Medeniyetlerin Buluştuğu Van Müzesi

Medeniyetlerin kesişme noktası diyebileceğimiz bir konumda bulunan Van'ın kültürel zenginliğinin başlıca nedeni kucak açtığı çok sayıda uygarlığın bıraktığı miras. MÖ 9. yüzyılda bu bölgede ortaya çıkan, başkent olarak da bereketli ve güzel Van'ı seçen Urartular mimarlıkta, teknolojide, sanatta, madencilikte çağının çok ilerisinde bir medeniyet haline gelmeyi başarmıştır.

Urartuların daha yakından ve tüm yönleriyle tanınmasına olanak sağlayan Van Müzesi, bu görkemli medeniyet başta olmak üzere kadim şehir Van'ın binlerce yıllık tarihinde yer eden tüm uygarlıkların mirasını görmek isteyenleri bekliyor. Modern müzecilik anlayışı ile 13 bin metrekarelik bir alana inşa edilen Müze'de yer alan 23 sergi holünün her biri, binlerce nadide eseri ile ziyaretçileri Türkiye'nin en zengin kültürel mirasına sahip şehirlerinden olan Van'ın tarihinde bir yolculuğa çıkartıyor.

Van elbette Urartularla sona ermemiş; Roma, Bizans, Selçuklu, Akkoyunlu ve Karakoyunlu ile Osmanlı dönemlerinin her birinde önemli ve stratejik bir yerleşim olmaya devam etmiş. Bu dönemlere ait eserler, sikkeler ve Van halk kültürüne ışık tutan etnografik eserleri de yine Müze'de görebilirsiniz.

Van ‘Urartu’ müzesi her yönüyle tanıtıldı Doğu Anadolu Bölgesi’nin en büyük ve dünyanın ise tek ‘Urartu Müzesi’ olan Van Urartu Müzesi görkemli yapısıyla dikkat çekmeye devam ediyor.

Van Medeniyetler Müzesi

Van’da yaşayan medeniyetlerden izler taşıyan müze, on binlerce eser ile tarihten bugüne ışık tutuyor. Kültürle sanatın, tarihle estetiğin buluştuğu müze, bir buçuk milyon ziyaretçi kapasitesine sahip. Konuyla ilgili TRT’de yer alan ‘Kalkınma Ajandası’ programına konuk olan Van Müzesi Müdürü Erol Uslu, müzeyi tanıtarak, bilgiler paylaştı.

Doğu Anadolu Bölgesi’nin en büyük ve dünyanın ise tek ‘Urartu Müzesi’ olan Van Urartu Müzesi görkemli yapısıyla dikkat çekmeye devam ediyor.

Van’da yaşayan medeniyetlerden izler taşıyan müze, on binlerce eser ile tarihten bugüne ışık tutuyor. Kültürle sanatın, tarihle estetiğin buluştuğu müze, bir buçuk milyon ziyaretçi kapasitesine sahip. Konuyla ilgili TRT’de yer alan ‘Kalkınma Ajandası’ programına konuk olan Van Müzesi Müdürü Erol Uslu, müzeyi tanıtarak, bilgiler paylaştı.

Kentte 23 Ekim ve 9 Kasım 2011'de meydana gelen depremlerde hasar gören müze binasının yerine Van Kalesi'nin kuzeyinde yapılan yeni müze binasının açılışı 2019 yılında yapılmıştı. İpekyolu ilçesinde 21 milyon liraya mal olan müzeye, hasar gören binadan taşınan başta Urartular olmak üzere, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinden kalanların da bulunduğu birçok medeniyete ait 2 bin 524 eser, ekiplerin büyük titizlikle yürüttüğü çalışmalar sonucu yeni yerlerine yerleştirilmesin ardından kapılarını ziyaretçilerine açmıştı.

Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı katkılarıyla ‘Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı Van Uygulaması’ kapsamında kurulan Van Müzesi, yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeri olmaya devam ediyor. Ziyaretçilerini büyülemeye devam eden müze, 13 bin metrekare kapalı alanda sergilenen on binlerce eser ile tarihten bugüne ışık tutuyor.

Kültürle sanatın, tarihle estetiğin buluştuğu Van Müzesi, bir buçuk milyon ziyaretçi kapasitesine sahip. Konuyla ilgili ‘Kalkınma Ajandası’ programına konuk olan Van Müzesi Müdürü Erol Uslu, müze ile ilgili bilgiler paylaşarak yapısı, kültürü ve tarihi hakkında bilgiler verdi. Programın devamında müzeyi ziyaret edenler de müze ile ilgili fikirlerini paylaştı.

VAN MÜZESİ, MEDENİYETLERİN İZLERİNİ TAŞIYOR

Kalkınma Ajandası programında konuşan Van Müzesi Müdürü Erol Uslu, Van Urartu Müzesi hakkında bilgi vererek şunları kaydetti: “Van Müzesi yaklaşık 6.500 metre karelik geniş bir alana sahip.

