Erciş Tanıtım Belgeseli
Erciş kaymakamlığınca hazırlanan 'Geçmişten Günümüze Erciş' tanıtım belgeseli
Geçmişi 315 bin yıl öncesine dayanan, birçok medeniyete başkentlik yapan, Doğu Anadolu Bölgesi'nin tek ızgara planlı kadim kent ünvanı taşıyan, birçok halk ozanı yetiştiren, yeşilin ve mavinin birleştiği doğal güzellikleri, uçan balıklarıyla kuş türüne ev sahipliği yapan, misafirperverliğiyle adından söz ettiren kadim kent Erciş siz değerli misafirlerini bekliyor...
Erciş Nasıl Bir Yer? Erciş Gezilecek Yerler? Erciş'in Neyi Meşhur? Erciş Tanıtım? Van Erciş Gezilecek Yerler Blog?
Erciş Gezilecek Yerler?
Van Erciş, 2011 yılında yaşanan deprem sonrası başlayan kentsel dönüşüm ile yani yüzüne kavuştu.
Özellikle ilçe merkezindeki eski ve hasarlı binaların yıkılarak yerine yapılan yeni çarşı Erciş'e ayrı bir renk kattı.
Çakıl Adası
Erciş'in keşfedilmeyi bekleyen eşsiz doğal güzelliklerinden Çakıl Adası.
Erciş'te Gezilecek Tarihi Değerler
Erciş Kalesi
Çelebibağı Mahallesi'nin güneyinde göl suları içinde birkaç duvarı dışında yıkık vaziyettedir. İlhanlılar döneminde Vezir Taceddin Ali Şah tarafından yapılmıştır. Bu dönemden sonra Erciş’e yerleşen medeniyetler tarafından kullanılan kale, son olarak 1841 yılında göl sularındaki aşırı yükselmeyle birlikte terk edilmiştir.
Zernaki Tepe
Zernaki Tepe, ilçenin kuzeyinde, Erciş şehir merkezi sınırında Yukarı Işıklı Mahallesi'nde bulunan tepe şeklindeki yerleşim yerinin adıdır. Tepelik alan; zemin seviyesinden 60 m. ile 140 m. arasında değişebilen yüksekliğe sahip, yaklaşık 2,5 km. uzunluğunda ve 1,5km genişliğindedir. Çok geniş alana yayılan şehir, birbirini dik kesen 7-8 metrelik caddeler ve 5-6 metre genişliğindeki sokaklardan oluşmaktadır. Sokak ve caddelerin kesişmesiyle ortaya çıkan düzgün dikdörtgen yapı adaları içinde planları ve büyüklükleri aynı olan evler inşa edilmiştir.
Çelebibağı Selçuklu Mezarlığı
Çelebibağı Mahallesi'nin güneydoğu kısmında yer almaktadır Tunç Çağı'ndan günümüze kadar kullanılan tepe (tümülüs) şeklinde kültür hazinesidir. Bu alan aynı zamanda Van Gölü çevresinde bulunan bütün mezar türlerini içinde barındırdığı için önem taşımaktadır.
Erciş Üzümü
İlçenin birçok yerinde yetiştirilen Erciş Üzümü’nün köklü bir geçmişi vardır. Karataşlar Mevkii'nde bulunan taşlar üzerine, "Kral II. Sarduri (M.Ö. 764-735) tarafından yazdırtılan çivi yazılı kitabede; Erciş'te üzüm bağlarının kurulduğunu, bağlardan üzüm çalanların cezalandırılacağı" belirtilmektedir.
Urartu Uygarlığı, taş işlemeciliğinin yanı sıra yetiştirmiş oldukları üzümlerle tanınıyorlar. M.Ö 600-900 Yılları arasında İlçede yaşayan ve üç adet ihtişamlı şehir kurdukları belirtilen Urartular döneminde, tarihi Zernaki Tepe Mevkii'nden Haydarbey Mahallesi’ne kadar olan alanların tamamının üzüm bağı olarak kullanıldığı belirtiliyor.
Küçük taneli ve ekşimsi farklı bir tadı bulunan Erciş Üzümü’nün bağbozumu, Eylül ayının sonlarından Kasım ayının başlarına kadar devam etmektedir.
Kadempaşa Hatun Kümbeti
Vanyolu Mahallesi’ndeki kümbetin üst kat giriş kapısı üzerindeki kitabesine göre, Karakoyunlu hükümdarı Cihanşah döneminde, büyük emir Rüstem Bey tarafından, Emir Yar Ali, Şah Mustafa, Şah Şevik, Şah Ali ve anneleri Kadem Paşa Hatun için Hicri 863 (Miladi 1458) tarihinde yaptırılmıştır.
Anonim (Kara Yusuf Paşa) Kümbeti
Erciş-Patnos karayolu üzerinde Çatakdibi Mahallesi (Zortul) yakınlarında bulunan kümbet üzerinde herhangi bir kitabe yer almamaktadır. Ancak, yapı üzerinde bulunan figüratif bezemelerin Anadolu Türk Sanatı'nda hükümdarlık sembolünü ifade etmesi ve ayrıca yapının mimari ve teknik özellikleri dikkate alındığında, yapının 15. yüzyılda yapıldığı ve Karakoyunlu hükümdarı Kara Yusuf Paşa'ya ait olabileceği tahmin edilmektedir.
