Geleneksel Sanatlarımız Yeniden Sentezleniyor

Van Olgunlaşma Enstitüsünde, geleneksel kültürümüz yeni sanat dalları ile sentezlenerek yeniden canlandırılıyor.

Olgunlaşma Enstitüleri Nedir?

Milli Eğitim Bakanlığına bağlı olan Olgunlaşma Enstitülerinin Amacı; geçmişle gelecek arasında köprüler kuran, ülkenin kültür zenginliklerine sahip çıkarak yenilenmelerini ve güncel kalmalarını sağlayan; bugünde yaşatarak geleceğe taşımayı hedefleyen, alanında yeterli bilgi ve beceriye sahip meslek elemanları girişimci liderler yetiştirmeyi ve bunun sürdürülebilirliğini sağlamayı misyon edinmiş, geleneksel Türk el sanatlarını kaliteli eğitim anlayışı ile ülkemizde ve dünyada yaşatma ve marka olma anlamında vizyonunu kanıtlamış kurumlardır.

Van Olgunlaşma Enstitüsü olarak Geleneksel Türk Giyim ve El Sanatları alanlarında faaliyet yürütmekte olan kurum, Türk kültürünü yurt içi ve yurt dışı platformlarda tanıtma görevini de üstlenmiştir.

VAN OLGUNLAŞMA ENSTİTÜSÜNDE YAPILAN ÇALIŞMALAR

1-Giyime Üretim Teknolojisi

Van Olgunlaşma Enstitüsünde, geçmiş kültürü geleceğe aktırma adına özellikle son zamanlarda Urartu Motifleri ile ilgili çalışmalara ağırlık veriliyor.

Enstitüde Urartular döneminde kullanılan motifler, yeniden tasarlanarak kadın kıyafetlerine uygulanıyor.

Van Olgunlaşma Enstitüsü, yaklaşık 2 bin 700 yıl önce bölgede hüküm süren Urartu uygarlığı dönemine ait kültürel değerlerin yaşatılması ve gelecek nesillere aktarılması için çalışma başlattı.

 Bu kapsamda, Çavuştepe, Ayanis, Hoşap ve Van kalelerinde yapılan arkeolojik kazılarda gün yüzüne çıkartılan Urartular dönemi eserlerinden hareketle, dönemi yansıtan kadın kıyafetleri tasarlandı.

Özel kumaşlardan dikilen kadın kıyafetlerinin üzerine Urartu döneminde kullanılan bronz kemer, kalkan, miğfer, saç tokası, mühür, bilezik, gerdanlık, hayat ağacı, güneş, hayvan ve bitki sembolleri ile kabartma ve mimari eserlerdeki motif örnekleri ustalıkla işlendi.

Yaklaşık altı ay süren çalışmanın ardından hazırlanan kıyafetler, büyük ilgi görüyor.

Bu çalışmaların bir defile ile sergilenmesi planlanıyor.

Sarma ve kenar gözeme teknikleri ile yapılan elbise tasarımı ile Urartu Medeniyetine ait kemerler üzerindeki motifler kullanılıyor.

Etamin kumaştan kaneviçe tekniğiyle yapılan kilim desenli yelek.

Van ve Hakkari yöresinde uzun yıllardır kadınlar tarafından giyilen yöresel kıyafet ‘Kıras Fistan ‘ halen en çok tercih edilen giysilerin başında geliyor.

‘Kıras Fistan’ İpek saten ve kadife kumaştan giyim üretim atölyelerinde yapılıyor.

Yöresel Van Halk Oyunları Kadın Kıyafetleri bu atölyelerde canlandırılıyor.

Süet kadife kumaş üzerine sarma tekniği nakış ile işleniyor. Kıyafet saten gömlek , saten şalvar ve yelekle beraber 4 parçadan oluşmaktadır.

Kıyafetleri tamamlayıcı aksesuarlardan broş.

Yapımımda iğne oyası ve kurdele işi teknikleri kullanılıyor.

Kot kumaşından yapılan etek.

2-El Sanatları Teknolojisi

Usta ellerde ilmek ilmek dokunan geleneksel Van Kilimleri yeniden canlandırılıyor.

Enstitüde kök boya çalışmaları yapılıyor.

Kök Boya Nedir?

19. Yüzyıl ortalarına kadar yaygın şekilde uygulanan bitkilerin köklerinden istifade edilerek yapılan tabii boyacılık.

Bitkiler gölgede kurutularak kazanlara iple beraber konulup kaynatılır ve 24 saat kazanda bekleyen ipler, askıya asılarak kurumaya bırakılır. Kurutulan ipler tezgahlarda hünerli ellerde dokunarak yün kilim haline getirilir.

Günümüzde kimyasal yöntemlere dayanan boya üretimi yaygınlaşsa da daha sağlıklı ürünler üretmek adına kök boyaya olan ilgi giderek yeniden artmaktadır. Halı ve kilim ustalarımızın renklendirdiği iplerden görüntüler.

Kursiyerlerin yapmış olduğu dokuma ürünler.

