Van YYÜ Halk Oyunları Ekibinin şampiyonaya hazırlandığı provalardan...

Savaş Kahraman ve Halit Kahraman eğitmenliğinde 36 kişilik ekiple, Gaziantep'te Türkiye Üniversitelerarası Halk Oyunları Yarışması'na katılan YYÜ Halk Oyunları Ekibi, 'Halay Grubu'nda ikinci olup Türkiye Finallerine hazırlandığı şampiyonluk provasından.

Van Yöresi Halk Oyunları Nelerdir? Van'ın Halk Oyunları Nelerdir?

Van Yöresi Halk Oyunları bakımından en zengin yörelerden biridir. Çeşitli kültürlerin etkisi ve çok yönlü insanları ile yöre konuları ile çok özellik teşkil etmektedir. Yörenin oyunları kuzey ve güneyde ayrı ayrı karakter gösterebilmektedir. Örneğin kuzey tarafı Erzurum ve Ağrı’dan esinlenmiş olacak ki bur da bazen bar oyunlarına rastlanmaktadır.

Güneyde ise daha çok Hakkari, Siirt, Bitlis gibi illerle benzerlik gösterir. Ve bu yörelerde oyunlar HALAY- GÜVENK- GOVENT adlarını alırlar. Doğumdan ölüme kadar Halk Oyunları ile iç içe olan yöre insanı yaratıcılığını da buna katarak çok güzel ürünler elde etmişlerdir.

Oyunlarda genellikle bir nedensellik ilkesi aranmış ve ortaya bu ilişki ile örnekler sunulmuştur. Bu bazen bir hayvan taklidi, bazen insan taklidi, bazen gök, bazen toprak, bazen tabiat vs. olmuştur. Tabi kaynağın asıl yeri insan aklı ve çabası olmuştur.

Van’daki folklor zenginliği içindeki Halk Oyunları, geçmişteki çevre ülkeleri kültürü, çevre illerdeki kültür ve yöresel kültürle bütünleşmiş ortaya güzel ürünler vermiştir. Hele çok medeniyet geçirmiş olan bir il olan Van’ın Osmanlılardan-Araplara, Iran-Irak-Suriye den, Ermenilere kadar büyük bir topluluğa hizmet vermiş bir il oluşu tüm bunların kalışları, yerleşmeleri, geçişleri bu yöreye çeşitli kültürlerle birlikte geniş folklorik kaynaklarda bırakmışlardır.

Van’da oynanan oyunlar Kızlı-Erkekli olduğu gibi yalnız erkek ve yalnız kız oyunları da vardır. Kızlı erkekli oyunlarda el ele tutulduğu zaman akrabalık ilişkileri aranır. Govent tutulacağı zaman ekip başında oynaycak kişi ya çok tecrübeli, ya çok büyük yada çok iyi oyuncu olması gerekir. Çünkü ekip başında oynayacak insana meziyet lazımdır. Ekip başında oynayan kişiye GÜVENK BAŞI, veya GOVENT BAŞI denir. Ekip sonunda oynayacak kişide yine iyi oyuncu olmalıdır.

Bunada POÇİK denir. Ekip başı ve sonunda oynayan Govent başı ve Poçik’in ellerinde mendil olur ve bu mendil sallandığı zaman göbek altına veya belin arkasına gitmemelidir. Buda bir saygınlık ifadesidir. Oyun esnasında oyunculara ŞABAŞ verilir ve bu parada davulcuya gider, davul-zurnacılar genellikle yörede MITRIP veya MUTRIP diye bilinen yerli kişilerdir.

Eğlence ve düğünler Davul Zurna yegane çalgıdır. Ancak zamanla bunlara ZİLLİ DEF, DABRUKA, MEY, KAVAL’da eklenmiştir. Günümüzde ise yöre oyuncularına diğer müzik aletlerinde katılmaya başlanmıştır.

Van Halk Oyunlarına ait söylenecek çok şey vardır ancak kısaca söylenmesi gereken şeyler bunlardır. Yörede bilinen ve oynanan 105 oyunun mevcudiyetinden bahsedilir. Bunlardan halen günümüzde oynananlar ise şunlardır:

Van Yöresi Oyunları

Altın yüzük hoş bilezik

Bizim eller

Bablekan

Baran

Dokuzlu

Devzer

Dello

Dingo

Edremit Edle Ezirgane(Bezirgan)

Palanço(palango,palyoça)

Findo

Gazgaz

Ğırğır(halay,şirvan)

Güngülü

Gaşang

Sarhoş barı

Lorke

Süleymane

Mirobori

Gülizar

Şer’ane

Mendo

Gule Sore(Sübeyna)

Meyroke

Havasör

Serevan

Meymoke

Hımhımme

Temirağa

Nare

Teşruke

Toycular

Nure

Laçin

Larılle

Hocan

Koççeri

Tozeneke

Neri

Peyda

Kirsi

Kirsane

Üç ayak

Pappuri(Nagidi)

Nanayı

Kaş

Kelekvan

Şevko

Lizan

Romane

Kazızka

Süngülü

Sincane

#VanHalay #HalkOyunları # VanYöresi

Editör: Nihat Işık