Bu 6.500 metrekareliğin 23 holden oluşan bu bölümlerin yaklaşık dokuz holünun tamamını Urartu dönemine ayırdık. Geri kalan kısımlarda ise paleolitik dönemden başlayarak günümüz cumhuriyetine kadar Van’da yaşamış. Van’ın tarihi dokusuna iz bırakmış ya da taşınır kültür varlığının niteliğini taşıyan eserler bırakmış ve medeniyetleri bir bütün olarak görebileceğimiz bir müzedir.

Van’ı ziyaret eden insanların mutlak suretle kentin geçmişine dair bütün izleri bulabileceği ve Van’ın hafızası noktasına kendisini burada bulabileceği bir müze tasarımına giriştik. Milattan önceki dönemi, günümüze uyarlayacak şekilde insanlara görsel olarak sunmaya çalıştık. Bunu da yaparken özellikle Urartu dönemine ait veriler elimizden olduğundan dolayı Urartu kemerleri üzerinde yer alan görsel ve figürlerle o döneme ilişkin yaşantıyı canlandırarak günümüze uyarlamaya çalıştık. Bunu da yaptığımızda tamamen o günün şartlarında yaşamış insanların görselini alarak yaptık.

Hiçbir şekilde yoruma iz bırakacak bir tasarıma gitmedik. Hepsi de o dönemde yaşamış medeniyetlerin izini taşıyıp günümüze de örnek olabilecek eserler üzerindeki figürler baz alarak yapılmıştır.”  

MÜZE MÜDÜRÜ USLU, “ZİYARETÇİLERDEN OLUMLU ELEŞTİRİ ALIYORUZ”

Cümlelerini sürdüren Müdür Uslu, “Gelen insanlardan olumlu şekilde aldığımız tepkiler hep şu olmuştur; ben geçmiş tarihten bugünü kendi içinde yaşamış bir hikâye gibi algıladım. Müzenin içerisinde geçmişi yaşıyor gibi bir izlenimle müzeyi terk ettim şeklinde hep olumlu eleştiri aldık. 

Cazibe Merkezi adı atında projeler üretildi. Bu projelerin bir ayağını da Van Müzesi oluşturulmaktadır. 2012 yılından 2019 yılına kadar müzenin açılış aşamasına kadar desteklerini bizden esirgemeyen Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı ve geri kalan diğer bileşkenlerle birlikte Van Müzesi’ni bu kente kazandırdıkları için de teşekkürlerimizi arz ediyoruz.

Van Müzesi, 23 holüyla yerli ve yabancı bütün ziyaretçilerini karşılayabilir kapsamdadır. Tarihi, geçmişinden günümüze bir yolculuk serüveni ile gösterebileceği bir teşir anlayışıyla ziyaretçilerini beklemektedir. Herkesi Van Müzesi’ni ziyaret etmeye davet ediyorum.” Şeklinde konuştu.

VAN MÜZESİ ZİYARETÇİLERİ BÜYÜLÜYOR!

Van Müzesini ziyaret eden Seray Taran, “Van Müzesi’ni gezmeye geldim. Burada çok güzel ve çok farklı bir hava var. Burayı gezmek çok güzel bir his. Bu müze de insan gerçekten tarihin kokusunu alabiliyor.

Açıkçası çok değişik bir duygu. Heykeller falan çok inandırıcı. Heykellere ya da farklı bir esere yaklaştığın zaman onların sabit nesneler olduklarını çözmek gerçekten çok zor. Karşında eski dönemlerden kalan canlı insanlar duruyor. Dediğim gibi bunları normal insanlardan ayırmak çok zor.” Dedi.

Şehrivan Gazetesi

Van Müzesi Nerede? Van Müzesine Nasıl Gidilir? Van Müzesi Giriş Ücreti? Van Müzesi Hangi Saatlerde Açık? Van Müzesi Sanal Gezi? Van Müzesi Ziyaret Saatleri? Van Müzesi İletişim Bilgileri?

Van Müzesi Güncel Adres

İl merkezine 5 km mesafede bulan Van Müzesine özel aracınız ile gidebileceğiniz gibi, Van Beşyol mevkiinde hareket eden Kale minibüsleri ile de gidilebilir. Yalı Mahallesi Van Kalesi Yanı 1. Sk., 65140 İpekyolu/Van

Van Müzesi Hangi Saatlerde Açık?

Salı 08:00–17:00

Çarşamba 08:00–17:00

Perşembe 08:00–17:00

Cuma 08:00–17:00

Cumartesi 08:00–17:00

Pazar 08:00–17:00 (Pazartesi Günleri Kapalı)

Van Müzesi İletişim Bilgileri

90 (432)-216-11-39

Van Müzesi Giriş Ücreti Giriş 10 TL

(Giriş ücretleri ve Açık olduğu gün ve saatler değişebilir)

#VanMüzesi#Müzeler#UrartuMüzesi

Editör: Nihat Işık