Van YYÜ'de Tıp Bayramı Kutlaması

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından “14 Mart Tıp Bayramı” kutlama programı düzenlendi.


Prof. Dr. Cengiz Andiç Kültür Merkezinde yapılan programdan önce müzik dinletisi yapıldı. Van Valisi Mehmet Emin Bilmez ile eşleri Meral Bilmez Hanımefendi ve Rektörümüz Prof. Dr. Hamdullah Şevli’nin salona teşrifleriyle, şehitlerin anısına yapılan bir dakikalık saygı duruşunun akabinde İstiklal Marşı okundu.
 
Program, Genç Hekimler Topluluğu temsilcisi Ramle Aysan, Bilimsel Araştırma Topluluğu temsilcisi Muhammet Aydın, Sağlık ve Yardım Topluluğu temsilcisi Betül Kömürcü, Türk Tıp Öğrencileri Birliği temsilcisi Merve Karagöz, Tıp Fakültesi Dönem 3 öğrencilerinden Cihat Alkan ve Tıp Fakültesi yeni mezunlarından Dr. Elif Balbal’ın konuşmalarıyla başladı.
 
“14 Mart Tıp Bayramı, ülkenin birlik ve beraberliğinin yansıması olarak kutlanmaktadır”
 
Yapılan konuşmaların ardından kürsüye gelen ve sözlerine, her şeyin globalleştiği, özel günlerin meta haline geldiği bir dünyada 14 Mart Tıp Bayramı’nın daha fazla önem arz ettiğini ifade ederek başlayan Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ufuk Çobanoğlu,  “14 Mart, 1827’de II. Mahmut Han’ın emriyle ülkemizde ilk tıp eğitiminin verildiği, “Tıbhane-i Amire Ve Cerrahhane-i Amire”nin kurulduğu ve modern tıp eğitiminin başladığı gündür. Ancak tıp bayramı olarak ilk kutlama, Tıbbiyeli gençler tarafından 14 Mart 1919’da esaret altındaki İstanbul’da işgale tepki olarak gerçekleştirilmiştir.14 Mart, cesur ve yürekli Tıbbiyeli gençlerin istiklal ateşini yaktıkları o günün geleneksel süreğidir. Bundan dolayı 14 Mart Tıp Bayramı sadece bir meslek gurubunun iç kutlaması olarak değil; vatan sevgisinin, bu milletin evlatlarının istiklal tutkularının, ülkenin birlik ve beraberliğinin yansıması olarak kutlanmaktadır.” dedi.


“Hastalarınızı gözlerinin içine bakarak dinleyin ve onlarla yüreğinizi açarak konuşun”


Konuşmasının devamında; bir ülkede insanların aldığı sağlık hizmetinin kalitesinin, o ülkenin insanına verdiği değer ve çağdaşlık seviyesi hakkında fikir verdiğini belirten Çobanoğlu, “bu anlamda ülkemizin son yıllarda sağlık hizmetlerinde yakaladığı büyük ivme kayda değerdir. Covid-19 pandemisi bizlere, bir yandan iyi yetişmiş ve donanımlı bir sağlık ordumuzun varlığını, öte yandan sağlık alanında yapılan yatırımların isabetliliğini göstermiştir. Bu dönemde tüm ülke olarak, salgının kontrol altına alınabilmesi ve toplumun en az etki ve en az can kaybı ile bu süreci atlatabilmesi için; hekimler ve tüm sağlık çalışanlarının büyük bir mücadele sergilediğine, canla başla çalıştığına tanık olduk. Onlar, bu mücadeleyi kendi sağlıklarının ve yaşamlarının büyük tehlike altında olduğunu bilerek gerçekleştirdiler. Bu süreçte gösterdikleri insanüstü çabalardan dolayı tüm sağlık çalışanlarımıza şükranlarımı sunuyor, Covid-19 nedeniyle hayatını kaybeden meslektaşlarımızı minnetle anıyorum.” ifadelerinde bulundu.
 
