Şehrivan Gazetesinden Ömer Faruk Toktaş ve Hamit Karakuş günlerdir Van'ın gündemini meşgul eden ancak bir çözüm bulunmayan Van Otogrındaki mültecilerin dramını özel haberleri ile manşete taşıdı.

Umut Yolculuğu

Her gün kaçak yollarla kente girmeye çalışan, kimisi umut yolculuğunu tamamlamadan hayatını kaybeden, kimisi ise sokaklarda sabahlayan mültecilerin sayısı artmaya devam ediyor. Doğu’daki bir çok il ile birlikte umut yolcularının uğrak yerlerinden birisi olan Van’da mülteciler Van otogarında yürek burkan görüntüler oluşturuyor.

Van Sorunları
Van Otogarında Mülteci Dramı

Ramazan Ayında Utandıran Görüntüler

Paylaşma ve dayanışma ayı olarak bilinen Ramazan Ayı’nda Van Otogarı’ndaki içler acısı görüntüler dikkatlerden kaçmıyor. Çevre ülkelerden ve şehirlerden ülkelerindeki sıkıntılar ve yaşam alanlarının tahrip olması sebebi ile ayrılan göçmenler Van Otogarı’na sığındı. Yıllardır Suriye, Irak ve Afganistan gibi ülkelerden Van’a gelen; Van’ı çalınacak bir kapı ve kendilerine çare olacak bir alternatif olarak gören göçmenler şu sıralar yaşamlarını Van Otogarı’nda sürdürüyor. Gündüz vakitlerinde şehir merkezinde, sanayi sitesinde gündelik işler yapan ve gece vakitlerinde merkezden otogara dönen göçmenler aralarında çocuklar ile bebeklerin de bulunduğu aileleri ile birlikte Van Otogarı’nı evleri olarak kullanıyorlar. Olayın vicdani boyutunun yanı sıra Van Otogarı’ndan seyahat eden vatandaşların da şahit olduğu bu durum şehrin imajında olumsuz bir etki yaratıyor. Büyükşehir statüsünde olan Van’da ki ilgililerden ise bu insanlar ile alakalı uzun bir süredir bir adım atılmamış olması akıllarda soru işareti bırakmaya devam ediyor.

“BU İNSANLARA ÇARE OLAMIYOR MUYUZ?”

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Otogar Esnaflarından Yunus Bakan “Ramazan Ayı’nın başından beridir buralarda bu insanlar. Burada yiyip içiyorlar, burada yatıyorlar. Yiyip içiyor dediğimiz de doğru düzgün bir şey yiyebildikleri yok. Küçük bebeği olan var, çocuğu olan var; yetişkin olanlar başının çaresine bakabilecek durumdalar desek bile o çocuklar nasıl kendilerine baksınlar? Gece oluyor burada uyuyorlar geceyi otogarın soğuk zemininde uyuyarak geçiriyorlar sabah olunca da gidip geçici işçilikler yaparak bir şeyler kazanmaya çalışıyorlar. Bu durumda vicdanların sızlamasının yanında bir de şehrin imajını etkileyen bir boyutu var. Biz 1,5 Milyon nüfusa sahip Van Şehri olarak bu insanlara bir çare olamıyor muyuz?” 

Van Haberleri
Van Otogarındaki Mülteci Dramı Çözüm Bekliyor

“VAN OTOGARI’NI ONLARDA BEKLEMEMİŞTİR”

Bakan bir çare arayışında olan bu insanların yaşamlarını Van Otogarı’nda geçireceklerini beklemediklerini belirterek “Bazen denk gelip konuştuklarımız oluyor. Aralarında Türkçeyi çok az bilen de var, Kürtçe bilen de var, ikisini bilmeyen de var. Bizimle konuştuklarında mahcup bir şekilde konuşuyorlar. Kimi savaştan kaçıp gelmiş, kimi evleri tahrip olup yıkıldığı için çareyi Türkiye’de aramak adına gelmiş. Ama şu an için hiçbiri beklediğini bulmuş vaziyette değil. Herhalde hiçbir tanesi gelip Van otogarında kendilerine uzatılacak bir yardım elini beklemek için gelmemiştir.” Şeklinde konuştu.

“ŞEHRİN İMAJINI KÖTÜ ETKİLİYOR”

Yaşanan bu durumun şehrin imajını da zedelediğini belirten bir Otobüs Firması Çalışanı Hayrullah Ensar “Baktığınızda sizde hallerini görüyorsunuz gece vakti gelip bir battaniyeye 3-4 kişi sarılıp yattıkları oluyor. Özellikle bu dayanışma ve paylaşma ayı olan Ramazan da bu insanları görünce insanın içi sızlıyor. Dışarıdan gelen misafirler gördüklerinde hayret ediyorlar. Bu insanlara bir çözüm yolu bulunması lazım. Şehrin otogarında bu şekilde mültecilerin gelip yaşam mücadelesi vermesi Van’ı da kötü etkiliyor. Şehrin görüntüsüne yakışmayan bir durumdur bu. Burada olan marketler büfeler ellerinden geldikçe yardım ellerini uzatıyorlar ama buradaki insanların kaderlerine terk edilmesi otogarda kendi başlarına bırakılmaları bize yakışmıyor.” Diye ekledi.

