İşte YÖK Başkaının Üniversiteler Hakkında Yaptığı Son Dakika Açıklamasın Detayları
Üniversitelerin ne zaman açılacağı merak konusu olurken YÖK'ten son dakika açıklaması geldi. Deprem sonrası ve eğitim-öğretime verilen ara sonrası
'Üniversiteler ne zaman açılacak 2023?
Üniversiteler açılacak mı, tatil mi, online-uzaktan eğitim mi?'
soruları yanıt buldu.
Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar, 2022-2023 akademik yılı bahar dönemine ilişkin yaptığı açıklamada alınan yeni kararları duyurdu. İşte tüm detaylar...
YÖK Başkanı Özvar bahar döneminin 20 Şubat'ta uzaktan eğitimle başlatılabileceğini, nisan başı itibarıyla yüz yüze eğitimin de olduğu hibrit seçeneğin değerlendirileceğini açıkladı.
Öte yandan Özvar, yükseköğretim kurumlarındaki uygulamalı programlarda öğrencilerin bu eğitimlerini yüz yüze sürdüreceğini de bildirdi.
[ads1
Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 şiddetindeki depremin ardından üniversitelerin uzaktan eğitim kararına ilişkin YÖK Başkanı Erol Özvar açıklama yaptı.
Bahar döneminin 20 Şubat'ta başlayacağını duyuran Özvar, üniversitelerin yüz yüze eğitim kararını nisan ayında yeniden değerlendirileceğini bildirdi.
Öte yandan depremden etkilenen öğrencilerin talep doğrultusunda bahar döneminde kayıtlarının dondurulmasına ve bu sürenin azami öğrenim süresinden düşülmemesine karar verildiğini açıkladı.
Özvar'ın açıklamalarından satır başları şöyle:
Bölgede bulunan 18 üniversitemizde 17 bini aşan öğretim elemanı ve 30 bin-i idari olmak üzere 47 bin personelimiz bulunmaktadır.
Öğrencilerimiz ve personellerimiz arasında kayıplarımız bulunmaktadır.
Depremin olduğu günden itibaren YÖK olarak bütün üniversite yönetimleriyle temas ettik. Bu iletişim sayesinde bölgedeki öğretim elemanlarımız, öğrencilerimiz ve idari personellerimiz hakkında bilgi toplamaya başladık.
Şunu söylemek isterim; depremde hayatını kaybeden öğrenci, öğretim elemanı veya idari personelini kaybeden üniversite sayısı, tüm üniversitelerimiz kadardır.
Deprem üniversitelerimizin tamamında kayıplar bakımından etkili olduğunu söyleyebiliriz.
Birçok faktörü bir arada değerlendirerek bahar döneminin uzaktan öğretim yoluyla tamamlanmasının daha uygun olacağına karar verilmişti.
Bahar dönemi ile sınırlı olmak kaydıyla bazı kararlar alınmıştır.
Toplam 377 bin öğrenci söz konusu 11 ilde kayıtlıdır, bölgede bulunan üniversiteler deprem bölgesi öğrencisinin yüzde 9 una tekabül etmektedir.
Bölgede ikametgahı olan veya eğitim alan toplam 627 bin civarında öğrenci bulunmaktadır. Örgün öğrencilerin yüzde 27 sine tekabül etmektedir.
Depremden etkilenen yükseköğretim öğrenci sayısı fevkalade yüksek.
Bu bakımdan deprem bütün üniversitelerimizin neredeyse tamamında etkili olduğunu söyleyebiliriz.
Kampüslerimiz 11 ilde yapılan incelemede yıkılan bina olmadığı görülmüştür.
Önüümzdeki süreçte, depremzedelerin rehabilitasyon, toplumun yeniden inşasında üniversiteleremiz sorumlulukla hareket edecektir.
Depremden etkilenen vatandaşımız ile öğrencilerimizin barınma durumu, gibi birlikte değerlendirilerek 2022-2023 bahar döneminin uzaktan eğitim yoluyla tamamlanmasına daha önce karar verilmiştir.
