Van Gölündeki En Büyük Adası; ADIR
Adır Adası Nerede? Nasıl Gidilir? Van'a Kaç Km?
Van Erciş karayolu üzerinde bulunan Adır Köyünden ismini alan Adır Adası veya Lim Adası, Van Gölü'ndeki Van Gölündeki dört büyük adadan (Akdamar, Çarpanak, Adır ve Kuş Adası) en büyüğüdür.
Adır Adası veya Lim Adası, Van’ın Tuşba ilçesine bağlı Adır (Yaylıyaka) Köyünde bulunur.
Diğer bir deyişle Van-Erciş kara yolunun 40. kilometresinde bulunur. Buraya ulaşmak için şahsi aracınızla Van-Erciş yolu üzerinde tabelalar yardımıyla ulaşım sağlayabilirsiniz.
Köye ulaştıktan sonra Döşeme mezrasından 10 dakikalık motor yolculuğunda buraya ulaşım sağlayabilirsiniz.
2019 Yılında Sit Alanı İlan Edildi Van Merkez Tuşba ilçesi sınırları içinde bulunan Adır Adası 04/07/2019 tarihinde Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Doğal Sit Alanı ilan edilerek korunma altına alınmıştır.
10. yüzyılda yerleşim bulunmaktaydı. Ada da Lim Manastırı, St. Georges Kilisesi, St. Sion Şapeli ve bir jamaton bulunmaktadır. 1305 yılında yapılan manastır ve 1621 yılında yapılan kilise harap olmuşken 1766 yılında yapılan şapel ve jamaton halen ayaktadır.
Martıların Kuluçka Merkezi Ada
Özellikle bahar mevsiminde martıların kuluçka merkezi haline gelmektedir. Yumurtlayan çok sayıda martı, yumurtalarına zarar verilmemesi için özel bir önlem alınmıştır. Bir el yazması kitapta 1305 yılında yenilendiği belirtilen kilise; küçük ölçekte ele alınmış, serbest haç planında bir yapıdır. Köşe duvarları üzerinde yükselen dıştan silindirik kasnaklı konik külahlı merkez kubbenin dört tarafı, haçın kollarıyla genişletilmiştir.
Doğu kol, dışa taşıntısı olmayan, içten yarım daire şeklinde bir forma sahip apsisle sonlanmıştır. Apsisin iki yanında yer alan dikdörtgen düzenlemeli pastophorionların kuzey ve güneydeki yan kollara, birer açıklıkları bulunmaktadır. Yapının yenilendiği dönemde batı girişine, kare düzenlemeli bir jamaton eklenmiştir. Kolları dışarıya yansıtılmış haç biçimli formlara hıristiyan mimarisinin başlangıç devrinde martyrion ve vaftiz Jıane yapıları olarak rastlanmış, daha sonra da Bizans mimarisinde kilise plan şeması olarak erken tarihli birkaç yapıda uygulanmış ancak sonraki dönemlerde devamı görülmemiştir.
Ermeni mimarisindeki en erken örnekleri, VII. yy.a tarihlenen Kafkasya'daki Astarak, Artik ve Lmbatavank kiliseleridir. Adır kilisesi, Pastophorionların konumlandırılışları ve apsis düzenlemesi bakımından XI. yy'a tarihlenen Kağızman'daki Çengelli kilisesi ile benzerlik göstermektedir.
Video: Burak Demir
Müzik: Cahit Engin
Kapak Fotoğrafı: Bülent Menteşe (kDcvL0TNi8cgA">@bujurnal )