Kuş Cenneti
Her yıl göçmen kuşların uğrak noktası olan Çelebibağı, Kasımbağı, Gölağzı ve Tekevler Mahallelerinin sahillerinde yaklaşık 200 çeşit kuş türü bulunmaktadır.
Bu kuş türlerinden en önemlisi flamingodur. İlkbaharın kendini hissettirmesiyle birlikte İlçemiz'e akın eden bu kuşlar, yaklaşık 4-5 ay Çelebibağı ve Kasımbağı sahillerinde barınmaktadır. Ayrıca bölgede akbalıkçıl, gribalıkçıl, turna, angut, kuğu gibi diğer önemli kuş türleri de bulunmaktadır.
Van Balığı/İnci Kefali
Van Gölü’nün tuzlu ve yüksek derecede sodalı sularında yaşayabilen, endemik bir balık türüdür. Adı kefal olmasına rağmen, aslında o sazangillerin bir üyesidir. Son yıllara kadar, göl çevresinde yaşayan insanlar ve bazı bilim insanları dışında kimse varlığından haberdar değildi. Çünkü o, iç sularımızda bulunan onlarca türden sadece birisiydi. Halen birçok coğrafya, zooloji ve balık sistematiği kitaplarında Van Gölü’nde yaşamadığı, sadece akarsuların göle dökülen kısımlarında yaşadığı iddia edilir.
Van Gölü, sularının taşmasıyla, efsane canavarıyla sık sık gündeme geldi ama balığı ile ancak yeni yeni duyulmaya başlandı. Her yıl İnci Kefali’nin adına Erciş’te "Uluslararası İnci Kefali Göçü Kültür ve Sanat Festivali" düzenlenmektedir.
Festivalde kapsamlı etkinliklerin yanı sıra İnci Kefali’nin dans gösterilerine benzeyen, görsel şölene dönüştürdükleri üreme göçleri de izlenmektedir. İnci Kefali göçü Nisan ayı sonlarından Haziran ayı sonlarına kadar devam etmektedir.
Ercişli Emrah
Ercişli Emrah, 17. yy’da Erciş’te yaşamış ünlü bir aşk hikâyesinin hem kahramanı, hem de Türk Halk Edebiyatı’nın ünlü saz şairlerinden biridir. Şiirlerinde Emrah, Sefil Emrah, Dertli Emrah, Aşık Emrah ve Kul Emrah mahlaslarının kullanıldığı görülmektedir. Bu mahlasların Emrah tarafından mı yoksa meddahlar tarafından mı kullanıldığı bilinmemektedir.
Erciş Lahanası
Erciş'te yetiştirilen lahana bölgenin ihtiyacını karşılıyor Van'ın Erciş ilçesinde yetiştirilen lahana, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin ihtiyacını karşılıyor.
Eski Erciş Evleri
Eski Erciş evleri ya tek katlı 2 oda bir salondan, ya da iki katlı bizim "KÖŞK" dediğimiz cumbalı konaklardan ibaretti. Çoğunluk tek katlı, taş ve kerpiçten yapılan döşemeli evlerdi. Hemen yanlarında tandır evi, kümes veya ahır yer alırdı. Genelde tuvaletler dışarıdaydı. Köylerde ise tek katlı ve bir odadan oluşan evler vardı. Bu evler genelde misafirler için kullanılırdı. Hemen yanında tandır evi, ahır, samanlık ve kümes olurdu. Diğer yörelere göre gayet güzel ve donanımlı evler sayılırdı. (Vanyolu Caddesi üzerinde bulunan bu bina, 2010 yılına kadar sağlam ve ayaktaydı. 2010 yılından sonra yıktırıldı.)
Erciş'te Ne Yenir?
Tandır Balığı
Erciş'in en önemli yemek çeşitlerinden biri de Tandırda Balıktır. İnci Kefali adı da verilen bu balık tavada, fırında ve salamura yapılarak ateşte pişirilip yenildiği gibi yazın tandırlarda pişirilerek de yenilmektedir.
Her Ercişli tandırı olsun veya olmasın yazın Tandır Balığını bir kaç kez muhakkak tatmaktadır. Tabii Tandır Balığı yenilirken yanında AYRAN AŞI , MERCİMEKLİ BULGUR PİLAVI VE TANDIR EKMEĞİ muhakkak bulunacaktır.
Erciş Sahil Bandı
Özellikle son yıllarda Van'daki hızlı değişim ve gelişimden Van'ın en kadim ilçelerinden Erciş'te nasibini aldı.
Bu değişikliklerin en önemlisi Erciş sahilinde yaşandı. Yeni yapılan Erciş Sahil Bandı ilçeye ayrı bir renk kattı.
ERCİŞ TANITIM FİLMİ
#VanErciş #ErcişTanıtım #ErcişNasılBirYer