3-5 Temmuz tarihleri arasında düzenlenecek Van Gökyüzü Gözlem Etkinliği için başvurular yarın sona eriyor.

2022 Van Gökyüzü Gözlem Etkinliği başvuruları başladı. Başvuru için son tarih 15 Haziran. Tüm gök bilimi meraklılarına açık olan etkinlik, 3-5 Temmuz 2022 tarihleri arasında Van’da gerçekleştirilecek.

Etkinliğe katılacak kişiler başvurular tamamlandıktan sonra kura ile belirlenecek.

Gözlem etkinliği süresince açık alanda gece ve gündüz saatlerinde çeşitli atölye çalışmaları, teleskopla gözlemler, deneyler gibi farklı etkinlikler gerçekleştirilecek. Katılımcılar bu etkinliklere, yanlarında getirdikleri fotoğraf makinesi, teleskop, kamera, dizüstü bilgisayar gibi gözlem ekipmanları ile katılabilecek.

Katılımcılar otogar ve havalimanından etkinlik alanına servislerle götürülecek.

Ayrıca etkinlik alanında katılımcılara ücretsiz kahvaltı, öğle ve akşam yemeği sağlanacak. Etkinlik alanında ise kendi imkânları ile (çadır, karavan, uyku tulumu, mat vb.) iki gece konaklayacaklar.

2022 Van Gökyüzü Gözlem Etkinliği T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının himayesinde; T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı, Van Valiliği ve Van Kalkınma Ajansı’nın destek ve katkılarıyla düzenlenecek.

2022 yılında Van’ın yanı sıra Diyarbakır, Erzurum ve Antalya’da da gökyüzü gözlem etkinlikleri düzenlenecek.

Diyarbakır-Zerzevan Gökyüzü Gözlem Etkinliği’nin 9-12 Haziran tarihleri arasında, Erzurum Gökyüzü Gözlem Etkinliği’nin 22-24 Temmuz tarihleri arasında, Antalya Gökyüzü Gözlem Etkinliği’nin ise 18-21 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirilmesi planlanıyor.

Van Gerekli Bilgiler

Van Gökyüzü Gözlem Etkinliği, Edremit  ilçesinde Büyükşehir Belediyesi Fidanlık Parkı’nda yapılacaktır.

ULAŞIM

Kesin katılımcılarımız Van Otogarı’ndan ve Havalimanından ring servislerle etkinlik alanına taşınacaktır.

KONAKLAMA

*** Katılımcılarımız etkinlik alanında tamamamen kendi imkanları ile (çadır, karavan, uyku tulumu, mat vb.) konaklayacaktır.
Kesin katılımcılar için etkinlik alanında kamp yeri düzenlemesi yapılmış olup, kamp alanında, elektrik, su, duş, tuvalet vb. altyapı hizmetleri katılımcılara ortak noktalardan ücretsiz olarak sağlanacaktır.

Evcil hayvanlar etkinlik alanına alınmamaktadır.

DONANIM

Gözlem etkinliği süresince açık alanda gece ve gündüz saatlerinde çeşitli atölye çalışmaları, teleskopla gözlemler, deneyler vb. etkinlikler düzenlenmiştir. Bu etkinliklere katılacağınız gibi kendi getireceğiniz fotoğraf makinası, teleskop, kamera, dizüstü bilgisayar vb. gözlem donanımlarınızı da serbestçe kullanabilirsiniz. Çadırlı katılımcıların konaklama sırasında bir ışıldak, tüm katılımcıların da gözlemler sırasında küçük bir el feneri kullanmaları önerilir. Gökyüzü gözlemlerinde kullanacağınız Gök Haritası vb. diğer malzemeler kayıt sırasında heybeniz ile birlikte size hediye edilecektir.

YİYECEK – İÇECEK

Etkinlik alanında katılımcılara ücretsiz kahvaltı, öğle ve akşam yemeği sağlanacaktır. Etkinlik süresince hiçbir noktada alkol kullanılamaz. Ayrıca, ortak ve kapalı alanlarda sigara kullanımı da yasaktır.

SAĞLIK VE GÜVENLİK

Etkinlik süresince bölgede tam donanımlı bir ambulans ve sağlık ekibi bulunmaktadır. Yine de kullanmanız gereken özel ilaçlarınızı yanınızda getirmenizi önemle hatırlatırız. Bölge güvenliği Jandarma denetiminde olacak ve özel güvenlik personeli bulunacaktır.

DİĞER

Toplu şarj cihazları sadece telefon ve tablet şarjı için kullanılabilir ve sınırlı sayıdadır. Bu nedenle yanınızda taşınabilir şarj cihazlarınızı getirmeniz tavsiye olunur.


Sürekli kullandığınız ilaçlarınızı, güneş gözlüğünüzü ve güneş kreminizi yanınızda bulundurmanız önerilir.


