Bakanı Sayın Mevlüt Çavuşoğlu ve beraberindekiler Prof. Dr. Cengiz Andiç Kültür Merkezi’nde öğrencilerle bir araya geldiler. Sayın Bakan, Prof. Dr. Cengiz Andiç Kültür Merkezi’nde Üniversite personellerimizden Fotoğraf Sanatçısı Murat Cacim’in ‘Yaşamdan İzler Fotoğraf Sergisiˮnin açılışını gerçekleştirdi. Sayın Çavuşoğlu’na Murat Cacim’in ‘Devlet Fotoğraf Yarışması’nda birincilik alan fotoğrafı hediye edildi.


 


Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nin hemen her biriminden öğrencinin yer aldığı söyleşide; Sayın Bakanımız Çavuşoğlu öğrencilerle sohbet edip soruları cevapladı. Çavuşoğlu, medeniyetlere beşiklik etmiş yeryüzünün incisi gökyüzünün birincisi Van’da bulunmaktan son derece memnuniyet duyduklarını ifade ederek; “Başta Vanımızın yetiştirdiği Değerli Bilim İnsanı Rektör Prof. Dr. Hamdullah Şevli olmak üzere bu güzel buluşmaya vesile olan, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Ayrıca Valimize, milletvekillerimize ve gençlerimize gösterdikleri ilgiden dolayı teşekkür ediyorum.ˮ dedi.
 
Sayın Çavuşoğlu konuşmasında gençlerle ve vatandaşlarla bir araya gelmenin önemine değinerek; onların bakışlarından, vizyonlarından, önerilerinden çok faydalandıklarını ve bu buluşmalarda ortaya çıkan farklı fikirlerin çalışmalarına değer kattığını ifade etti. Bugünün dünyasında, geleneksel tehditlerin birbirini besleyip büyüten bir kısır döngüye dönüştüklerini tüm dünyada ve yakın coğrafyada gördüklerini belirten Çavuşoğlu, çatışmalar, enerji ve gıda krizi, terörizm, iklim değişikliği, yabancı karşıtlığı, İslam düşmanlığı, düzensiz göç gibi konuların hepsinin birbirini tetiklediği bilgisini aktardı.


 
Artan uluslararası rekabet nedeniyle bu sorunlara çözüm bulmanın zor olduğunu vurgulayan Bakan Çavuşoğlu, "Birleşmiş Milletler, 1945 yılında donup kalmış. Savaştan sonra bir daha savaş olmasın diye kurulmuş ama o gün donup kalmış. Yapısında en ufak bir güncelleme olmadığı için küresel sorunlarda da yetersiz kalmış. Çözüm üretemiyor, çatışmaları durduramıyor. Dolasıyla bugünkü krizler karşısında hiçbirimizin beklentisini maalesef karşılamıyor. Birleşmiş Milletleri örnek verdim çünkü en üstteki çatı kuruluş. Bunu AB ve AGİT için de söyleyebilirsiniz. Başkanlığını yaptığım Avrupa Konseyi ve Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi için de İslam İşbirliği Teşkilatı için de söyleyebilirsiniz. Hepsinin reformu konusunda da çalışıyoruz." sözlerini kaydetti. 
 
Küresel kaos ortamında, insiyatif alacak, yol gösterecek, liderlik edecek, girişimci güçlere ihtiyaç olduğunu aktaran Çavuşoğlu konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: “Yeni yeni güçler ortaya çıkıyor. Hindistan, Brezilya, Güney Afrika, Arjantin, aynı şekilde Meksika ve bunların başında da tabi gururla söylüyorum ülkemiz Türkiye. Bu güçlerin aynı zamanda vicdani olması, değerler politikası izlemesi gerekiyor. Sadece güçlü olmak yetmez aynı zamanda değerlere sahip olmak lazım. Uluslararası sistemin sorunların çözümüne katkı sağlamak lazım. İşte Dünya’nın ihtiyaç duyduğu bu güçlerden biri bugün Türkiye'dir. Bunu sadece Türkiye Cumhuriyeti'nin Dışişleri Bakanı söylemiyor, bugün dünyanın neresine giderseniz gidin, Türkiye'yi seven sevmeyen herkesin ortak görüşüdür. Bahsettiğim sorunların hangisine baksanız, hepsinde Türkiye küresel planda çözümün bir parçasıdır ve önemli bir aktördür."


