TÜRÇEP, çevre sorunlarıyla ilgili olarak her üç ayda bir Türkiye’nin farklı bir ilinde toplantı gerçekleştiriliyor. Türkiye Çevre Platformu Temsilciler Meclisi Toplantısını Van'da gerçekleştirdi.
Toplantıya Ülkenin Değişik İllerinden Katılımcılar Oldu
İki gün olarak planlanan bu toplantılardan biri de, dün, Van Çevre ve Tarihi Eserleri Koruma Derneği’nin (Van Çev-Der) ev sahipliğinde, Van Ticaret ve Sanayi Odası’nda (Van TSO) gerçekleştirildi. Toplantıya TÜRÇEP Koordinatörü Prof. Dr. Tanay Sıdkı Uyar'ın yanı sıra TÜRÇEP Van Temsilcisi, Van Çevre Derneği Başkanı Ali Kalçık, Van SMMMO Başkanı İbrahim Şahin, Toros Üniversitesi Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Özer, TÜRÇEP Dönem Sekreteri Ecz. A. Oktay Demirkan, ÇEVDER Aktivistleri İnşaat Mühendisi Şemsettin Bakır, Çevre Mühendisi Şeref Sayın, Van Baro Başkanı Av. Zülküf Uçar, İnsan Hakları Derneği Van Şube Başkanı Murat Melet, Tarım Orkansen Yönetim Kurulu Üyesi Şahin Karakoyun, İç Anadolu Çevre Platformu Sekreteri Abidin Özkaymak, Kızıltepe Kent Konseyi Başkanı Aslan Başboğa, TMMOB Şehir Plancıları Odası Van Temsilcisi Mahmut Geyik, SP Van İl Başkanı Özay İlhan, Şoförler Odası Başkanı Emin Tuğrul,Van-Hakkari Tabip Odası Başkanı Dr. Özgür Deniz Değer, Antalya Ekoloji Meclisi Üyesi Mehmet Ali Yuva, Gazeteci Pelin Cengiz, Kemal Paşa Çevre Platformu Başkanı Recep Demirci, siyasi parti ve STK Temsilcileri Kars, İskenderun, Eskişehir, Çanakkale, Kızıltepe, Mardin, Lüleburgaz, Şanlıurfa, Silivri, İzmir, İstanbul, Hakkâri, Ordu, Artvin, Antalya, Diyarbakır ve Kocaeli’nden çevre dernekleri temsilcileri katıldı.
“ÇEVREYİ KORUMAK HEPİMİZİN GÖREVİ”
Toplantının açılışında konuşan Van Çev-Der Başkanı Ali Kalçık, katılımcılara teşekkür etti. “Çevrenin, geleceğimizi ilgilendiren en önemli husus olduğuna" vurgu yapan Kalçık, “Çevreyi korumak için hepimize önemli görevler düşüyor. Geleceğe bırakacağımız en önemli miras yaşanılır bir dünya olmalıdır.” dedi.
VAN’IN ÇEVRE SORUNLARI
Van’ın tarihi önemi olan bir kent olduğuna ancak çevre sorunları yaşadığına dikkat çeken Kalçık, şunları söyledi: “Bölgemiz tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış ve bunun izlerini halen bünyesinde barındırmaktadır. Günümüze kadar ulaşmış bu yapılar geleceğimize ışık tutmaktadır. Van kentimiz suyu, doğası ve turizmi ile birçok toplumun yerleşik yeri olmuştur. Her yerde çevre sorunları olduğu gibi kentimizde de bu tür çevre sorunları oluşmaktadır. Bunların başında toprak, su ve havanın kirlenmesi geliyor. Bununla birlikte çevrenin dengesi bozulmaktadır. Van Gölü kirleniyor, buna çözüm bulunmazsa yakın tarihte balçık çukurlara dönüşecektir. Kıyı koruma kanunu ihlal edilecek şekilde kıyı şeridi işgal edilmiştir. Van Gölü Koruma Kanunu ile ilgili verilen önergeleri ret edilmektedir, bu anlaşılır bir durum değildir..." Kalçık son olarak, şehir içindeki ahırların da kent yaşamını olumsuz etkilediğine vurgu yaparak, Van'da kişi başına düşen yeşil alan miktarının da 2 metrekarenin altında olduğunu ifade etti.
