Ünlü Gazeteci Cem Seymen'in Van'da yaptığı gezi sonrası sosyal medya hesaplarından paylaştığı izlenimlere Vanlılar oldukça ilgi gösterdi.

Ancak Van'da tek kitapçı olduğu yönündeki eleştirisine cevap Van'ı en köklü kitapçılarından Kent Kırtasiye İşletmecisi Haluk Bekiroğlu'ndan geldi.

Haluk Bekiroğlu Sosyal Medya hesabından Cem Sayan'a şu cevabı yazdı.

'Merhaba sevgili Cem Seymen.

Ben sevgili Hakan Bakır’ın sözünü ettiği Van’daki Kent Kırtasiyenin sahibi olarak yazıyorum size.

Van ile ilgili anlattıklarınızın bir çok kısmına katılıyorum ancak anlaşılan size yanlış bilgi vermişler çünkü Van’da bir kitapçı yok.

Bir milyona yakın nüfusu ve Üniversitesi ile Doğu Anadolu’nun büyük şehirlerinden biri olan Van’da tek bir tane kitapçı olduğunu söylemek ve düşünmek olası mıdır?

Elbette yeterli sayıda kitapçı var mı diye sorgulamak olasıdır ama Türkiye’de ki kitapçı sayısını, kitapçı sayılarının Türkiye geneline yayılma ve kitap okuma oranını göze alarak değerlendirmek gerektiğini de elbette ki siz de bilirsiniz. Van’da bir tek kitapçı yok daha fazlası var.

Bu konuda Hakan Bakır size yeterli bilgiyi vermiş ama isterdim ki 1973 den bu güne kitap kırtasiye işini yapmaya çalışan biri olarak tanışmış ve görüşmüş olsaydık. Bu konuda size anlatacağım çok şey olurdu.

1970 li yıllardaki Van’da kitap satışı ile ilgili bilgiler ve yaşanan anıları daha sonra 12 Eylül sonrası yaşadıklarımızı ve yine anılarımı paylaşmak isterdim. Ama anlaşılan Elite World Otelden pek uzağa çıkamamışsınız. Şehir merkezi anlamında elbette. Van’a tekrar gelmenizi ve geldiğinizde tanışmayı umut ederek selam ve saygılar sunuyorum.' dedi

Van'da tek kitapçı olduğu bilgisini belediye görevlilerinden altığını belirten Gazeteci Cem Seymen'e ise Haluk Bekiroğlu şu cevabı verdi;

'İlginize ve değer verip yazdığım yoruma yanıt vermenize teşekkür ederim. Belediye görevlilerinin verdiği sayı kendilerinin kitap ve kitapçı ile ilgisini ele veriyor.

Keşke Cumhuriyet caddesine çıkabilseydiniz ve belediye görevlisine değil de cadde esnafına sorsaydınız.

Dilerim bir kez daha Van’a gelirsiniz ve sizi ilgi ile izleyen bir hayranınız olarak sizinle tanışma şansına sahip olabilirim. Telefon numaram 0506XXXXdir. Teşrif ederseniz hem beni hem de o sırada Van’da ise sevgili @pskhakanbakir ı mutlu etmiş olursunuz.
En içten selam ve saygılar sunuyorum.'

Haluk Bekiroğlu'nun bu yorumuna karşılık 'yeniden geleceğim ve sizi arayacağım. Sevgiler' cevabını yazdı.

Yani sadece Kika yok. Yeterli olmayabilir ama ülke nüfusunun % 3 ünün kitap okuduğunu, lise ve üstü eğitim görmüş nüfusun % 27 olduğunu düşündüğünüzde gerçeği görmek gerektiğini söylemek isterim. İstanbul gibi Türkiye’nin en büyük kentinde bir çok kitabevinin kapandığını biliyorum. En son İstiklal caddesinde Robinson Crouse Kitabevinin kapandığını duydum. Sorun ülkenin genel kültür sorunu ile ilgilidir.

Örneğin akademisyen olduğunuza göre Van YYÜ de görev yaptığınızı düşünerek soruyorum, kampüste gazete satış noktası var mı? Var ise hangi gazeteler satılmaktadır? Akademisyenler içinde gazete ve dergi okuyan veya böyle bir talebi olanlar ile ilgili bir bilginiz var mı? Veya böyle bir talep var mı çevremizdeki akademisyenlerde?
Van ve Van’ın kitap ile ilişkisi konusunda öğrenmek istedikleriniz olursa sizi iş yerimde her dem taze çay ikramı ile misafir etmek isterim.
Selam ve saygılar.'

Haluk Bekiroğlu (Kent Kırtasiye İşletmecisi)
Editör: Nihat Işık