Doğu Anadolu'nun İlk Gastronomi Enstitüsü Van'da Kuruluyor!

Tokat'ta düzenlenen gastronomi festivalinde müjdeyi veren Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, "İstanbul'da 2, İzmir 'de 2, Bursa, Tokat, Nevşehir, Hatay, Gaziantep'te ve Van'da 1'er tane olmak üzere toplam 10 tane gastronomi enstitüsünü eylül ayının sonuna kadar açacağız" dedi.

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, gastronomi alanında insan kaynağı yetiştirmek için tüm imkanların seferber edildiğini belirterek, "Bu bağlamda Tarım ve Orman Bakanımız ile birlikte 123 tane tarım alanındaki Mesleki Teknik Anadolu Lisesi'ni ve bu yıl 2022-2023 eğitim öğretim yılı itibariyle 23 ilave ederek 146 tane Mesleki Teknik Anadolu Lisesi'ni bu alanda birlikte yürütüyoruz.

4 milyon metrekarelik tarım alanında AR-GE ağırlıklı şekilde çalışmalarımızı yürütüyoruz.

Yine yiyecek ve içecek alanında bizim gastronomi alanında 363 tane Mesleki Teknik Anadolu Lisesi'nde 57 bin öğrencimiz eğitim alıyor.

Saygıdeğer hanımefendi gastronomi ile ilgili özellikle bizden Milli Eğitim Bakanlığı olarak bir enstitü açılmasını istemişti. Türk mutfağının tanıtılması, hem Türkiye'de hem de dünyada özellikle büyükelçiliklerimiz üzerinden tüm dünyaya tanıtılması ile ilgili bir gastronomi enstitüsünün İstanbul'da açılmasını söylemişti.

İstanbul'da 2, İzmir 'de 2, Bursa, Tokat, Nevşehir, Hatay, Gaziantep'te ve Van'da 1'er tane olmak üzere toplam 10 tane gastronomi enstitüsünü eylül ayının sonuna kadar açacağız" dedi.

Van'da Gastronomi İlgi Görmeye Başladı

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümünün 2021-2022 eğitim-öğretim yılında ilk defa öğrenci almıştı.

2021-2022 eğitim-öğretim yılında ilk defa öğrenci alan Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü için ayrılan 40 kişilik kontenjanın yüzde yüz doluluk oranıyla ve çok yüksek puanlarla öğrenciler tarafından tercih edildiğini belirten YYÜ Rektörü Hamdullah Şevli, “Öğrencilerimizle yaptığımız sohbette, öğrencilerimizin, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümünün açılmasını ne kadar çok istediklerine şahit olduk.

Bizim için bir vizyon bölümü olan Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümüne gösterilen bu ilginin yoğunluğu bizi çok sevindirdi. İl dışından da burayı tercih eden öğrencilerimiz var. Gastronomi bölümü hem üniversitemizin hem de bölgemizin ihtiyaç duyduğu bir bölüm. Sivil toplum kuruluşları ve belediye ile ilimizin turizm açısından gastronomi potansiyelini daha ileri noktaya taşımak istiyoruz.

Çünkü Van, tarihiyle, doğasıyla, kedisiyle, gölüyle tam bir turizm kentidir. Ancak gastronomi ve mutfak konusunda çok zengin olan Van şehrinin akademik anlamda tanıtılmadığını fark ettik. Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümümüz, bu eksikliği giderecektir. İleriki dönemlerde yemek ve mutfak sanatı akademisini de kurmak istiyoruz. Yöresel olarak da yemekleri bilen iyi uygulayan alaylı dediğimiz aşçılarımızla iş birliği yaparak bir akademi kurma planımız da var.

Daha önce Türk Patent Enstitüsü’ne yaptığı başvurularla Van Kahvaltısı ve Van Gül Reçeli için Coğrafi İşaret Tescil Belgesi alan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü ile gastronomi alanındaki çalışmalarına daha profesyonel şekilde devam edecektir.” İfadelerini kullanmıştı.

Van'da İlk Defa Gastronomi Festivali Düzenlendi

Van’da, farklı ülkeler ve Türkiye’nin çeşitli illerinden aşçıların katılımıyla düzenlenen 1. Van Gastoronomi Festivalde, yemeğin insan kültüründe çok önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayan Vali Dr. Ozan Balcı, “Van için çok kıymetli olan Van müzesinin bahçesinde çok güzel bir etkinlik düzenliyor. İnsanları kültüründe yemek önemlidir.

Yemeğe yemek olarak bakmamak lazım. Bir milletin esasında hayalleri, düşünceleri, hayata bakışı, hayatı, çevreyi içselleştirmesiyle ilgilidir. Yemek bana göre bir sonuçtur. Yemek, esasında biz insanların hayata, insana bakış açısını, hayatı, yaşamı nasıl içselleştirdiğini gösterir. İnsanı nasıl konumlandırdığını gösterir” diye belirtmişti.

Editör: Nihat Işık