PLATFORMA İLİŞKİN BİLGİ VERDİ
Daha sonra konuşan TÜRÇEP Başkanı Tanay Sıtkı Uyar da, teşekkürle başladığı konuşmasına platformun yapısına ve yürüttüğü çalışmalara ilişkin bilgi verdi. 9 bölgeden dayanışma içinde çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Uyar, “Bölgeleri dolaşarak orayla ilgili çevre sorunlarını tespit ediyoruz. Sivil toplumun katılımını önemsiyoruz. Hem kentimizde bir mücadele sürdürüyoruz, hem de diğer bölgelerdeki arkadaşlarla paylaşıyoruz ve gönüllü çalışıyoruz.” dedi.
“SADECE ELEŞTİRMİYORUZ”
Çevre sorunlarıyla ilgili yapılan hataları eleştirmekle zaman geçirmek yerine, bu sorunlarla ilgili çözümler üzerine durduklarını ve yetkili mercilerle paylaştıklarını anlatan Uyar, şunları kaydetti: “Hem Türkiye’de hem dünyada yaşam çevresinin korunması için mücadele ediyoruz. Ama şuna dikkat ediyoruz; sadece yapılan yanlışları eleştirmiyoruz, başkasını eleştirip kendimizin iyi olduğunu varsaymıyoruz, başkasının yaptığı güzelliklere değer vermemezlik yapmıyoruz, biz çözüm üretip çözümü söylüyoruz. Biz TÜRÇEP olarak bütün bileşenlerimizle, şu iyidir, bu kötüdür demiyoruz, bugüne kadar 15 yıldır oturup çözümleri tartıştık. Ürettiğimiz çözüme hepimizin çözümü diyoruz. Onun için eksik yapanları araştırmak yerine, kim olduklarını tespit etmek yerine soruna çözüm üretiyoruz. Bu ürettiğimizin de karar süreçlerinde değerlendirilmesini istiyoruz. Biz sorunların çözümünü bulup bu çözümleri toplumsallaştırıyoruz. Tekrar Van Çevre Derneğine ve bu kentin paydaşlarına, birlikte değerlendirme toplantımıza katıldıkları için teşekkür ediyoruz.”
Yapılan konuşmaların ardından oturuma geçildi.
Moderatörlüğünü Van SMMMO Başkanı İbrahim Şahin’in yaptığı oturumda, Prof. Dr. Ahmet Özer ile inşaat mühendisi Şemsettin Bakır, Van Gölü ve çevre sorunlarıyla ilgili sunum yaptı. Program, soru cevap bölümü ile son buldu.
2 Günlük Program İse Şöyle
Oturum Başkanı: Ali Kalçık
Sunum yapacak olanlar:
• Prof. Dr. Ahmet Özer • İnş. Müh.
Şemsettin Bakır 16.20 – 18.30:
2. oturum Oturum Başkanı: İbrahim Şahin (Van SMMMO Başkanı)
Sunum yapacak olanlar ve tartışılacak konular:
• Ahmet Özer
• Aslan Başboğa
• Van Gölü Havzası Koruma Eylem Planı’nın yaşama geçirilmesi
• Van Gölü Koruma Kanunun çıkması için neler yapılabilir?
• Tıbbi atık
13 Nisan:
EKOLOJİK TOPLUM VE SORUNLARI
Saat 10.00 – 11.30:
3. Oturum Oturum Başkanı: Prof. Dr. Ahmet Özer
Ekolojik Toplum Sunumları
• Dr. Özgür Deniz Değer- Van-Hakkâri Tabip Odası Başkanı
• Prof. Dr. Ahmet Özer'in Sunumu
• Antalya TÜRÇEP temsilcisi Mehmet Ali Yuva 'nın sunumu
11.50-13.30: 4. Oturum Oturum Başkanı: Pelin Cengiz
• Prof. Dr. Tanay Sıdkı Uyar
• TÜRÇEP Van Temsilcisi Ali Kalçık
• TÜRÇEP Niğde Temsilcisi Abidin Özkaymak
14.30-16.30 Toplantı
5. Oturum Oturum Başkanı: A. Oktay Demirkan
• Prof. Dr. S.Tayfun Özkaya (Ekolojik Tarım Sunumu)
• İbrahim Şahin SMMMO Başkanı
• Kadri Salaz (Genç İş Adamaları Derneği Başkanı)
16.50- 18.30: 6. Oturum Oturum Başkanı: Hasan Yüksel
Kaynak; VanEkspres
Van'daki diğer güncel gelişmeler için TIKLAYINIZ