Van Büyükşehir Temmuz Ayı Meclisi Toplantıları Tamamlandı

Van Büyükşehir Belediyesi 2024 yılı Temmuz ayı Meclis Toplantısı, bugün gerçekleşen birleşim ile sona erdi. Belediye Eşbaşkanı Abdullah Zeydan başkanlığında gerçekleşen 37’inci birleşimde çevre, sağlık, imar, ekoloji, Van Gölü koruma, kadın erkek fırsat eşitliği, göç ve mülteci ile toplu taşımda kullanılmak üzere 30 adet otobüs alımı gibi önemli gündem maddeleri görüşüldü.

8 Temmuz Pazartesi günü başlayan ve Eşbaşkanlar Neslihan Şedal ve Abdullah Zeydan’ın katılımıyla gerçekleşen Temmuz Ayı Meclis toplantılarında 34 gündem maddesi ve gruplardan gelen öneriler ele alındı. 15 gündem maddesini oluşturan komisyon raporları ve 2 gündem dışı konunun görüşüldüğü Meclis’in son oturumunda da önemli kararlara imza atıldı.  

Van Gölü’nden çıkarılan dip çamuru

Çevre ve Sağlık Komisyonu raporunun okunmasıyla başlayan Meclis’te kentteki sazlık ve deltaların korunması için yapılacak çalışmalara yer verilirken, Ekoloji Komisyon raporunda ise Katı Atık Bertaraf Tesisi ile Van Gölü’nden çıkarılan dip çamurunun çevreye olan etkileri görüşüldü. 

Afet Koordinasyon Merkezi’nin (AKOM) kurulması

Afet Koordinasyon Merkezi’nin (AKOM) kurulması ve Van Gölü’nü Koruma Komisyon raporunun okunmasıyla devam eden Meclis toplantısında, AKOM için belirlenen alan ve AKOM’un işleyişi ile ilgili bilgiler verildi.

Raporda, Van Gölü’nde kirliliğin önüne geçmek ve dereler vasıtasıyla göle taşınan evsel atıkların göle ulaşmasını engelleyecek tedbirlerin alınması gerektiğine vurgu yapıldı.

Toplu taşımda kullanılmak üzere 30 otobüs alınacak

Meclis’te ayrıca toplu taşımda yaşanan sorunların çözümü için farklı ebat ve kapasitelerde 30 adet otobüs alımıyla ilgili Ulaşım Dairesi Başkanlığı’nın yazısı görüşüldü.

Yazıda, Büyükşehir Belediyesi’ne ait toplu taşıma hizmetlerinde kullanılması için 10 adet 8 metre ile 9,5 metre arası belediye tipi otobüs, 8 adet 12 metre belediye tipi otobüs, 6 adet 18 metre belediye tipi körüklü otobüs ve 6 adet koltuklu ilçe tipi olmak üzere 30 adet otobüsün satın alınması talebi ele alınarak, oybirliği ile kabul edildi. 

Çalışan sağlığı ve güvenliği, sanat turizm ve tarihi yerleri koruma, yaşayan diller, inançlar ve değerler, kadın erkek fırsat eşitliği, kent ekonomisi, göç ve mülteci, Van Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki kreş ve gündüz bakım evinin işleyişi ile imar ve bayındırlık gibi konuların da görüşüldüğü Meclis’in son oturumunda görüşülen konular oybirliğiyle kabul edildi. 

Ayrıca hafta boyunca yapılan Meclis toplantılarında birçok önemli gündem maddesi görüşülerek karara bağlandı. 

Meclis’in 12 Ağustos Pazartesi günü toplanmasına karar verildi.

Büyükşehir Belediyesi Meclisi 36’ıncı Birleşim 

Van Büyükşehir Belediyesi 2024 yılı Temmuz ayı Olağan Meclis Toplantısı 36’ıncı birleşimi yapıldı. Eşbaşkan Neslihan Şedal başkanlığında gerçekleştirilen 36’ıncı birleşimde, Afet Bilgi Sistemi’nin (ABİS) kurulması, uyuşturucu ve bağımlılıkla mücadele ile etüt merkezlerinin yeni eğitim öğretim dönemine hazırlanması gibi önemli konular görüşüldü. 

Büyükşehir Belediyesi Meclis Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen toplantının 36’ıncı birleşimi açılış ve yoklama ile başladı. Yapılan yoklamanın ardından 4 gündem maddesini oluşturan komisyon raporlarının görüşülmesine geçildi.

Afet Bilgi Sistemi’nin (ABİS) kurulması

Akılı Kent ve Bilgi Teknolojileri Komisyonu raporunun okunması ile başlayan Meclis’te, Van’ın deprem gerçeğine vurgu yapılarak, afet bilgi sisteminin hayata geçirilmesinin önem arz ettiği ve paydaş kurumlarla yapılacak ortak çalışmalar neticesinde elde edilecek verilerin Başkanlık Coğrafi Bilgi Sistemi (CBS) Şube Müdürlüğü’ne uygun CBS tabanlı programlara aktarılması gerektiği belirtildi.

Bu sayede eylem planlarının kontrolü ve sistemli bir şekilde yürütülmesi sağlanması hedeflenirken, proje ile Van ve ilçelerinde olası depremlerin yıkıcı etkilerinin minimum düzeye indirilmesi, afetlerin etkisinden korunmak için güvenli bir şehir yapılaşmasının sağlanması amaçlanıyor. Çalışmanın devamı için komisyona yetki verilmesi oybirliğiyle kabul edildi. 