Kursiyerlerin yapmış olduğu fular çalışmaları.

Etuval linen kumaş kullanılarak yapılan ceket. İşlemelerde kanava tekniği kullanılıyor.

Geleneksel El Sanatlarımızdan unutulmaya yüz tutmuş Üzerlik kültürü yeniden tasarlanarak canlandırılmaya çalışılıyor.

Üzerlik halk arasında nazar otu olarak bilinen beyaz çiçekli bir bitkidir. Otsu bir bitki olan üzerlik tohumu çay olarak da tüketilmektedir. Aynı zamanda yakılarak evden kötülükleri uzaklaştırdığı ve nazardan koruduğu söylenir. Yöremizde de üzerlik tohumlarından yapılan süsler evlere asılarak nazara karşı korundukları düşünülür.

Van Olgunlaşma Enstitüsü atölyelerinde tasarlanan üzerlik. Kanava tekniği ile işlenip; üzerlik otunun tohumu , renkli boncuklar ve keçe kullanılarak tasarlanıyor.

‘Van’da Urartu İzleri’ teması kapsamında yapılan dekor ayna.

Alüminyum folyo ve cam boyama ile yapılmıştır. Tabloda ki figürler, Urartulara ait kemerler üzerindeki savaş ve av sahnelerinden esinlenerek yapılmıştır.

3-Kuyumculuk Teknolojisi

Kuyumculuk Teknolojisi Kapsamında Yapılan Çalışmalar

4-Yiyecek ve İçecek Hizmetleri

Ustalar kursiyerle buluşuyor etkinliği kapsamında usta aşçılar kursiyerlerle buluşturuldu.

Kurumda Sosyal Sorumluluk Projeleri kapsamında da çalışmalar yapılıyor.

Enstitü Atölyelerinde yapılan maskeler ile Covid-19 salgını mücadelesi destek olundu.

‘25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü’ kapsamında Van Büyükşehir Belediyesi ve İpekyolu Belediyesi için yapılan bez çanta ve maske.

Enstitüde üretilen ürünler, düzenlenen fuarlarda sergileniyor.

Enstitünün düzenlemiş olduğu 2020 yılı, yıl sonu sergisi

ÖZEL ALANLAR

ARAŞTIRMA BÖLÜMÜ (Ar-Ge)

Anadolu kültüründe önemli yer tutan törensel olgular, yöresel giyim-kuşam, takı, dokuma, süsleme gibi ürünlerin çağdaş tasarımlarla günlük kullanıma sunulması için AR-GE çalışmaları yapar.

Araştırma bölümü; tanıtım-pazarlama bölümü ile grafik ve fotoğraf alanı birlikte çalışarak

TASARIM VE ÜRETİM

Sanatsal ağırlıklı eğitim-üretim çalışmalarını birlikte sürdüren tasarım ve üretim yapan atölye sistemiyle çalışan alanlardır. Bu atölyeler araştırma ve tanıtım- pazarlama bölümleriyle koordineli olarak çalışır. Tema doğrultusunda koleksiyon çalışmalarını yapar. Ayrıca, üniversiteler, meslek yüksekokulları ile özel kurum ve kuruluşların talepleri doğrultusunda ve DÖSE kapsamında üretim yapar.

TANITIM VE PAZARLAMA

Tanıtım ve Pazarlama bölümü; araştırma bölümü ile tasarım -üretim atölyelerinin yaptığı araştırmaları, tasarımları, ürünleri, desen, veri, doküman ve eğitim hizmetlerini çevreye, sektöre, yurt içinde ve dışında tanıtan, sergileyen ve pazarlayan; ulusal ve uluslararası tanıtım faaliyetlerini takip eden bölümdür.  

Enstitü Müdürü Neşe Evliyaoğlu ve Ekibi Başarılı İşler Yapıyor.

Neşe Evliyaoğlu Kimdir?

1973 Ağrı Doğubayazıt doğumludur. İlk ve ortaöğrenimini İstanbul Erenköy Kız Lisesi’nde okumuş olup lisans eğitimini İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih bölümünde tamamlamıştır. Mesleğe özel sektörde başlamış olup daha sonra Muğla Köyceğiz’e öğretmen olarak atanmıştır. 2003 yılında İstanbul’a tayin olup Kadıköy ilçesinde çeşitli okullarda idarecilik ve öğretmenlik yaptıktan sonra 2015’te Vanda  Evliya Çelebi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ve Ahmet Yurtsever Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde okul müdürlüğü görevlerinde bulunmuştur. 2019 senesinde ilimizde açılan Van Olgunlaşma Enstitüsünde müdür olarak görev yapmaktadır.

Van Olgunlaşma Enstitüsü Güncel İletişim Bilgileri

Van Olgunlaşma Enstitüsü Adresi Seyit Fehim Arvasi Mah. Van Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Daire Başkanlığı. Zemin Kat. İpekyolu /Van

Van Olgunlaşma Enstitüsü Telefon

0538 651 06 65

Van Olgunlaşma Enstitüsü Eposta

[email protected]

Editör: Nihat Işık