Hürriyet Seyahat Van Gölü Ekspresi ve Van’ı Yazdı

Hürriyet Seyahat Yazarı Oğulcan Tartar'ın Vangölü Ekspresi ve Van Seyahat köşe yazısı

Abone Ol

Hürriyet Seyahat Van Gölü Ekspresi ve Van’ı Yazdı

Hürriyet Seyahat yazarı Oğulcan Tatar Van Gölü Ekspresi ile Van’a yaptığı seyahati gözlemlerini ve gençlerin yeni gözdesi Van Gölü Ekspres hakkında merak edilenleri yazdı.

İşte Oğulcan Tatar’in dört günlük Van Gölü Ekspresi ve Van İzlenimleri.

İlk Gün Van Gölü Ekspresi Yolculuğu

İnşa ettiği barajlar, su kanalları ve köprüler dolayısıyla ‘Hidrolik Uygarlık’olarak bilinen, halen 2800 yıllık su kanalları şehirde iş görür şekilde çalışan Urartu’ların başkenti Tuşpa’ya yani günümüzdeki adıyla Van’a yolculuğumuz başladı.

Van Gölü Ekspresi Hakkında Merak Ettikleriniz
 

Aynı Doğu Ekspresi treni gibi Ankara’dan kalkıp 24 saatlik yolculuğun ardından bir tam seferini tamamlıyor Van Gölü Ekspresi. Haftada iki gün (Salı ve Perşembe) sabah saat 11’de kalkan tren tıngır mıngır ilerleyerek bir günün ardından Tatvan’a ulaşıyor. Tabi Ankara’dan binmek zorunda değilsiniz, dilerseniz güzergah üzerinde bulunan Kayseri, Malatya gibi noktalardan da binebilirsiniz.

Kış aylarında pencerelerinden benzersiz kar manzaraları sunan bu yolculuklar insana varmak değil de yolda olmanın önemini anlatıyor.

Ekspres trenlerinin bir diğer özelliği de Anadolu’da boy göstermiş eski medeniyetlerin toprakları üstünden onları hissedercesine ilerlemesi. Ben de Doğu Anadolu’da 300 sene kadar bulunmuş ve siyasi-sosyal açıdan öncü medeniyeti Urartu’ların başkenti Tuşpa’ya yani günümüzdeki adıyla Van’a ulaşacağım için ayrı heyecanlıyım.

Van Gölü Ekspresi ile Düşünenlere Tavsiyeler
 


Uzun yol ekspres trenlerinde Yataklı, Örtülü Kuşetli, Pulman ve restoran olmak üzere dört farklı vagon çeşidi bulunuyor. Restoran vagonu biletli bir yer değil, diğer üç tip vagondan birini seçtiğinizde burada gelip yemek yiyebiliyorsunuz.

[ads2]



Yataklı Vagon


Çiftlerin ve ikili arkadaş gruplarının tercih ettiği oda tipidir. Aynı zamanda en pahalı ve konforlu olan yataklı Odalar trenin en arkasında bulunuyor. Kapıları kilitlenebiliyor.



Örtülü kuşetli Vagon


Bu kompartman tipindeyse içeri girdiğinizde koltuklarla karşılaşıyorsunuz ancak ranza halinde olan bu koltuklar dört kişinin rahatça uyuyabileceği yataklar haline geliyor. Eğer tek seyahat ediyorsanız buradan tek kişilik bilet alabilirsiniz. Aynı hostellerde olduğu gibi sizin gibi seyahat eden (erkekseniz erkek kadınsanız kadın) yol arkadaşlarıyla paylaşıyorsunuz. 3-4 kişilik aileler için ideal. Oda 4 kişilik ama eğer 3 kişiyseniz de 4 kişilik bilet alıp odayı kapatabilirsiniz.


Pulman


Genellikle ara mesafelerde seyahat edenlerin tercih ettiği koltuk tipidir. En ucuz bilet tipi olmasına karşın yatak haline dönüşmeyen koltuklar pek de konforlu değil.


 

Genel Bilgilendirme


•Trenlerin içi epey sıcak. Yolculuk esnasında kalın kalın giyinmenize gerek yok.
•Terlik veya spor ayakkabı bulundurmanızı tavsiye ederim. Tuvalet ihtiyacı, yemek ve tren içinde yürüyüş için her seferinde bot giyinmek zor olur.
•Örtülü kuşetli vagonda seyahat ediyorsanız yanınıza priz çoğaltıcı almanızı tavsiye ederim.
•Restoran vagonu bulunuyor ancak kendi yiyecek ve içeceğinizi getirebiliyorsunuz.

