Van Tarım İl Müdürlüğünden Kuduz Uyarısı!
Dünyanın en ölümcül hastalığı olan kuduz, belirtileri görünmeye başladıktan sonra tedavisi mümkün olmayan ve hayvanlardan insana bulaşan bir hastalık.
Kuduz virüsü taşıyan bir hayvan tarafından ısırılan bir insanın hiç vakit kaybetmeden herhangi bir sağlık kuruluşuna başvurması gerekiyor.
Erken müdahalede tedavisi son derece basit olan bu hastalık, semptomlar ortaya çıktıktan sonra ise tedavi edilemiyor.
Ölüm oranı yüzde 100 olan kuduz hastalığından şu ana kadar bilinen 29 hayatta kalma vakası var.
En son 2004 yılında aşısız olduğu halde kuduz bir hayvan tarafından ısırılan Amerikalı bir genç kız, deneysel bir tedavi yöntemiyle hayatta kalmayı başardı.
Ancak vücudunun büyük bir kısmı felçli kaldı. Bu kadar tehlikeli bir hastalığı taşıma potansiyeli olması özellikle sokak köpekleri konusunda Vanlı vatandaşları sürekli tedirgin ediyor.
Van’da korkuya neden oluyor!
Van’ın özellikle dış mahallelerinde bazen sürü halinde başıboş dolaşan sokak köpekleri vatandaşlarda korkuya sebep olurken, Van İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden yetkililer konuyla ilgili “ 2023 Yılında Kuduz hastaliğina karşı Avrupa Birliği projesi olarak yürütülen ''Türkiyede kuduza karşı oral aşılama” çalışmalarında Van ilinde 2023 yılında Kuduz Aşısı içeren Baytlar atılmaya başlandı.
2024 yılında da bu çalışmalara devam edilecektir.” Açıklaması geldi.
Evcil hayvanlarda da risk bulunuyor!
Öte yandan sadece sokak hayvanlarında değil evcil hayvanlarda da kuduz olma riski bulunuyor. Van İl Tarım ve Orman Müdürlüğü resmi sosyal medya hesabından bir çağrıda bulundu.
İl Müdürlüğü yaptığı paylaşımda;
“Kuduz yüzde 99,9 Öldürücü, yüzde 100 önlenebilir zoonoz bir hastalıktır.
Kuduza karşı minik dostlarımızı aşılatalım. Hayvan ve halk sağlığını kontrol altında tutalım.” çağrısında bulundu.
Kaynak: Yeni Doğu Gazetesi