Etüt merkezi sayısı artıyor

Çocuk Hakları Komisyonu raporunun görüşülmesi ile devan Meclis toplantısında, çocuk yoksulluğunun önlenmesi, çocuklara yönelik madde bağımlılığını önleyici tedbirler, çocukların yeteri kadar süt tüketimi ile Liselere Geçiş Sınavı’nın (LGS) hazırlık sürecinde çocukların sınava hazırlık sürecini iyi yönetebilme ve temel çalışmalarını yürütebilmeleri için ilçe belediyeleri ile yapılan görüşmelerde halihazırdaki etüt merkezlerinin yeni eğitim öğretim dönemine hazırlanması ve etüt merkezi olmayan ilçelerde bu merkezlerin oluşturulması için hazırlık çalışmalarının yapılması önerildi. 

Uyuşturucu ve bağımlılıkla mücadele

Dördüncü gündem maddesi olan Uyuşturucu ve Bağımlılıkla Mücadele Komisyonu raporunda ise günümüzün en önemli sorunlarından birinin uyuşturucu ve bağımlılıkla mücadele olduğunun altı çizilerek, Van’ın sınır kenti olması, coğrafi konumu, aile profili, sosyolojik yapısı, genç nüfus yoğunluğu ve işsizlik, artan yoksulluk, göç, çarpık kentleşme, kentin ekonomik olarak kalkınma hızının Türkiye ortalamasının altında olması gibi nedenlerin uyuşturucu ve bağımlılığa iten sebepler arasında olduğu belirtildi.

Raporda ayrıca uyuşturucu kullanımının arttığı, sokak ve okul önlerinin birer temin noktası haline geldiğine dikkat çekilerek, muhtarlıklarla görüşülerek mahallelere yönelik uyuşturucu ve bağımlılıkla mücadele alanında bilinçlendirme, personele konu ile ilgili bilgilendirici eğitimler verilmesi, sosyal içerikli projeler geliştirilmesi uyuşturucu ve bağımlılıkla mücadele takip merkezlerinin kurulması gibi çalışmaların önemine değinildi. 

İşletme ve İştirakler Dairesi Başkanlığı’nın 2024 yılı ücret tarifesine ilişkin hazırlanan Plan ve Bütçe Komisyonu raporunun da görüşüldüğü toplantıda görüşülen maddeler oybirliğiyle kabul edildi. 

Büyükşehir Belediyesi Meclisi 35’inci Birleşim 

Van Büyükşehir Belediyesi 2024 yılı Temmuz ayı Olağan Meclis Toplantısı 35’inci birleşimi Eşbaşkan Neslihan Şedal başkanlığında gerçekleşti. 4 gündem maddesinin görüşüldüğü toplantıda, kentte yaşı ilerlemiş ve dezavantajlı bireylerin yaşamlarını kolaylaştıracak çalışmalar ve kadına yönelik çalışmalara ilişkin önemli kararlar alındı. 

Büyükşehir Belediyesi Meclis Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen Meclis toplantısısın 35’inci birleşimi açılış ve yoklama ile başladı. Yapılan yoklamanın ardından 4 gündem maddesini oluşturan komisyon raporlarının görüşülmesine geçildi.

Kadın istihdamı ve kadına yönelik şiddetle mücadele

İlk olarak görüşülen Kadın Komisyonu raporunda kadınlara yönelik yapılan çalışmalara değinilerek, çalışmaları devam eden stratejik plan kapsamında kentteki tüm kadınların, kadın STK’ları, kadın dernekleri ile birebir görüşmeler yapıldığı ifade edildi.

Yapılan görüşmelerde kadının istihdamı, kadına yönelik şiddetle mücadele gibi başlıklar ön plana çıkarılarak, komisyon çalışmalarının devamı ve raporun ilgili komisyonlara havalesi için Meclis’ten onay alındı.  

Yaşı ilerlemiş bireyler için önemli çalışmalar

Yaşı İlerlemiş Bireyler ve Dezavantajlılar Komisyonu raporunun görüşülmesi ile devam eden toplantıda kentteki yaşlı nüfusa dikkat çekilerek, yaşı ilerlemiş bireylerin yaşadıkları en önemli sorunlar arasında yalnızlık, bakım ve yoksulluğun yer aldığı belirtildi.

Raporda, yaşı ilerlemiş ve dezavantajlı bireylerin yalnızlık ve yaşlılığı ile birlikte gelen psikolojik, fizyolojik ve biyolojik sorunlar aynı zamanda yoksullaşmalarına da neden olduğu vurgulanarak, bununla ilgili sağlık taramaları, seminerler ve evde bakım çalışmaları ile ihtiyaçlarının karşılanması, aynı zamanda haftalık olarak evlerinin temizliği ve öz bakımlarının yapılması gerektiği ifade edildi.

Ayrıca yaşı ilerlemiş ve dezavantajlı gruplar için park alanlarında kullanılabilecek salıncaklar gibi aktivite alanları oluşturulması ve toplumda rahat edebilecekleri yaşam alanlarının onlara göre tasarlanması gerektiğinin altı çizildi. 

Meclis’te ayrıca Sosyal Hizmetler ve Halkla İlişkiler Komisyonu raporu ve Emek Komisyonu raporu görüşülerek Meclis’e sunuldu.

Editör: Nihat Işık