Çobanoğlu sözlerini, salonda bulunan tıp öğrencilerine; “sevgili gençler, her hastanızı,  tek başına değil, ailesiyle, eviyle, çevresiyle, yaşadığı yeriyle, aşıyla, işiyle değerlendirin ve meslek hayatınız boyunca bunu kendinize düstur edinin. Polikliniklerde hastanızı bilgisayar ekranına bakarak değil, onların gözlerinin içine bakarak dinleyin ve onlarla yüreğinizi açarak konuşun.” şeklindeki hitabıyla tamamladı.
 
Dekan Çobanoğlu’nun ardından kürsüye davet edilen Rektörümüz Prof. Dr. Hamdullah Şevli konuşmasına, Tıp Fakültesi öğrenci topluluklarının yaptıkları sunumlardaki bütün etkinliklerin çok nitelikli ve değerli olduğunu belirterek başladı; çalışmalarından dolayı öğrencilere teşekkür etti ve 14 Mart Tıp Bayram’larını kutladı.
 
“Tıp Fakültesinde hibrit modelle eğitimlerimizi başarılı bir şekilde devam ettiriyoruz”
 
Pandemi süreci nedeniyle Üniversitelerin eğitimlerine, 16 Mart 2020'den itibaren ara verdiğini ifade eden Şevli, “2020 eğitim öğretim yılı güz yarıyılından başlamak üzere devlet üniversiteleri arasında hibrit modelle eğitim veren nadir üniversitelerden biriyiz. 1. sınıftan 6. Sınıfa kadar bütün Tıp Fakültesi öğrencilerimiz hibrit modelle Van'da eğitimlerini sürdürmektedirler. Elbette bunu gerçekleştirmek kolay değildir. Bu zorlu süreçte, öğrencilerimizin eğitim görebilmeleri için büyük fedakârlıklar ve sorumluluklar yüklenen başta sayın dekanımıza ve tüm öğretim üyelerimize minnettarım. Ayrıca gelip burada yüz yüze eğitim görmek isteyen ve ısrarla “biz sağlık çalışanı olacağız, bizim sahada olmamız gerekir” diyerek; bize yüzlerce mail atan, bizi arayan öğrencilerimizi takdir ediyorum.  Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencileri bu tavırlarıyla şimdiden gönlümüzdeki en yüksek puanı alarak Tıp Fakültesi diploması almaya hak kazandılar bile. Çünkü bu tavırlarıyla hibrit modelle eğitime geçme noktasında karar almamızda son derece etkili oldular. Bu anlamda da yine öğrencilerimizi kutluyorum.” sözlerini kullandı.


 
“Öğrencilerimizi, içinde elektronik sınıfı, yemekhanesi ve kütüphanesi olan bir morfoloji binası ile buluşturacağız”
 
14 Mart Tıp Bayramı’nın, bilgiyi ve beceriyi direkt insan hayatına olumlu katkılar sunmak amacıyla kullanan sağlık çalışanlarının önemli bir günü olduğunu ifade eden Rektör Prof. Dr. Hamdullah Şevli, “bizler de başta Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla hekimlerimizin, hemşirelerimizin ve tüm sağlık çalışanlarımızın, daha iyi fiziki şartlarda çalışabilmeleri için elimizden gelen tüm gayreti göstereceğiz. Bilindiği üzere, ihale aşamasına gelen Tıp Fakültesi Morfoloji binamızın projesi yakın zamanda bitecek. Öğrencilerimizi, içinde elektronik sınıfı, yemekhanesi ve kütüphanesi olan bir morfoloji binası ile buluşturacağız. Bu, öğrencilerimizin daha iyi eğitim alabilmesi için yapmamız gereken bir şeydir. Yine hastanemizin fiziki şartlarını düzeltmek anlamında da hastanemizin güney tarafında 14 bin metrekarelik bir ek acil binasının yapımında ihale aşamasına gelindi. İnşallah bu yıl onun da temelini atıp bir iki yılda bitirmeyi ümit ediyoruz.” müjdelerini verdi.
 