 
Uyuşmazlık çözümü ve arabuluculukta Türkiye'nin bugün dünyada bir yeri olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, üç büyük uluslararası teşkilat olan Birleşmiş Milletler’de, İslam İşbirliği Teşkilatı'nda, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nda, Arabuluculuk Dostlar Grubu'nun eş başkanlığını yapan tek ülkenin Türkiye olduğunu belirtti. Sadece orada eş başkanlık yapmanın yetmediğini, sahada da aktif olmak gerektiğini söyleyen Çavuşoğlu; "Bunun için de güvenilir ülke olmak lazım. Dünyanın değişik bölgelerindeki çatışmaların giderilmesine katkı sağlarken yanı başımızda devam eden krizler ve çatışmalar konusunda da duyarsız kalamayız.ˮ değerlendirmesinde bulundu.
 
Türkiye'nin attığı iki önemli adımın gıda ve enerji krizine çare olduğunu ifade eden Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu adımları atmasaydık dünyada çok ciddi gıda krizi yaşanacaktı. BM ile arabuluculuk ve ev sahipliği yaptığımız tahıl anlaşması bu krizi engelledi. Hatta bir ara Rusya askıya aldı tekrar Sayın Cumhurbaşkanımız devreye girdi, liderler diplomasisiyle elde ettiğimiz bu başarının devamı için de yine Cumhurbaşkanımız doğrudan liderlerle teması sürüyor. 4 aylık bir anlaşmaydı sonra tekrar 4 ay daha uzatılması konusunda da Cumhurbaşkanımızın sarf ettiği çabaları tüm dünya gördü. Aynı zamanda bir enerji krizi yaşıyoruz. Enerji krizi karşında da attığımız adımlarla hem ülkemizde hem de çevremizde enerji güvenliğini artırıyoruz.

Türkiye, kuzey-güney ekseninde küresel gıda güvenliğine, doğu-batı ekseninde küresel enerji güvenliğine katkı sağlayan bir güç. Enerji konusunda baktığımız zaman Avrupa'da her yerde sıkıntı var. Elektriğimiz olacak mı olmayacak mı, depolardaki gaz yetecek mi yetmeyecek mi? Biz Türkiye olarak yüksek enerji fiyatlarından, gaz fiyatlarından elektrik fiyatlarından şikâyetçiyiz. Dünya’da da herkes şikâyetçi ama Van'da bu sene elektrik ya da gaz sıkıntısı yaşayacağız diye endişe duyan var mı? Biz gaz üreten bir ülke miyiz? Petrol ve gazımızın yüzde 90'ından fazlasını ithal eden bir ülkeyiz. Yıllardır izlediğimiz stratejik politikalar sayesinde bunlar olmuştur. Güneydoğu Avrupa ülkelerine Azerbaycan ve Hazar Bölgesi’ndeki gazın bu ülkelere ulaştırılması için çalışıyoruz." ifadelerinde bulundu.
 
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli konuşmasına; “Yoğun temposuna, yurtdışı programlarına rağmen bugün bizleri onurlandıran, kıymetli vaktini ayırarak üniversitemize teşrif eden Sayın Bakanımıza şahsım ve Üniversitemiz adına teşekkür ediyorum. Çok kıymetli Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın riyasetinde, Türkiye Cumhuriyeti’nin Türk Dış Politikasında Girişimci ve İnsanî Dış Politikasının uygulayıcısı ve mimarlarından biri olarak siz Değerli Bakanımızı, Doğunun incisi ve kadim şehir Van’da ve denizimizin eşsiz coğrafyasında, Üniversitemizde ağırlamaktan ve öğrencilerimizle buluşturmaktan onur duyduğumuzu belirtmek isterim.” sözleriyle başladı.


 
Rektör Şevli konuşmasında; “Saygıdeğer Bakanım; ziyaretinizin Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nin 40. Kuruluş Yıldönümüne denk gelmesinin de çok güzel bir tesadüf olduğunu ve bundan oldukça memnuniyet ve mutluluk duyduğumuzu belirtmek isterim. Bu vesileyle bugün yapacağınız konuşmanızı, müsaadeniz olursa bir açılış dersi olarak telakki ediyor ve 40. kuruluş yıl dönümümüze de böyle kaydetmek istiyoruz. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, kırk yıllık akademik ve idarî birikimiyle bölgemizin en tecrübeli ve en güçlü üniversitelerinden biridir. 1982 yılında kurulan Üniversitemiz; bugün, 19 fakülte, 5 enstitü, 2 yüksekokul, 1 Türk Müziği ve Devlet Konservatuvarı, 10 meslek yüksekokulu, 49 araştırma merkezi, 48 öğrenci topluluğu, iki bine yaklaşan akademik kadrosu, 3 binden fazla idari personeli ve 140 binden fazla mezun öğrencisiyle köklü bir kurum ve büyük bir aile olmuştur.” sözlerini kaydetti.
 
