'İnsan nedir ey gafil, bir fani varlık sade
Bir nefes olsa yaşar, bir nefes verse ölür
İsterse fakir olsun, ister zengin ne fayda
Topraktan gelen elbet b u toprağa gömülür.'
Servet Mehterbaşıoğlu-27.3.l956

Eski Hava Meydanları Müdürlerinden olan Rahmetli Fethi Oğuz'la çok samimi olan Servet Mehterbaşı oğlu aziz arkadaşının hatırasına ithaf en yukarıdaki dörtlükle ona seslenmiştir.

Asıl Soyadı Tekel olan ve daha sonra soyadını Mehterbaşı oğlu yapan ve bazı şiirlerinde de daha sonra bu mahlası kullanan Aslen Erzurumlu olmasına rağmen hayatının büyük bölümünü Van'da geçiren Servet Mehterbaşı oğlu bir çok Vanlı gibi kendi alanında çok büyük hizmetler vermiştir.

1927 Yılında dünyaya gelen Mehterbaşı oğlunun büyük dedesi Kolağası Ahmet Efendi, Dedesi Polis Nazım ve babası da Matbaacı Rıfat beydir. Rahmetli dedesinin ismini de oğlu Nazıma vermişti.

İlk Şiiri 1942 Yılında Yayınlanmış

Bazı ailevi nedenler dolayısıyla istediği tahsili yapamamış ise de bu arada pek çok okuyarak kendini yetiştirmesini bilmiştir. Bir yandan hayat kavgası yaparken bir yandan da matbaada çalışan Servet Mehterbaşı oğlu ilk şiirini 1942 yılında yayınlamış ve bunun akabinde yazdığı şiirler ve yazıları da Van, Kurtuluş Gazetesi, Van sesi, Babacan, Tasvir, Büyük Doğu, Serdengeçti, Toprak, Sebilürreşad, Bugün, Hür söz ve İki nisan gibi gerek ulusal ve gerekse mahalli gazete ve dergilerde şiirleri ve yazıları neşredilmiştir.
Van'ın devrinin en usta kalemlerinden biri olan şair hiçbir zaman haksızlığa boyun eğmemiştir ve o zamanda şöyle haykırmaktan da geri kalmamıştır:

'Doğruyu yazarsın gerçektir özün
Hakikatle dolu açıktır sözün
İyilikten ayrılmaz, yılmaz pek gözün
Sözlerin dokunur cana keloğlan'

Gaz Lambası Işığında Yazı Dizerdi

Van da Toprak su 12. Bölge Müdürlüğünde çalışırken öte yanda da İkinisan Gazetesini yönetti. Van da en çok İki nisan Gazetesinde bulundu. Bu gazetede yazı işleri Müdürü ve yazar olarak uzun süre görevde bulundu. Rahmetli Nail Başı büyükle iyi dosttular bu nedenle yol arkadaşı olarak uzun süre birlikte oldular. Rahmetli taka-tukalı yıllarda gaz lambası ışığı altında kendi yazısını dizerdi. Böylesine de işine aşık ve titizdi.

Biz çocukluk yılarında gazetenin önüne gider ve o gazete bürosundaki insanlara gıpta ederdik.
Kaya Kaya çelebi, Ahmet Kuralkan, Seyit Ahmet Arvasi, Demiray Şaşıhüseyinoğlu orada en çok gördüğüm isimlerdi. Şu anda hiçbiri de sağ ve aramızda değiller ancak onları gönüllerimizde yaşatıyor ve aziz hatıralarını de hep yad ediyoruz. Onlar Van matbuatının lokomotifleri idiler dersek yanlış olmaz.

Ben yıllarca hep orada bulunanlar gibi olmayı hep arzu ettim ve onlardan feyiz alarak rahlelerinde bulunarak buralara geldim. Onları anmak ve hatıralarını yaşatmak bizim için de bir görev olmalıdır elbette.

Şair, Yazar Mehterbaşı oğlu 80 li yıllardaki sağ sol çatışmasında oğlu Nazım'ı yitirdikten sonra yıkıldı ve adeta hayata küstü. Buna rağmen 2 Nisan gazetesinde görevini sürdürdü ve 25.4.l987 tarihinde o da Hakkın rahmetine ve oğluna kavuştu.

Ümit Kayaçelebi-20.06.2019

Editör: Nihat Işık