Her ne kadar Muş doğumlu olsa da Vanlıların, Vanlı olarak kabul ettiği ve kitaplarının çoğunu Van'da yazan Şair-Yazar Müştehir Karakaya'nın 30'dan fazla kitabı bulunmakta.
Tuşba Yolunda romanı, daha önceden yazdığı Tuşba'nın İncisi Semiramis romanının devamı şeklindedir. Olayları, kişileri ve romanın seyrini iyi anlayabilmek için birinci cilt niteliğindeki bu kitaba bakılmalıdır.
Urartu Krallığının Başkenti Tuşba’ya bağlı bir eyalet olan Daryon’a giden iyi niyet elçilerinin Tuşba’ya dönerken başlarından geçen macerayı anlatmaktadır. Bu heyette Kral Menua’nın oğlu veliahtı Prens İnişpua da vardır.
Tarihin seyrine baktığımızda, Kral Menua’dan sonra kral olan Argişti’dir. İnişpua’dan hiç bahsedilmemektedir. İşte tarihte yer almayan ve 17 yaşında iken bu yolda kaybolan, kral olma şansını yitiren Prens İnişpua’nın kaybolma hikâyesi...
Müştehir Karakaya Kimdir?
(Şair-Yazar)
1962 Bulanık/Muş doğumlu. Cağaloğlu’nda yıllarca basın yayın alanında çeşitli yerlerde bulundu. Dergilerde çalıştı, yayın yönetmenliği ve yazı işleri müdürlüğü yaptı.
Birçok sanat-edebiyat ve kültür dergilerinde yazdı. İstanbul’da Kardelen dergisini kurdu ve dört yıl boyunca bu dergiyi çıkardı. 1995 yılında Van’a yerleşti. “Hazan” sanat edebiyat dergisini kurdu, uzun yıllar bu dergiyi yayınladı. Daha sonra Vefa Taşdelen ile birlikte Beyaz Gemi sanat ve kültür dergisini yayınladı, 2011 Van Depremine kadar.
Yurt içinde ve Van'da çıkan sanat, edebiyat, kültür dergilerine katkı sundu, sunmaya devam ediyor.
Çok sayıda şiir, roman, öykü, deneme kitabı bulunmaktadır. E
Eserlerinden Bazıları:
Şiir:
Gece Sağanakları (toplu şiirleri-ilk 8 kitap)
Zaman Gergefinde Kitabeler (toplu şiirler-9 kitap)
Canana Şiirler
Canın Notasız Son Şarkıları
Deneme:
Erguvanî Yazılar
Şuuraltı Notları
Öykü:
Burada Deniz Vurgun
Üç Yağmur Masalı
İçinde Eylül Biriktiren Kadın
Düş Zamanı Öyküleri
Roman:
Ay Karanlıktı
Yurdunu Arayan Ölüm
Savunma
Mazlum Halepçe
Tuşbanın İncisi Semiramis
Tuşba Yolunda
Dört Şehir Dört Kapı
Hattuşaşlı
Günce:
Bilgenin Günlüğü