Van Haberleri

Van TSO'dan Vergi Terkin Talebi

Abone Ol

Van Esnafının, Van Depreminden sonra vergi konusunda büyük bir mağduriyet yaşadığını her platformda dile getiren ve 'Vergi Terkini' talebinde bulunan Van Ticaret ve Sanayi Odası bu talebini bir kez daha yineledi.

"Van Ticaret ve Sanayi Odası olarak, 2011 depreminden sonra tahakkuk eden vergilerimizin 2011, 2012, 2013 yıllarını kapsayacak şekilde mutlak suretle terkin edilmesini, sonraki yılların da uzun vadede yapılandırılarak alınmasını talep etmiştik. Bu görüşlerimizi Sayın Cumhurbaşkanımıza, Dönemin Başbakanına ve Maliye Bakanlarına bizzat heyetler ile beraber kendi milletvekillerimizin öncülüğünde yaptığımız görüşmelerde iletmiştik. Yoğun çabalar sonucu talebimiz kısmi kabul görmüş, 2017 Yılında Çıkartılan 7020 Sayılı Yasa ile bir düzenleme getirilerek, tahakkuk eden vergi borçlarımızın 36 ayda ödenmesi karara bağlanmıştı. Ancak yaşanan ekonomik sorunlar ile beraber bu yapılandırma istenen sonucu vermemiş, gerek beyanname verilmesi, gerekse vergilerin ödenmesi ile ilgili vergi mükelleflerinin %80’i bu haklarını kaybetmiş ve yapılandırmaları bozulmuştu. Hükümetin yeni bir düzenleme ile hak kayıplarını önlemek için çıkarmış olduğu 7143 Sayılı Yasa ile de vergi mükellefleri yeniden yapılandırma şansı yakalamış, fakat bundan da istenen sonuç alınamamıştır. İlimiz genelinde yaşanan sıkıntılar biraz daha büyüyerek borcunu ödeyemeyen mükellef oranı %90’lara çıkmıştır.

VERGİDE TERKİN BEKLENTİMİZ DEVAM ETMEKTEDİR.

Ülkemiz genelinde yaşanan ekonomik daralma, ilimizde daha fazla hissedildiğinden vergi yapılandırmaları istenen sonucu vermemektedir. Hükümetin bu konuda bir pozitif ayrımcılık yaparak %90’lara ulaşan yapılandırma bozulmaları ve vergi borçlarımızın terkin edilmesi ile ilgili bir çalışma yapması elzemdir.

VAN VERGİ BORÇLARINI ÖDEYEMİYOR

Van ekonomisi, deprem sonrası oluşan yerel ekonomik sıkıntıdan dolayı bu durumu kaldıramamaktadır. Üyelerimiz belirsizlikle boğuşmaktadır. Hükümetin mutlak suretle Van’da vergi terkini uygulaması gerekir. Aksi takdirde bölge sonuçları onarılmayacak bir darboğaza sürüklenecektir. Oluşan krizi aşmak için biran önce adım atılmalı ve tedbir alınmalıdır. 1999 Kocaeli depreminden bu yana Türkiye’de bir takım uygulamalarla özellikle doğal afet yaşamış kentlerin yaşadığı yerel ekonomik krizleri aşmaları için hükümetler tarafından bir takım tedbirler alınmıştır. Bunun Van için yeniden düşünülmesi ve uygulamada daha samimi ve cesur kararlar alınması gerekmektedir."