Van Gölünün Gemileri

Tatvan’dan Bodruma yelken peşinde bir yaşam.

Yöre insanının deyişiyle Van Denizinde çok uzun yıllar feribotlar, yük kosterleri, römorkörler ve yolcu gemileri sefer yaptı. Günümüzde o yörede bile bu gemilerin Van Gölüne nasıl geldiğini bilen kişilerin sayısı parmakla sayılacak kadar azdır.

Van Gölü Gemileri
Van Gölündeki Eski Gemiler

Atila Algon’un Van Gölünün Gemileri adlı bu kitabı, sadece boş Bir gölün gemilerin gelişi ile denize dönüşümünü değil, bu büyük değişimi yaratanların neler yaşadığını, o yörenin adım adım nasıl canlandığını da gözler önüne seriyor ve müthiş bir anı kitabı olma özelliği taşıyor. Milli bir yelkenci olan Algon’un akıcı üslubuyla kaleme aldığı bu kitapta sadece Van Gölündeki gemilerin değil ,Türk denizlerinin, Türk yelkencilerinin ve Türk yat üreticilerinin de hikayesini bulacaksınız.

Eski Van Fotoğrafları
Van Gölündeki Eski Gemiler

Van Gölü’nün Gemilerinin Hikayesi

Devlet, gemi inşa mühendisi Fethi Algon'u 1946 yılında Tatvan'a yollar. Van Gölükocaman bir iç deniz ve üzerinde henüz herhangi bir deniz taşımacılığının olmadığı yıllar. Fethi Algon “vazife kutsaldır” diyerek eşini ve iki oğlunu alır; Kurtalan Ekspresiile önce Siirt Kurtalan'a oradan da 8 saat (122 km) süren bir yolculukla Tatvan'a varır. Vardıklarında manzara Tatvan'da şudur: Yol yok, okul yok, elektrik yok, su şebekesi yok. Türkçe bilen neredeyse yok, bakkal bile yok, yok yok yok. Fethi Algon önce tersaneyi kurar ve Van Gölü üzerinde yolcu taşımacılığı yapacak gemilerin, kosterlerin, römorkörlerin üretimine başlar. Ahlat, Erciş, Van ve Gevaş'ta eş zamanlı olarak iskelelerin yapımları da başlar.

Eski Van Fotoğrafları
Vangölü Eski Gemileri

[ads2]

Tarihler 1950'yi gösterdiğinde Van Gölü üzerinde yolcu taşımacılığı başlamıştır bile. Siirt Kurtalan'a gelenler karayolu ile Tatvan'a, oradan da göl çevresinde nereye gidecekse artık gidebiliyordur. Fethi Algon çeşitli nedenlerle feribot saatlerinin bazen yakalanamadığını anlayınca bir otel ihtiyacı bulunduğunu Denizcilik Bankası'na bildirir. Bunun üzerine Doğu Anadolu'nun ilk ve tek dört yıldızlı oteli Tatvan'a inşa edilir. Personel eğitimi için İstanbul'dan Yalova'dan şefler, otel müdürleri getirilir. Otelin adı Denizcilik Bankası Oteli'dir. Bu arada tersane arazisi bir kampüs haline getirilir. 1950'li yıllarda çevre illerden çok sayıda insan Van Gölü'nün sularında süzülen yelkenlileri izlemek için Van'a gelir. 

Van'daki diğer kitap tanıtımı ve kültürel etkinlikler için TIKLAYINIZ

Editör: Nihat Işık