Gece, uyuyanları rahatsız edecek şekilde gürültü yapmamanızı ve yüksek sesle konuşmamanızı rica ediyoruz.

Kayıt olmadan önce Gerekli Bilgiler kısmını dikkatlice okuyunuz.

Başvuru yapmak için tıklayınız.

*** T.C. Kimlik numarası olmayan yabancı uyruklu vatandaşlar başvuru sistemine kayıt olmayacaktır. Yabancı uyruklu vatandaşların Ad-soyad, yaş, pasaport numarası, katıldığı ülke, mail adresi, telefon numarası, öğrenci/mezun, ulaşım seçeneği bilgilerini “[email protected]” adresine e-posta ile göndermeleri gerekmektedir. Kayıt aşamasında ve sonrasında katılımcılardan herhangi bir ücret alınmamaktadır. 

Van S.S.S

1- Gözlem etkinliğine katılmak istiyorum, şartlarınız nelerdir, ne yapmalıyım?

Başvuru formunu doldurmalısınız. Başvurular sadece “Bireysel” ve “Aile” olarak alınmaktadır. Gökyüzüne, astronomiye ve bilime meraklıysanız,
3 gün kamp yapabilecek donanıma ve sağlığa sahipseniz bu etkinliğe katılabilirsiniz. 16 yaş altı katılımcılar bir veli refakatinde katılabilirler. 

2- Gözlem etkinliğine katılmak istiyorum ama teleskobum yok, yine de katılabilir miyim?

Evet, katılabilirsiniz…

Gözlem etkinliğinde çok sayıda gelişmiş teleskop ile kurulacak gözlem alanında gözlemlere katılabilir, ayrıca uzman rehberler eşliğinde verilen çıplak göz ile gökyüzünü ve takımyıldızları öğrenme derslerini rahatlıkla takip edebilirsiniz.

3- Gözlem etkinliğine ailece katılmak istiyorum, aile adına sadece ben kayıt yaptırsam olur mu?

Hayır olmaz…

Gözlem etkinliği bireysel kayıt ve katılım gerektiren bir organizasyondur. Yaşı, mesleği ne olursa olsun etkinliğimize katılacak herkesin tüm imkanlardan (ulaşım, yemek, katılımcı hediyeleri, seminerler vb) gereği gibi faydalanabilmesi, kendisini tam anlamıyla katılımcı hissetmesi ve organizasyonun hacminin hesaplanabilmesi için ailenizdeki tüm bireylerin kayıt yaptırması gerekmektedir. 

Şenlik Kayıt Formunda “Bireysel” ve “Aile (anne, baba ve çocuk)” olmak üzere iki adet “Katılımcı Türü” seçeneği vardır.

Gerçekleşecek olan kura çekimine sadece başvuruyu yapan aile temsilcisi kuraya dahil edilecektir ve kura sonucunda eğer başvuruyu yapan kişi seçilirse tüm aile üyeleri katılım hakkı kazanacaktır.  

4- Gözlem etkinliğine Atölye Sorumlusu olarak katılmak istiyorum. Aradığınız özellikler nelerdir?

Gözlem etkinliğinde gerçekleştirebileceğiniz bir atölyeniz olduğunu düşünüyorsanız, şenlik mail adresi aracılığıyla atölye özetini, çalışacak kişi sayısını ve  diğer istekleri belirten bir mail atmanız yeterli olacaktır. Şenlik komitesi teklifinizi uygun ve yeterli bulursa size geri dönüş yapılacaktır ve atölye ile ilgili ayrıntılı bilgi istenecektir.

5- Yüksek Lisans / Doktora öğrencisiyim, gözlem etkinliğine “Öğrenci” olarak kayıt yaptırabilir miyim?

Evet…

Etkinliğimize kayıt yaptırırken belirlediğimiz “Öğrenci/Sivil” ayrımındaki temel düşüncemiz kişinin maaşlı bir işte çalışıp çalışmamasıdır. Bu durumda yüksek lisans ya da doktora eğitiminiz sırasında aynı zamanda maaşlı bir işte çalışıyorsanız “Sivil” seçeneği ile kayıt yaptırmanızı istiyoruz, böyle bir durum yoksa “Öğrenci” seçeneğini işaretleyebilirsiniz.

 6- Gözlem etkinliğine başvuru zamanını kaçırdım. Sonradan kayıt olma imkanım var mı?

Hayır…

Etkinliğin katılımcı kapasitesi, düzenlenecek yerdeki altyapı imkanlarının sınırlı olması ve hizmetlerin aksamadan yürütülebilmesi nedeniyle sınırlandırılmıştır. Eğer başvuru sayfamız kapandıysa maalesef kayıt olma şansınız kalmamış demektir.