“ARALARINDA ÇOCUKLAR VE BEBEKLER VAR”

Burada barınan göçmenler arasında çocuklar ve bebekler olduğuna da dikkat çeken Ensar “Bazılarının bir yolunu bulup bu otobüsler ile farklı yerlere gittikleri de oluyor ama bir çare bulamayanlar mecbur burada yaşam mücadelesi veriyor. Yani 4-5 çocuklu olan bazı aileler de var içlerinde. Çocuklarını burada kısıtlı imkânlarla doyurmaya çalışıyorlar. Okul çağında olan çocuklar var içlerinde ama daha bunların başını koyacağı bir çatıları bile yok. İçlerinde çalışanlar var. Sabah saatlerinde şehir merkezine gidiyorlar, akşam olunca da iftardan sonraki vakitlerde geri geliyorlar. Burayı evi gibi kullananalar var. Bu insanlara Van otogarı dışında bir alternatif bulmak, bir çıkar yol oluşturmak lazım. Sonuçta otogarlar şehrin dışarı bakan yüzüdür. Burada böyle bir görüntünün olması onlara zarar verdiği gibi Van’a da zarar veriyor.” Gibi ifadeler kullandı.

“BİR ÇÖZÜM YOLU YOK MU?”

Söz konusu duruma bir çözüm yolu bulmanın çok zor olmaması gerektiğine inanan Otogar Taksicilerinden Ali Dağan “Bu nereye kadar böyle devam edecek kimse bilmiyor. Kimse bir şey yapma girişiminde bulunmuyor. Gelip buradaki insanlara yardım edenler oldu. Gıda yardımında bulunanlar, kıyafet yardımında bulunanlar, gelip bu insanlarla konuşanlar da oldu. Hiçbirinden bir çözüm yolu bulmak adına bir adım gelmedi. Bu insanlara başka hiçbir çözüm yolu bulunamaz mı yani? Bu insanlar sürekli burayı mı kullanacaklar? Yani işin vicdanı boyutunu bir kenara bırakalım, Van Büyükşehir Belediyesi bildiğiniz gibi buradaki bu insanlar gündüz vakti gidip çarşıda insanlardan yardım istiyorlar. Akşam vakitlerinde de gelip gecelerini burada geçiriyorlar. Bu durum karşısında oluşan sessizlik devam mı edecek?” diye ekledi.

Van Haberleri
Van Otogarındaki Mülteci Dramı

“YETKİLİLERDEN BİR ADIM BEKLİYORUZ”

Otobüs firmalarının şehrin dışına çıkmak isteyen göçmenlere zaman zaman yardımcı olduğunu fakat aynı duyarlılığı yetkililerden de beklediklerini belirten Dağan “Otogardaki çeşme başında kıyafetlerini yıkayan, otogarın tuvaletlerinde duş alan insanlar var. Bazen bu durum öyle bir hal alıyor ki otogarın içerisinde adım atacak yer kalmıyor. Hepsi bir köşede kıvrılıp yatıyorlar. Zaman zaman burada seferlerde boşluklar olunca kendilerine derman arayacakları başka yerlere gittikleri oluyor. Bu konuda firmalar da zaman zaman yardımcı oluyorlar. Fakat bu şehirdeki yetkili ve ilgili birimler de gereken çalışmaları yapıp bu insanlara bir derman olmak zorundalar. Bu insanlar sürekli burayı evleri gibi kullanmamalılar. Dışarıdan gelen insanlar baktıklarında Van Otogarında yerlerde uyuyan çocuklar, aileler görüyorlar. Bu Van hakkındaki görüşlerin olumsuz yönde etkilenmesine sebep oluyor.” İfadelerini kullandı.

UMUT ARAYIŞLARI ÖLÜMLE SONUÇLANAN DA VAR...

Öte yandan Van’a ve çevre illere akın eden göçmenlerin bir kısmının umut yolculuğu ise ölümle son buluyor. Son bir kaç yıldan beridir bölge ülkelerindeki karışıklıklardan dolayı iyice artan mülteciler Van’da her gün operasyonlara da konu oluyor. Güvenlik güçleri her gün yüzlerce mülteciyi umut yolculuğunda yakalayıp ilgili kurum ve kuruluşlara teslim ederken bir çoğu da umut arıyor. Kimileri ise çıktıkları yolculuklarda başarısız oluyor. Van’da özellikle karların erimesiyle hayatını kaybeden mülteciler ile ilgili haberler aralıksız geliyor. Kış aylarında yola çıkıp karlı dağlarda donan mültecilerin cansız bedenleri karlar eridikçe çıkmaya devam ediyor. Yürek burkan bu ölüm haberleri sürerken, otogardaki vatandaşların durumu da en az ölümler kadar vicdanları sızlatıyor.

Kaynak: Şehrivan Gazetesi

Editör: Nihat Işık