Muhteşem Doğa Manzaraları

Van Gölü Ekspresi trenindeyken gözlerinizi cama çevirdiğinizde neredeyse hep bu tarz masalsı manzaralar görüyorsunuz. Özellikle trende uyuduğunuz gecenin ardından sabahın erken saatlerinde başlayan nehir manzaralarıyla kar birleşince unutulmaz doğa görüntüler ortaya çıkıyor. Sizce manzara nasıl?

Bu merdiven tarihe çıkıyor! Aynı Van Gölü Ekspresi ve Doğu Ekspresi rotalarında olduğu gibi...


 

Van Gölü Ekspresi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular


-Tren Doğu Ekspresi’nden farklı mı?


*Doğu Ekspresi treni Ankara’dan kalkıp Kars’a giderken Van Gölü Ekspresi Ankara’dan kalkıp Tatvan’a gidiyor. Tabi dönüşleri de yine aynı şekilde. Ancak binilen trenler özellik bakımından aynı. Hatta iki yolculuk da 24 saat civarında sürüyor. Civarında diyorum çünkü 4. Kez ekspres trene biniyorum ve her bindiğimde 2-6 saat arası rötar yaşandı.



-Bilet fiyatları nasıl?


*Bilet fiyatlarına etki eden bir çok faktör var. Örnek teşkil etmesi bakımından örtülü kuşetli kompartmanda Ankara’dan kalkıp Tatvan’a gidiyorsanız tam bilet kişi başı 64.5 TL. Benim aldığım genç biletiyse 55 TL.

-Trende iyi uyunuyor mu?
*Eğer yataklı kompartmanda veya örtülü kuşetli kompartmanda seyahat ediyorsanız uyumamak için hiç bir engel yok diyebilirim. Ancak pulmanda seyahat ediyorsanız ve Ankara’dan Tatvan’a yolculuğun tamamını gerçekleştirecekseniz zor bir yolculuk sizi bekliyor demektir.

[ads2]



-İnternet veya telefon çekiyor mu?


*Ankara’dan kalkan tren doğuya doğru ilerledikçe şebekeler gücünü kaybediyor. Şehir merkezlerine yaklaştıkça telefonlar iyi çekse de yolculuğun büyük bir kısmı telefonsuz ve internetsiz geçiyor diyebilirim. Tabii ki böyle bir yolculukta telefonu bırakmak gerek bazen ama iş gereği çalışmanız gerekiyorsa ve online olmanız lazımsa bu trenlerde sorun yaşayabilirsiniz.


-Yanıma sence ne almalıyım?


*Kitap okuyan birisi zaten yanında hep taşıdığı için kitap demeyeceğim :) Ancak gerçekten bu tren bir şeyler okumak için çok keyifli. Ben bu seyahatimde kitap okumadım ama Van ile ilgili bir çok kaynağı okudum. Yararınıza olacak diğer eşyalar ise mutlaka bir priz çoğaltıcı, tren içinde gezmek için terlik veya rahat ayakkabı, benim gibi geniş yastık seviyorsanız kendi yastığınız ve ıslak mendil yeterli olacaktır diye düşünüyorum.

Bir Günlük Tren Yolculuğundan Sonra İki Günlük Şehir Gezisi Başlıyor


Çok şanslıyız çünkü binlerce yıllık tarihin üstünde yaşıyoruz ve bizi nostaljiye götüren ekspres trenler sayesinde seyahatlerin daha da tadına varıyoruz. Türkiye’nin en çok ziyaret edilen müzelerinden Ankara’daki Anadolu Medeniyetleri Müzesi’ni gezip bu trenlere binmek lazım. O kadar farklı bir duygu ki...
Mesela şu an bulunduğum Tuşpa yani günümüzdeki adıyla Van... Tahmini 17.000 yıllık mağara resimlerinin keşfedildiği, tarihin farklı süreçlerinde birbirinden zıt bir çok devletin yaşadığı önemli bir şehir. Kedisi, kahvaltısı tabii ki meşhur ancak burada ve neredeyse tüm Anadolu’da bunlardan çok daha önemli bir ruh ve geçmiş var.
Ne mutlu ki 2019 Göbeklitepe’nin parladığı sene olacak. Sadece son birkaç senedir bilinen ve gezilen yer aslında yaşadığımız dünyada yerleşik hayata geçilen ilk yerlerden kabul ediliyor. Başta Anadolu olmak üzere tüm ülkemiz paha biçilemez bir geçmişe sahip. Bunu bilmeli ve gezerek sahip çıkmalı ve tadına varmalıyız

Doğanın Sunduğu Paha Biçilmez Güzellikleri

Van’ın simgesel iki önemli yapısı; Akdamar Adası’ndaki Surp Haç Kilisesi ve Van Kalesi

Bu iki simgesel yapıya ulaşmak için kış aylarında biraz efor sarfetmek gerekiyor. Ancak buzlu zeminde zar zor kaleye çıkmama rağmen zirvedeki o manzarayı gördüğümde asla pişman olmadığımı belirtmek isterim.