 7- Gözlem etkinliğine katılmak için başvuru yapmıştım ama özel nedenlerden dolayı gözlem şenliğine katılamayacağım.

Başvuru linki üzerinden TC kimlik numarası ile girişi yaparak, “Kayıt Sil” butonuna tıklayarak, silme işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

 8- Gözlem etkinliğine başvuru yaptım ama başvurular kapandığı halde henüz başvuru sahiplerine otomatik olarak gelen mesaj bana ulaşmadı, ne yapmalıyım?

Öncelikle e-posta adresinizin doğru olup olmadığını veya çalışıp çalışmadığını kontrol ettikten sonra bize Ad-Soyad ve Kimlik No bilgilerinizi gönderirseniz başvuru listemizi kontrol eder ve başvurunuz bize ulaştıysa durumunuzu size bildiririz.

 9- Gözlem etkinliğine katılmak istiyorum, konaklama imkanları hakkında bilgi verebilir misiniz?

Bu konuda yeterince ayrıntılı bilgiye şenlik web sayfasının “Gerekli Bilgiler” kısmından ulaşabilirsiniz.

 10- Gözlem etkinliğine katılmak istiyorum, fakat çadırda konaklama imkanım yok, ne yapmalıyım?

Etkinlik alanında çadır harici konaklama imkanı bulunmamaktadır. Katılımcılara, TUG konaklama ve çadır imkanı sağlamamaktadır. 

 11- Gözlem etkinliğine katılmak istiyorum, fakat servisten yararlanmayıp kendi aracımla bölgeye geleceğim. Ulaşım konusunda nereden bilgi alabilirim?

Bu konuda bilgiyi şenlik sayfamızın “Gerekli Bilgiler” bölümünde “Ulaşım” başlığı altında bulabilirsiniz. 

12 – İki arkadaş gözlem etkinliği için başvuru yapmıştık ancak ben kesin katılımcı olmaya hak kazandım arkadaşım kazanamadı. Arkadaşım da etkinlik alanında benim çadırımda kalarak seminerlere ve gözlemlere katılabilir mi?

Hayır, arkadaşınız etkinliğe katılamaz.

GÜVENLİK SEBEBİ İLE KESİN KATILIMCILAR DIŞINDA ETKİNLİK ALANINA HİÇ KİMSE ALINMAMAKTADIR !

 13- Gözlem etkinliğine bireysel katılım hakkı kazandım. Bir başkasını yanımda getirme şansım var mı ? Çadırda tek başıma konaklamak istemiyorum.

Hayır yok…

Etkinlik başvurusunda bulunup çekilişte çıkan katılımcılar dışında, diğer başvuranların hakkını yememek adına ve etkinlik alanının güvenliği nedeniyle dışarıdan kimse kabul edilmemektedir. Maalesef  bir başkasını yanınızda getirme şansınız bulunmamaktadır.  Alanın dış güvenliği bölge Jandarma ekiplerince ve iç güvenliği de Özel Güvenlik görevlileri tarafından 24 saat boyunca sağlanmaktadır.
14- Etkinliğe başvuran ama kazanamayan bir arkadaşıma hakkımı devredebilir miyim ya da Kesin katılımcı hakkımı bu sene kullanmasam gelecek sene için tekrar kullanabilir miyim?

Hayır…

Etkinlik kuralları gereği hak devri yapılamamaktadır ve kazanılan fakat kullanılmayan hakkın tekrar kullanımı mümkün değildir.

15- Aile başvurusu ne demektir? 

Gözlem etkinliğine kayıt olma kuralları gereği Aile başvurusunun tanımı “Anne – Baba ve Çocuk/lar”, kardeşler ve eşler’dir.

Arkadaş gruplarının ya da aile tanımı dışındaki kişilerin başvuruları iptal edilir.

 16- Bebeğim ile etkinliğe katılabilir miyim? 

Gözlem etkinliğinde konaklama çadır ile olduğundan ve gece hava şartları sert olacağından bebekli katılımcıların  bu konuya dikkat etmeleri gerekir. Bebeklere uygun yiyecekler, katılımcıların kendileri tarafından karşılanmalıdır.

 17- Başvuru yaptıktan sonra kazanıp-kazanamadığımızı nereden öğreneceğim?

Çekiliş sonrasında katılım durumunuzu başvuru sistemi üzerinden giriş ile sorgulama yaparak öğrenebilirsiniz. 

 18- Gözlem etkinliği kura sonuçlarını liste olarak nereden görebilirim/ nasıl öğrenebilirim?
2016 yılında Resmi Gazete’de yayınlanan T.C. 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu ‘na göre etkinlik başvurusunda bulunanların, çekilişte çıkanların ve kesin katılımcıların kişisel verileri internet ortamında paylaşılamaz. 

Editör: Nihat Işık