Van'da yoğun olarak yaşanılan mülteci sorunu üzerine açıklama yapan Van Ticaret ve Sanayi Odası, yetkililerden gerekli önlemlerin alınmasını istedi.
Van’a, neredeyse her gün İran üzerinden mülteci geliyor. Afganistan ve diğer Asya ülkelerinden gelen mültecilerin büyük kısmı yaşanan kazalarda yaşamını yitirirken, çoğu da insan kaçakçılarının maddi olarak hilelerine maruz kalıyor.
Mültecilerin geldikten sonra da akıbetleri hakkında sağlıklı bilgi alınamıyor. Van’daki sosyal ve ekonomik durum üzerinde de olumsuz etkide bulunan mültecilerle ilgili olarak Van Ticaret ve Sanayi Odası tarafından, yazılı bir açıklama yapıldı. Mülteci akışkanlığına karşı önlem alınması ve gelenlerin de koşullar gözetilerek kabul edilmesi gerektiği ifade edilen açıklamada, şöyle denildi:
Son aylarda İran üzerinden, büyük ölçekli olarak ilimize yansıyan çok sayıda göçmen ve mülteci akını olduğu gözlenmektedir.
Ülkemizin ve özellikle ilimizin göç yolları üzerinde bulunması nedeniyle, sıklıkla karşı karşıya kaldığımız bu durumun düzenli ve kontrollü hale getirilmesi acil bir gerekliliktir. Hiçbir insanın zorunlu olmadıkça ülkesini ve yaşam alanını terk edemeyeceği bilinci ile zorunluluğa dayalı bu insan hareketliliğinin daha düzenli ve kurallar çerçevesinde gerçekleştirilmesine ihtiyaç duymaktayız.
Göçler Beraberinde Olumsuzluklar Getiriyor
Şehrimizin dezavantajları da göz önüne alındığında bu yoğun insan göçünün, birçok olumsuzluğa sebebiyet verdiği görülmektedir. Yetkililerin öncelikle bu durumu kontrol edilebilir şekilde düzenli hale getirmesi gerekmektedir. İnsanların karşı karşıya kaldığı bu durumun ve yaşadıkları travmanın farkındayız. Ancak Devlet yetkililerinin bu göç hareketini, kontrollü bir şekilde düzenli hale getirmesi beklentimizdir.
Öncelikle bu insanların sağlık kontrollerinin yapılması, belirli coğrafik alanlar, ekonomik düzeyi iyi olan merkezler veya nüfusa ihtiyaç duyulan yerleşkelere yönlendirilmesi, kalış sürelerinin sınırlandırılması ve ilticaya uygun olmayanların ülkelerine dönüşlerinin sağlanması gerekmektedir. Uluslararası örgütlerin özellikle Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği’nden destek talep edilmesi ve uluslararası kurumların sürece dâhil edilmesi sağlanmalıdır. %21.5’lik bir işsizlik oranı ve kişi başı milli gelirden aldığı pay ile Ülke sıralamasında 80. Sırada yer alan İlimizin maruz kaldığı bu göç hareketi ekonomik, sosyal alanda derin çıkmazlar yaratmaktadır.
Konu Acil Olarak Çözülmeli
Başta belediyeler olmak üzere yerel dinamikler harekete geçmeli, kamuoyunda farkındalık oluşturulmalıdır. Her gün onlarca şikâyete maruz kalan meslek odamız, ilgili kurumlar nezdinde bu konunun acil bir şekilde çözümünü beklemektedir. Odamız yaşanan bu göç hareketine vicdani bir perspektif ile bakarak, imkânlar doğrultusunda zaman zaman insanların mağduriyetine ilişkin destek sağlamış olsa da bizleri aşan bir göç hareketine maruz kaldığımız bu süreçte kamu otoritesinin acil çözüm üretmesine ihtiyaç duymaktayız.
Bu göç hareketi ile birlikte özellikle sanayi sitelerimizde ve kümelenmiş iş alanlarında, mülteci ve göçmenlerin konaklaması ile birlikte önemli sorunlar meydana gelmektedir. Özellikle yerel yönetimlerin ve mülki idarenin, kentimizin ekonomik anlamda merkezleri konumunda olan kümelenmiş iş alanlarını kontrol altında tutması gerekmektedir.