Van Kalesi



Kayalık zemin üstüne inşa edilen bu kalenin geçmişi neredeyse 3000 yıl önceye dayanıyor. Bu zorlu zemine zorlu hava şartlarında kale inşa eden uygarlık Urartular, başkentleri olarak kalenin içini seçmişlerdi ve buraya Tuşpa adını vermişlerdi. Doğu Anadolu’ya kuyumculuk ve mühendislik gibi önemli miraslar bırakan Urartuların ardından birçok uygarlık tarafından kullanılan kaleye yine farklı zamanlarda bir çok ekleme yapılarak yapı yükseldi ve genişledi. Şu an yapının zirvesinde bir minare ve Türk Bayrağı yükseliyor. 360 derece Van manzarasına sahip zirveden aynı zamanda Van Gölü de gözüküyor. Karlar altında güzeldi, bir de baharda görmek lazım. 



Van Kalesi’ne araçla çıkış yapılmadığı için kaleye merdivenlerden çıkarak ulaşıyorsunuz ancak kalenin zirvesine ulaşıp Türk Bayrağı’nın olduğu noktaya ulaştığınızda Van Gölü’nü de görebileceğiniz 360 derecelik muhteşem bir manzaraya merhaba diyeceksiniz. Kaleye giriş yapmak için müzekartınızı kullanabilirsiniz. Eğer müze kartınız yoksa kapıda çıkarabildiğiniz gibi 6 TL ücret karşılığında tek girişlik bilet de alabilirsiniz.

Akdamar Adası

Akdamar Adası’ndaki Surp Haç Kilisesinin karlar altındaki bu manzarası da epey güzel görünüyor değil mi? Ancak Gevaş sahilden kalkan motorlarla eşsiz Van Gölü manzarasında keyif yapmak istiyorsanız kuşkusuz bahar aylarında buraya gelmelisiniz. Biz gidiş ve dönüş yolunda manzarayı göremediğimiz gibi dönüş yolunda havanın iyice bozmasından ötürü kaptanımız pusula yardımıyla Gevaş Sahil’e ulaştı.

Ah Tamara!


Efsaneye göre vakti zamanında günümüzdeki adıyla Akdamar adasında yaşayan Tamara adında bir kız varmış. Şu anki Gevaş etrafında çobanlık yapan bir genç de bu kıza aşık olmuş ancak Tamara’nın babası bu ilişkiye hiç bir zaman onay vermemiş. Yine bir gün genç çoban adaya gelecekken Tamara’nın babası çobanı fark edip adaya çıkmasını engellemiş. Genç çoban gölde boğulmadan önce son sözleri de “Ah Tamara” olmuş :) Sonrası da ismin sırasıyla Ahtamara - Ahtamar - Akdamar olarak değiştiği söylenir. Fakat dediğim gibi bu bir efsane!

Van Kedisi

Bir kedi aşığı olarak bu fotoğrafı story’de kaderine terk edemezdim!
 

Doğu Ekspresine Bilet Bulamayanlara Alternatif    

Üç yıldır yaptığım Doğu Ekspresi yolculuğuna maalesef bu sene bilet bulamadım. Zaten 10-12 Şubat tarihlerinde Kars’a gideceğim için bu sene de benzer manzaralar sunan, çok özel bir şehre götüren Van Gölü ekspresi trenine binmeye karar verdim. İyi ki de bu trene binmişim diyorum, özellikle Doğu Ekspresi’ne bilet bulamayanlar için de muhteşem bir alternatif olacaktır.

Ancak Kars şehri yapılan turizm yatırımlarının ardından kışın gezmeye daha elverişli. Maalesef şu an Van’ın en önemli yerlerinden Hoşap Kalesi kapalı (Kalenin anahtarı jandarmada veya bazen korucudaymış) Şansınıza bazen açabiliyorlarmış ancak merkezden epey uzak olduğu için bunu denemek biraz riskli. Bir diğer konu da Akdamar adasına ulaşımın kışın zorlaşması. Yani diyeceğim şu ki tren yolculuğunda müthiş kar manzaraları görmek istiyorsanız tabi kış aylarında gelmelisiniz ancak Van’ın hakkını vererek gezmek istiyorsanız bahar aylarından itibaren Van’a davetlisiniz

Umarız Van Gölü Ekspresiyle başlayan Van gezimizin paylaşımlarından faydalanmışsınızdır. Herkese bol seyahatli ve mutlu günler!

Van'daki diğer güncel haberler için TIKLAYINIZ