Biz hekimliğin kutsal bir meslek olduğuna inanıyoruz”
 
Üniversitemizi tıp alanında daha nitelikli hale getirmek için ileri teknolojiye sahip beyin cerrahi ileri görüntüleme mikroskobunu, anjiyo cihazını ve başka birçok cihazı Dursun Odabaşı Tıp Merkezine kazandırdıklarını belirten Şevli, “biz hekimliğin kutsal bir meslek olduğuna inanıyoruz. Nitekim mesai saatlerinden sonra evlerine dinlenmeye giden hocalarımız, gecenin geç saatlerinde acil bir hastanın ameliyatı için hastaneye çağrıldıklarında o hastanın hayatını kurtarmak için saate bakmadan ve hiç üşenmeden gelmektedirler. Ameliyata giren hocalarımızın, hayat kurtarmak için gösterdikleri fedakârlıklar ve saatlerce süren ameliyatlarda kurtardıkları insan hayatlarından sonra gözlerinden okunan mutlulukları kutsallıkla açıklanabilir. Bizim de görevimiz onların bu zorlu süreçlerinde, yanlarında olmak, çalışma şartlarını kolaylaştırmak ve onları konforlu ameliyatlar yapabilme imkânı verecek cihazlara kavuşturmaktır.” şeklinde devam etti.
 
 
“Daha kalabalık ve coşkulu nice 14 Martlar temenni ediyorum”
 
Konuşmasının sonunda Sayın Vali Mehmet Emin Bilmez’e de Üniversitemize göstermiş olduğu katkılardan dolayı teşekkür eden Şevli, “pandemi sürecinde, hem Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü öğrenci yurtlarının öğrencilerimizin hizmetine sunulması noktasında hem de öğrencilerimizin şehre girişlerinde Sağlık Müdürlüğü ekiplerinin titiz çalışmaları sayesinde hiçbir sorun yaşamadık.  Bu anlamda da Valiliğimize ve ilgili kuruluşlarına da teşekkür ediyoruz. Özellikle pandemi sürecinde ön saflarda gece gündüz fedakârca çalışan; hastane hocalarımız, asistanlarımız, sağlık çalışanlarımızın ve tüm öğrencilerimizin 14 Mart Tıp Bayramlarını kutluyorum. Hayatını kaybeden tüm sağlık çalışanlarına da Allah’tan rahmet diliyorum. Daha kalabalık ve coşkulu nice 14 Martlar temenni ediyorum.” ifadelerinde bulundu.
 
“İnşallah öğrencilerimiz, sağlık alanındaki hayallerini ve umutlarını gerçekleştirebilecekleri bir ortamla karşılaşırlar”
 
Rektör Prof. Dr. Hamdullah Şevli’nin ardından kürsüye teşrif eden ve konuşmasına pandemiyle mücadele ederken hayatlarını kaybeden sağlık çalışanlarını anarak ve sağlık çalışanlarının 14 Mart Tıp Bayramını kutlayarak başlayan Vali Mehmet Emin Bilmez, “bu sene pandemi nedeniyle hemen hemen bütün tıp fakülteleri uzaktan eğitim yaparken Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesinin yüz yüze eğitim yapmasından dolayı, yönetimimizi ve tüm öğrencilerimizi tebrik ediyorum. Ayrıca bu sene Üniversitemiz Tıp Fakültesine yeni kayıt yaptıran ve Fakültemizden mezun olan öğrencilerimizi de tebrik ediyorum. İnşallah Tıp Fakültesi öğrencilerimiz, sağlık alanındaki hayallerini ve umutlarını gerçekleştirebilecekleri bir ortamla karşılaşırlar.” dedi.
 