‘Bilimin Işığında Bir Dünya Üniversitesi’ olma yolunda emin adımlarla ilerleyen Üniversitemizin; 40 yıllık süre zarfında ulusal ve uluslararası alanlarda birçok başarı elde ettiğini belirten Rektör Şevli; “Üniversitemiz, Dünya sıralamasında birçok alanda yerini almaya başlamıştır. Ulusal ve uluslararası ölçekteki akademik başarısını her yıl daha da yükselten Üniversitemiz; TÜBİTAK Harman Türkiye Akademik Arşiv sisteminde 12’nci; 2022 URAP sıralamasında 36. sırada yer almayı başarmıştır. Uluslararası Times Higher Education Impact Ranking 2022 etki sıralaması listesine de girmeyi başaran Üniversitemiz, Türkiye’den dâhil edilen 58 üniversite arasında genel etki sıralamasına göre 24’üncü; en başarılı olunan Clean Water and Sanitation’da 9’uncu; Life on Land’de 12’inci, Affordable and Clean Energy’de 13’üncü, Zero Hunger’de 14’üncü, Good Health and Well-being’te 19’uncu, Partnerships for the Goals’de ise 32’inci sırada yer almayı başarmıştır.” dedi.


 
Dünya genelinde 2500’den fazla üniversitenin sıralamaya girmek için başvurduğu THE WUR (Times Higher Education-World University Rankings) 2023’te Üniversitemizin ilk kez yaptığı başvurusunda 1501-1799 bandında derecelendirilerek Dünya’nın en iyi üniversiteleri arasına girmesiyle büyük bir başarıya daha imza attığını ifade eden Rektör Şevli; “Van YYÜ, THE WUR 2023’te  “Endüstri Geliri” alanında 262., “Araştırma” alanında 635., “Öğretim” alanında 1428., “Atıflar” alanında 1664. ve “Uluslararası Görünüm” alanında 1708. oldu. THE WUR 2023’e göre Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Türkiye’den sıralamaya giren 61 üniversite arasından 38. sırada yer aldı. Üniversitemiz, Türkiye üniversiteleri arasında “Araştırma” alanında 9., “Endüstri Geliri” alanında 13., “Öğretim” alanında 34., “Uluslararası Görünüm” alanında 55. ve “Atıflar” alanında 60. sırada derecelendirildi.” şeklinde bilgilendirmelerde bulundu.


 
Rektör Şevli konuşmasına şu sözlerle devam etti: “Bu başarı, kırk yıllık birikimin ve Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ailesinin özverili çabalarının bir sonucudur. Huzurlarınızda değerli hocalarımıza minnettarlığımı belirtmek isterim. Stratejik anlamda da önemli bir mevkide kurulan üniversitemiz uluslararası ilişkilere de önem vererek komşu ülkelerle birçok işbirliği anlaşması yapmış, akademik alışveriş bağlamında ciddi bir çabanın içine girmiştir. Daha önce yaptığımız birçok anlaşmalara ek olarak, henüz geçtiğimiz aylarda Nahçıvan, Hoy ve Urmiye’de bazı üniversitelerle karşılıklı görüşmeler gerçekleştirilmiş, akademik anlamda birçok işbirliği protokolü imzalanmıştır.”
 