Önlisans, lisans ve lisansüstünde 2022-2023 bahar dönemiyle sınırlı olmak kaydıyla bazı kararlar alınmıştır.
Nisan ayı başı itibariyle yeniden gözden geçirilerek, hibrit eğitim sistemi de değerlendirilecektir.
20/02/2023 tarihi itibariyle başlatılabilmesine,
2-Her bir diploma programlarında uzaktan öğretime ilişkin usul esaslar kapsamında ilgili programın gerekli bilgi beceri yetkinlikleri dikkate alarak uzaktan öğretim yöntemlerini kullanmalarına
3-Eğitimlerine yükseköğretimde uygulama eğitim çerçeve yönetmeliği uyarınca, eğitimlerini yüz yüze sürdürmelerine
4-11 ilde bulunan bir kısım üniversitelerin sorunlarının çözümünde , aşağıda anılan üniversiteler ile eşleştirmelerine;
Eşleştirilen üniversiteler;
Kahramanmaraş Sütçü İmam - Gazi Üniversitesi
Kahramanmaraş İstiklal - Erciyes Üniversitesi
Adıyaman Üniversitesi - Atatürk Üniversitesi
Hatay M. Kemal Üniversitesi - Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
İskenderun Teknik Üniversitesi - Necmettin Erbakan Üniversitesi
Özel öğrencilik için alınan kararlar
Özel öğrencilik konusunda da bazı kolaylıklar getirmeyi planlıyoruz. Depremden etkilenen illerdeki üniversitelerde veya birinci derece yakınları bu illerde ikamet eden öğrencilerden uygulamalı eğitime devam edecek olanların talep etmeleri halinde 1. derecede yakınlarının ikametgahının veya geçici ikametgahının bulunduğu illerdeki üniversitenin eşdeğer diploma programlarında özel öğrenci olarak bu eğitimlerini alabilmelerine, bahar dönemi sonunda başarılı oldukları uygulamalı eğitimlerin eksiksiz olarak kredi yükünden düşülmesine, kendilerinden ayrıca eğitim ücreti talep edilmemesine karar verilmiştir.
Kayıt dondurma nasıl olacak?
Kayıt dondurma konusunda da bazı kolaylıklar getirildi. Yüksek öğretim programlarında kayıtlı olan ve talep eden öğrencilerin ilgili yüksek öğretim kurumlarınca bahar döneminde kayıtlarının dondurulmasına ve bu sürenin programın azami öğrenim süresinden düşülmemesine karar verildi.
Depremden etkilenen illerde 1. derecede yakını vefat eden veya konutları yıkılan ya da hasar gören öğrencilerin bahar dönemi taksit ödemelerini güz dönemine ertelemelerini, kolaylık sağlamalarına karar verilmiştir.
Öğrenim ücreti konusunda da vakıf üniversitelerde okuyan öğrencilerle alakalı da bir karar tavsiyemiz var. Vakıf yüksek öğretim kurumlarımızın depremden etkilenen illerde 1. derecede yakını vefat eden veya konutları yıkılan ya da hasar gören öğrencilerin bahar dönemi taksit ödemelerini güz dönemine ertelemelerini, kolaylık sağlamalarına karar verilmiştir.
Final, bütünleme ve tek ders sınavları nasıl olacak?
Güz dönemi sınavlarına katılamayan öğrencilerle ilgili de karar aldık. 6 Şubat ve sonrasında 2022-2023 eğitim-öğretim yılı güz dönemine ait final, bütünleme, mazeret, tek ders sınavlarıyla yeterlik veya test sınavı olup katılamayanlar için ilgili yüksek öğretim kurulu tarafından belirlenecek ileri bir tarihte yapılmasına karar verildi.
İmkanların elverişli hale gelmesi durumunda yüz yüze eğitim olanakları da değerlendirilecektir."