 Vali Bilmez sözlerine, “ayrıca bu sene tıp fakültemizin yönetimi değişti. Eski yönetimimize, dekanımıza ve onun mesai arkadaşlarına hem Van halkı adına hem de şahsım adına teşekkür ediyorum.  Bayrağı devralan yeni dekanımız ve yönetimine de başarılar diliyorum. İnşallah hastanemiz yeni binasına da kavuştuktan sonra kadrosuna yakışır şekilde hem kentimize hem de bölgemize daha ciddi ve güzel hizmetlerde bulunacaktır. Çünkü hastanesiyle bir çekim merkezi olan fakültemiz aynı zamanda bölgeye de hitap etmektedir.   Ayrıca bu sene akademik unvan alan ve bugün cübbe giyecek olan hocalarımızı da ayrı ayrı tebrik ediyorum.” ifadelerini kullandı.
 
“Öğrencilerin sosyalleşme yönlerini de geliştirmesi gerekir”
 
Tıp Fakültesinde okuyan öğrencilerin topluluklarda görev almalarından dolayı çok memnun olduğunu belirten Bilmez, konuşmasını “tıp öğrencilerinin en dezavantajlı oldukları taraf, ağır ders ve ödev yükü altında sosyalleşme yönlerinin zayıf olmasıdır. Onun için bir tıp öğrencisinin sosyal yönü ne kadar çeşitliyse, hayatı da o kadar renkli olur. Sadece ders kitapları değil, sosyal içerikle ilgili kitaplar da okuyan ve sosyal etkinliklerde görev alan öğrencilerin, hayatta daha başarılı olduklarını hayatımda tecrübe etmişimdir. Ama gördüğüm kadarıyla hemen hemen bütün öğrencilerimiz değişik gruplarla sosyal çalışmalarını sürdürüyor. En son konuşan öğrencimiz tıpçıların beklentilerini dile getirdi. Ben de umut ediyorum ki, hem yerel hem de ulusal düzeyde ve hasta doktor iletişimlerinde inşallah bütün beklentilerin gerçekleştiği bir Türkiye'yi bir dünyayı hep birlikte göreceğiz. Ben tekrar 14 Mart bayramınızı kutluyor, hepinizi saygıyla selamlıyorum.” sözleriyle tamamladı.
 
Konuşmaların ardından, akademik unvan alan 8’i profesör ve 20’si doçent olmak üzere toplam 28 öğretim üyesine biniş giydirildi.
 
14 Mart Tıp Bayramı programına, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Şefik Tüfenkçi, Prof. Dr. Murat Kayri, Prof. Dr. Sedat Yayla, Genel Sekreter Doç. Dr. Sebaheddin Şevgin, Senato ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Fakülte Dekanları, öğretim üyeleri, sağlık çalışanları ve öğrenciler katıldı.  

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinde (YYÜ) 15 Mart 2021 günü aşağıda belirtilen program çerçevesinde 14 Mart Tıp Bayramı kutlaması yapıldı...

Program;

13:45 - Dinleti

14:05 - Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı

14:10 - Öğrenci Topluluklarının Tanıtımı

14:17 - Öğrenci Konuşması 1

4:27 - Pratisyen Hekim Konuşması

14:37 - Tıp Fakültesi Dekanı Sayın Prof.Dr.Ufuk ÇOBANOĞLU'nun Konuşması

14:47 - Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Sayın Prof.Dr.Hamdullah ŞEVLİ'nin Konuşması 15:00 - Van Valisi Sayın Mehmet Emin BİLMEZ'in Konuşması (Takdirleri Doğrultusunda)

15:15 - Profesör ve Doçent Ünvanı Alan Öğretim Üyelerine Biniş Giydirilmesi

- Kokteyl

- Kapanış

#Van #YYÜ #TıpBayramı

Editör: Nihat Işık