Van Haberleri

Mavi Balina Son Kurbanını Van'dan Seçti

Abone Ol

Dünyada intihar oyunu olarak bilinen ve çocuklar arasında gittikçe yaygınlaşıp yüzlerce can alan Mavi Balina oyununun son aşamasına gelen kız çocuğu, oyunda verilen talimatlar doğrultusunda Van Akköprü Mahallesinde bulunan Akköprü Tepesinden atlayarak yaşamına son verdi.

Mavi Balina Oyunu Son Kurbanını Van'dan Seçti

ABCGazetesinin haberine göre Van'ın Tuşba ilçesinde ikamet eden 8. sınıf öğrencisi kız çocuğu intihara sürükleyen sebep Mavi Balina Oyunu.

Ayrıca intihar eden çocuğun dışında aynı oyunu oynayan başka arkadaşlarının da olduğu belirtildi.

MAVİ BALİNA OYUNU NEDİR?

Bu oyuna bir şekilde katılan kişilerden, çoğu şiddet içeren 50 talimatı yerine getirmesi isteniyor. 50 günlük bir süreyi kapsayan bu komutlar arasında derin olmayacak şekliyle kol ve bacakların kesilmesi, belirli bir süre boyunca kimse ile görüşülmemesi, yüksek sesli olarak müzik dinlenilmesi gibi aşamalar yer alıyor. 50. günün sonunda da kişiye son aşama olan “yüksekten atlayarak ya da kendini asarak” intihar etme komutu veriliyor.

Mavi Balina Oyunu Can Almaya Devam Ediyor

Oyunun adıyla ilgili ortaya atılan bir başka iddia da zaman zaman balinaların açıklanamaz şekilde karaya vurup intihar eden hayvanlar olması.

Oyunun hızla yayılmış olmasında sosyal medya önemli rol oynuyor. Özellikle 10-14 yaş arasındaki gençler hedef alınıyor. Bu oyunu düzenleyenler, belli etiketler kullanarak ya da sıkça ziyaret edilen gruplara mesaj atarak gençleri oyuna dahil etmeye çalışıyor.

Van YYÜ Daha Önce Aracılığıyla Uyarmıştı

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi  Bilgisayar Bilimleri Araştırma ve Uyguluma Merkezi Müdürü Prof.Dr. Eray Çelik, Gazatevan aracılığıyla Mavi Balina oyununa karşı şu şekilde uyarmıştı;

Uzmanlar Mavi Balina Konusunda Uyarıyor


Prof.Dr. Eray Çelik, "Çocuğunuzun bunu oynadığını fark ederseniz, öncelikle internetle olan ilişkisini kesin. Aileler çocuklarının hangi oyunları oynadıklarını bilmelidir. Forum siteleri, yada oyunlar için hazırlanan reyting sitelerine girilmeli, oynanan oyunların içeriği, yararları veya zararları araştırılmalıdır." dedi.

Çevrimiçi Oyunlara Dikkat

İnternetin hızla yayılmasıyla, çevrimiçi oyunlar da popüler hale geldi. Özellikle okul çağındaki çocukların pek çoğu boş zamanlarında soluğu bilgisayar başında alıyor. Bazı oyunlar 24 saat boyunca çevrimiçi olmayı gerektirebiliyor.  Ancak uzun süre ve denetimsiz çevrimiçi oyun oynamak çocukları farklı tehlikelerle baş başa bırakıyor. Özellikle son dönemlerde çevrimiçi oyunlar, çocuk istismarcılarının yeni silahı haline geldi. Bu oyunlarda farklı kılıklara bürünen çocuk istismarcıları çevrimiçi oyunları kullanarak çocukları kullanabiliyor. Çevrimiçi oyunlar zaman zaman pornografik içerikler, şiddet ve alkolü özendiren görseller bulundurabiliyor. 