Bölgenin en eski kurumlarından biri olan Türkçe Eğitim ve Öğretim Merkezi marifetiyle bir çok uluslararası anlaşmalar yapıldığını ve Türkçe’nin bölgede etkin olarak öğretilmesi için büyük bir çaba içine girildiğini vurgulayan Rektörümüz bu alandaki gelişmeleri; “Bugün TÖMER bünyesinde Kamerun, İran, Sudan, Irak, Mısır, Yemen gibi bir zamanlar kader birliği ettiğimiz ülkenin gençlerini yani saygıdeğer öğrencilerimizi burada misafir etmekten onur duyduğumuzu belirtmek isterim. Çeşitli ülkelerden Van’ımıza gelecek olan öğrencilerimizi daha iyi organize etmek ve uyum sürecinde karşılaşılacak sıkıntıları en aza indirmek maksadıyla kurulan Uluslararası İlişkiler Koordinatörlüğümüz de bu anlamda önemli hizmetler ifa etmektedir. Uluslararası İlişkiler Koordinatörlüğü bünyesindeki Erasmus, Mevlana ve Farabi değişim programlarıyla her yıl çok sayıda öğrenci ve öğretim görevlisinin yurt içinde ve yurt dışında eğitim almaları sağlanmaktadır.” cümleleriyle dile getirdi.


 
Üniversitemizde hâlihazırda 65 Önlisans, 342 Lisans ve 210 lisansüstü olmak üzere, toplam; 617 Uluslararası öğrencimiz mevcut olduğunu dile getiren Rektör Şevli; “Genel hareketlilik, 2021-2022 öğretim döneminde 58, 2020-2021 öğretim yılında 64, 2019-2020 döneminde 66 ve 2018-2019 öğretim döneminde ise 64’tü. Her yıl Ekim ayı içerisinde dünya genelinde kutlanan ve 2018 yılından itibaren ülkemizde de kutlanmaya başlanan ErasmusDays kapsamında, 2021 yılında 67 ülkede 5670 etkinlik gerçekleştirildi ve ülkemiz 2021 yılında bu etkinliklerin 1019’unu gerçekleştirerek tüm ülkeler arasında en fazla etkinlik gerçekleştiren 2. ülke oldu. Van bölgemizde de ErasmusDays günlerinde yürütülen faaliyetlere ev sahipliği yapan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, bu kapsamda EarsmusDays’den faydalanan bireyler ile öğrencileri bir araya getirmektedir. Bu bağlamda değişim programlarından daha fazla yararlanılmasına desteklerinden dolayı Dış İşleri Bakanımız Sayın Mevlüt Çavuşoğlu’na ve Ulusal Ajans’a teşekkür ediyoruz.” ifadelerinde bulundu.
 
Rektör Şevli konuşmasını; “Tüm bu gayretlerimizi aslî görevimiz yanında atalarımızdan miras aldığımız beşeri ilişkilerimizin bir yansıması olarak da değerlendirmek gerekir. Çünkü Türk devletleri, Selçuklu’dan Osmanlı Devleti’ne ve Cumhuriyet’ten bugüne kadar yurtta ve dünyada sulh ilkesini benimseyerek hükmettiği tüm topraklarda milletin refahı ve huzuru için çabalamış, komşuları ve diğer ülkelerle de insanî bir dış politika siyaseti gerçekleştirmiştir. Sayın Bakanımızın kıymetli çabalarıyla devam eden Girişimci ve İnsanî Dış Politika anlayışının kadim geçmişimizin değerlerinden güç alarak dünyaya huzur ve barışı getireceğine inancım tamdır. Çünkü biz 13. asrın kaos ortamında doğan, Anadolu’da kan ve gözyaşı hüküm sürerken barışı, huzuru, kardeşliği dile getiren ve herkesi Allah sevgisi etrafında birleştirmeye çabalayan Mevlana’nın, Yunus Emre’nin, Hacı Bektaş’ın öğretileri ile onların diliyle ifade ettikleri gibi Allah sevgisi ve insanî muhabbetle yaşamayı ve temel hayat ilkemiz olarak benimsedik. Ben, sözlerime son verirken Sayın Bakanımıza ve misafirlerimize, öğrencilerimize tekrar hoş geldiniz diyorum. Hepinizi hürmetle selamlıyorum.” şeklinde sonlandırdı.


 
Girişimci ve İnsani Türk Dış Politikası Buluşması programı kapsamında düzenlenmiş olan etkinliğe; Dışişleri Bakanımız Sayın Mevlüt Çavuşoğlu, Van Valisi Dr. Ozan Balcı, Van Milletvekillerinden İrfan Kartal ve Abdulahat Arvas, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli, İl Emniyet Müdürü Atanur Aydın, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Şenay Baydaş, Prof. Dr. Murat Kayri ve Prof. Dr. Sedat Yayla, Genel Sekreter Cahit Tekin, AK Parti Van İl Başkanı Kayhan Türkmenoğlu ile birçok kurum amiri, akademik-idari personel ve öğrenciler katıldı.