Mavi Balina Oyununa Dikkat

50 Görevlik Oyunun Son Görevi Ölüm

Çevrimiçi oyunların diğer bir olumsuz yanı çocukların psikolojisini olumsuz yönde etkilemesidir. Çevrimiçi oyunların şiddet ve korku içermesi çocukların bu oyunları oynamasını sağlıyor. Ancak çevrimiçi oyunlarda tecrübe edilen bazı davranışlar gerçek yaşamda da uygulanabiliyor. Nitekim son dönemlerde Mavi Balina adlı oyun yüzünden birçok çocuğun intihar ettiği raporlandı. Dünya üzerinde neredeyse 200 kişinin intiharına sebep olan Mavi Balina, ülkemizde de 2 çocuğun hayatını aldı. Mavi balina (Blue Whale) adlı oyunda oyuncunun, kendisine verilen 50 görevi tamamlaması gerekiyor. Ancak verilen her görev hem psikolojik olarak, hem de fiziksel olarak oyunculara veriyor. Görevleri yerine getirip oyunu bitiremeyen kullanıcılara, "Öl, nasıl olsa yeniden doğacaksın" mesajı geldiği ifade ediliyor.

En Büyük İş Ebeveynlere Düşüyor

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi  Bilgisayar Bilimleri Araştırma ve Uyguluma Merkezi Müdürü Prof.Dr. Eray Çelik ve Keepnet Labs CEO'su Ozan Uçar'ın yapmış olduğu çalışmaya göre çocukları sanal alemde korumada en büyük sorumluluk ailelere düşüyor. Bilinçli ailelerin çocuklar için çevrimiçi tehditlerin önlenmesinde en önemli unsur olduğunu vurgulayan Çelik ve Uçar, "Çevrimiçi oyunlar çocukların bilişsel becerilerini geliştirmelerine ve başkalarıyla iletişim kurmalarına yarasa da, birtakım tehlikelere davetiye çıkarıyor. Bu yüzen aileler, çocukların hangi oyunları oynadığını ve vakitlerini internet ortamında nasıl geçirdiklerini bilmelidir. Çocukların şiddet içerikli olan veya yaşlarına uygun olmayan oyunlar oynamasının psikolojilerini olumsuz etkileyebilmektedir. Burada en büyük iş ebeveynlere düşmektedir." dedi.

Mavi Balina Can Alıyor

Prof.Dr. Eray Çelik ve Keepnet Labs CEO'su Ozan Uçar alınması gereken tedbirleri şöyle sıraladı: "Aileler çocuklarının hangi oyunları oynadıklarını bilmelidir. Forum siteleri ya da oyunlar için hazırlanan reyting sitelerine girilmeli, oynanan oyunların içeriği, yararları veya zararları araştırılmalıdır. Çocukların çevrimiçi güvenlik ayarlarını kontrol etmelerini sağlayın. Bu şekilde, çevrimiçi  bilgi paylaşma düzeylerini ayarlamalarını kontrol edin. Çocuklarınızın web kamera yerine, bir avatar resmi kullanmasını sağlayın. Normalde kullanılması gayet yararlı olan web kameraların oyunda kullanılması gerekli olmayıp, ailelerin başını ağrıtabilir. Ses değiştirme programları ya da araçlarından yararlanın çocuklarınız canlı sohbet yapmayı gerektiren oyunlar oynuyorsa, seslerini değiştirdiklerinden emin olun. Eğer oyunda böyle bir zorunluluk yoksa, çocuklarınızın sesli sohbet yapmalarına izin vermeyin.Sohbet yapmayı gerektiren oyunlarda kötü davranışlar, küfürleşme ve hatta cinsel içerikli yazışmalar dahi yapılabildiği için ailelerin gerekli tedbirleri alarak, çocuklarına çevrimiçi sohbet ahlakını anlatmalıdır. İnterneti iyi bilin ve gelişmeler hakkında haberdar olun. Çocuklarınız oyun oynarken bir şeyler ters giderse, böylelikle ne yapacağınızı bileceksiniz."

Van'daki diğer güncel haberler için TIKLAYINIZ